SP’li Alyurt, “PARDUS ekibi niçin dağıtıldı?”

Saadet Partisi Çerkezköy ilçe Teşkilatı Bilgi İşlem Sorumlusu Sercan Alyurt, Milli İşletim Sistemi Pardus projesinin neden devam etmediğini sordu. Türkiye’de 1999?da başlayan ve 2001'de adı değişen Pardus

GÜNDEM 28.11.2013 19:55:00 0
 SP’li Alyurt, “PARDUS ekibi niçin dağıtıldı?”
RAFA KALDIRILMAK ÜZERE BİR KENARA İTİLDİ
Dünyada “özgür yazılım” diye çok önemli bir konu olduğunu belirten Alyurt, “Bu ülkelerin millî işletim sistemlerini ortaya çıkaran bir konudur. 2001'de ‘millî işletim sistemi Pardus’ adlı sistem hakkında TÜBİTAK’ta ciddi bir çalışma başlatıldı. TÜBİTAK 2001’de konuyla ilgili özel sektörde 20-25 kadar yazılım uzmanı genç bilişimciyi devlet bünyesine alarak millî işletim sistemi alanında bir adım attı. 2009'a gelindiğinde bu konu çok ciddi bir şekilde dünyadaki tehditlerle birlikte bizim de yapmamız gereken konuları ortaya döktü. Fakat, mevcut iktidar tarafından millî bir politikaya dökülemedi. Rafa kaldırılmak üzere bir kenara itildi. Bu yapı, 2001'de başladığında dünyada gelişen en büyük, en ciddi yükselen on işletim sisteminden birisiydi. Belki de dünyada indirilen işletim siteleri arasında ilk ona girmişti. Ama 2005'e geldiğimizde bu iş unutulmaya başlandı ve konu rafa kaldırılma aşamasında duruyor. TÜBİTAK’ta da bu uzmanlarımızın çoğu tasfiye edilmiş durumda” iddialarında bulundu.
 
BİLL GATES APAR TOPAR TÜRKİYE’YE GELDİ
Türkiye’nin, Amerikan, İngiliz, İrlanda ve İsrail yazılımlarının elinde olduğunu öne süren Alyurt, “Pardus o gün devreye sokulduğunda ülkenin kamu kurumlarında, askerî kurumlarında, maliyesinde, millî eğitiminde kullanılmak üzere devreye sokulmuştu. Fakat yeterince destek verilmedi. Millî Eğitim Bakanlığı’nın dört yıl önce bütün okullarda uygulanmak üzere çıkardığı bir proje vardı. Bütün okulları dijital platforma taşımak istiyordu. İhale sürecinden hemen önce, çok yakından tanıdığınız Microsoft’un Dünya Başkanı Bill Gates apar topar Türkiye’ye geldi ve çok acil bir şekilde başbakanımızla görüştü. Bu görüşmeden sonra millî eğitim projesinde yine Amerikan yazılımları kullanılmaya başlanıldı. O günden sonra Pardus tamamen rafa kaldırıldı” ifadelerini kullandı.
 
PARDUS NİÇİN FATİH PROJESİNDE KULLANILMIYOR?
Uluslararası yazılımların ülkemizde ciddi bir şekilde yer bulabildiğini öne süren Alyurt, “Bunun iki tane nedeni var. Ya ciddi bir baskı altında birilerine dayatılıyor ya da birileri bu işten nemalanıyor. Bu bizim için çok önemli bir konu. Ulusal güvenliğimizden bahsediyoruz. TSK özgün yazılımları kullanmaya çalışıyor. Fakat devlet politikası olmadığı sürece bu işi başarmamız mümkün değil. Hükümet bunu ciddiye almalıdır” dedi. Sercan Alyurt açıklamasının sonunda “Pilot uygulaması Şubat 2012’de başlatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm okullara yayılması planlanan FATİH projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarda kullanılan, Google tarafından geliştirilen Linux temelli Android işletim sistemi için Google ve Microsoft firmalarına yapılan ödemelerin toplamı ne kadardır?  Android işletim sistemi gibi Linux temelli olan ve TÜBİTAK tarafından ulusal olanaklarla geliştirilen yerli işletim sistemi PARDUS niçin FATİH projesinde kullanılmıyor? PARDUS ekibi niçin dağıtıldı?” sorularını sordu.
 
Haber / Asim YAVUZ