Dibek, kaçak taş ocaklarına dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Istranca ormanlarının yok olmasının önlenmesi gerekçesiyle Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

GÜNDEM 25.11.2013 15:24:00 0
 Dibek, kaçak taş ocaklarına dikkat çekti
ISTRANCALAR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA
Turgut Dibek ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde, Istranca ormanlarının Trakya'nın can damarı olduğu belirtilerek, "Istranca Dağları'nda ormanların yok edilmesi ile açılan onlarca taşocağı çevreyi tehdit etmeye devam etmektedir. Havadan çekilen fotoğraflar Trakya'nın oksijen deposu, aynı zamanda da su kaynakları olan Istrancalar'ın nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğunu ortaya koymaktadır. Üstelik bu alanda yeni Ocaklar kurulmaya devam etmektedir. Istrancalar'da bugüne kadar binlerce ağaç yok edilmiştir. Bu nedenle doğal su kaynakları risk altındadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bölgeyi ekoturizm alanı ilan etmesine rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Istranca Dağları'nın hemen her yerinde taş ocağı açılmasına izin vermeye devam etmektedir" denildi.
 
85 TAŞOCAÐI AÇILDI
Yok edilmeye çalışılan ormanların Trakya topraklarında yaşayan 1,5 milyona yakın insanın su kaynağı ve oksijen deposu olduğu kaydedilen araştırma önergesinde, "Istrancalar'da ruhsatlı ve ruhsatsız yaklaşık 85 taşocağı açıldığı göz önüne alındığında tehlikenin boyutları bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tüm halkımızın karşı çıktığı, doğamızın yok olmasına neden olacak maden ve ocakların faaliyete geçmesi için AK Parti Hükümeti elinden geleni yapmaktadır. Ormanların yok olması, su kaynaklarının kuruması sonucu ortaya çıkacak sorunlar AK Parti Hükümetini ilgilendirmemektedir. Istranca ormanlarının yok olmasının önlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. maddesi, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz" ifadelerine yer verildi.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN