İtfaiyeden kış uyarısı

Tekirdağ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, kış dönemine girdiğimiz şu günlerde vatandaşları baca yangınlarına ve zehirlenmelere karşı uyardı.

GÜNDEM 25.11.2013 13:13:00 0
 İtfaiyeden kış uyarısı
YATMADAN ÖNCE SOBANIN SÖNDÜÐÜNDEN EMİN OLUNMALI
İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri vatandaşara, “Soba yakılması sırasında benzin, tiner gibi parlayıcı ve patlayıcı sıvı maddeleri kullanmamalı, yakıldıktan sonra sönen sobalara kesinlikle dökülmemelidir. Soba ve boruların çevresinde çamaşır kurutulmamalıdır. Sobadan sıçrayabilecek kıvılcımlara karşı önlem alınmalı sobaların altlıkları mermer veya demir materyallerden olmalıdır. Plastik dekoratif amaçlı baca kapakları kullanılmamalıdır. Rüzgârlı havalarda soba tütmesi ve karbondioksit zehirlenmesine karşı tedbirli olunmalı, yatmadan önce sobanın söndüğünden emin olunmalıdır. Yangından korumak için çocukların kibrit, çakma gibi, maddelerle oynamamaları gerekmekte olup, küçük çocuklar kesinlikle evde tek başlarına bırakılmamalıdır. Şofben baca bağlantıları çok iyi yapılmalı ve iyi bir çekiş sağlanmalıdır. Doğalgaz ve LPG kaçakları için gaz alarm dedektörleri kullanılmalıdır. Mutfakta yemek pişirme ocakları hava ceryanı olabilecek bir yere ve perdelerin yakınına yerleştirilmemelidir” uyarılarında bulundu.
 
KESİNLİKLE PANİK YAPILMAMALI
Olası bir gaz kaçağında kapıların ve camların açılarak evin havalandırılması, kaçak LPG ise yerde biriken gazın, Doğalgaz ise tavana yakın yerde biriken gazın dışarı çıkmasının sağlanması gerektiğini belirten yetkililer, “Eğer evinizde veya herhangi bulunduğunun ortamda yangın çıkarsa kesinlikle panik yapılmaması gerekmektedir. Unutulmaması gereken yangın başlangıçta küçük bir yangın söndürücü veya bir kova su ile söndürülebilir. Bu yüzden ilk müdahaleyi yaptıktan sonra eğer söndürülemiyorsa 110 nolu telefondan İtfaiyeye haber verilir. İhbar verirken yangın yerinin adresi binanın cinsi, kaç katlı olduğu, içeride herhangi birinin bulunup bulunmadığı ve en önemlisi İsim ve Soy isim kesinlikle belirtilmelidir. Yangın yerinden ayrılırken yangının büyümemesi için yangın kapıların kapatılması, yangın esnasında ilk olarak çocukların ve yaşlıların ve tahliye edilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu konularda dikkatli olmaları ve özellikle bacalarını yılda 2 defa temizletmeleri rica olunur” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Kübra ÖZAYDIN