Bakan Müezzinoğlu, “Ergene’yi birlikte kirlettik, birlikte temizleyeceğiz”

Bakan Eroğlu, artıma tesisinin açılış tarihini, temel atma töreninde belirledi

GÜNDEM 12.11.2013 17:41:00 0
 Bakan Müezzinoğlu, “Ergene’yi birlikte kirlettik, birlikte temizleyeceğiz”
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Tekirdağ ve Kırklareli’de yapılması planlanan 3 adet atıksu arıtma tesisinin temelini atmak üzere Tekirdağ’a geldi.
 
SARAY OLARAK TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ
Çorlu’da bir otelde düzenlenen Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) toplantısına katılan Eroğlu ve Müezzinoğlu, daha sonra Atık Su Arıtma Tesisi Temel Atma törenine katılmak üzere Saray’a geçti. İlçe girişinde kalabalık bir partili grubu tarafından karşılanan Bakanlar, tören alanına kadar yürüyerek halkı selamladı. Saray Halkoyunları ekibinin gösterisinin ardından temel atma töreninin açılış konuşmasını Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban gerçekleştirdi. Saray olarak tarihi bir gün yaşadıklarını ifade eden CHP’li Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Bu yapılan hizmetler, doğmamış çocuklarımız için yapılan yatırımlardır” dedi ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
 
52 BİN 948 KİŞİNİN EVSEL ATIÐI ARITILABİLECEK
Konuşmasına DSİ tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek başlayan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, “Saray Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 10 bin 631 metreküp evsel atık arıtılarak Marmara Denizi’ne deşarj edilecek. 9 milyon 250 bin TL maliyetli bu tesis ile 52 bin 948 kişinin evsel atığı arıtılabilecek” dedi. Atıksu Arıtma Tesisi’nin ilçe ile adeta özdeşleştiğini ifade eden Özkaldı, “Ergene Havzası’nın plansız ve kontrolsüz gelişmesi Ergene Nehri’nin aşırı derecede kirlenmesine neden oldu. Atıksuların tamamı doğrudan nehre akıtıldı. Bu çerçevede 6 Mayıs 2011’de yapılan toplantıda Ergene Havzası Koruma Eylem Planı açıklandı” dedi. Bölge için atılan en büyük adımın ise TRAGEP olduğunu kaydeden Akif Özkaldı, “TRAGEP ile bölgede sulama, ağaçlandırma, erken uyarı sistemleri, atıksı arıtma tesisleri, dere ıslahları gibi pekçok çalışma hayata geçirilecek. Projenin maliyeti 8 milyar TL” ifadelerini kullandı.
 
ERGENE 30 YILDIR ZEHİR AKITIYOR
Temel atma töreni AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut’un konuşmasıyla devam etti. Çok anlamlı bir gün yaşadıklarını ifade eden Akbulut, “Saraylılar için 1 Kasım tarihi nasıl ki kurtuluş gününü temsil ediyorsa, 12 Kasım’da Saraylılar için tarihe geçecek bir gündür” dedi. “Ergene’yi kurtarmak, Trakya’yı kurtarmaktır” diyen Akbulut, “Ergene, bütün Trakya’yı sulayan bir nehirdir. Maalesef ki bu nehrimiz 30 yıldır zehir akıtıyor. Çok şükür ki bu sorun çözüm aşamasına geldi. Bu kirlilik birkaç yıl içinde tarihe karışacak” dedi. Çevrenin gelecek nesillere bırakılabilecek en önemli miras olduğuna dikkat çeken Akbulut, “AK Parti hükümeti sayesinde Trakya’daki bütün il ve ilçeler önemli hizmetler aldı. Çerkezköy-Saray yolu. 35 milyon TL maliyetli. Hayırlı uğurlu olsun. Hükümetimiz döneminde toplam 274 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Bugüngü tesisin yapımı için hükümetimiz, Saray’ın bir yıllık vergisinin 4 katı büyüklükte bir yatırımı Arıtma Tesisi için kullanıyor” dedi ve tesisin tüm Saray halkına hayırlı olmasını temenni etti.
 
ERGENE İLE HELALLEŞEBİLECEÐİZ
Suyun insanlık için büyük önemi olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise “Topraktan gelen ve toprağa gidecek olan bizler, Ergene’yi evsel ve endüstriyel atıklarla kirlettik. 6 Mayıs 2011’e kadar da birbirimizi suçladık. Sonunda Başbakanımzın talimatı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun çalışmaları ile Ergene’yi kurtaracak gerekli adımlar atıldı. Arıtma Tesislerinin temelleri bir bir atılıyor. Artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Devlet hükümet teşkisi koyuyor. Çözümü ise bizlerle birlikte yapıyor. 6-7 ay daha sabırla bekleyeceğiz. İnşallah Ağustos ayında bugüne kadar kirlettiğimiz, zehirlediğimiz Ergene ile helalleşebileceğiz” diye konuştu. Vali Yerlikaya’nın konuşmasının ardından temel atma törenine katılamayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hayırlı olsun mesajı okundu.
 
ERGENE’NİN KİRLİLİÐİNDEN HEPİMİZ SORUMLUYUZ
Saray Arıtma Tesisi’nin 2014 Ağustos ayı itibari ile Ergene Nehri’nin temiz akmasına katkı sağlayacağını ifade eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, “Türk Milleti’nin en çok önemsediği unsurlar su, ekmek ve havadır. Bunların temizliği Sağlık Bakanı olarak beni doğrudan ilgilendiriyor. Ne diyoruz? Su medeniyettir diyoruz. Su şifadır, rahmettir, berekettir diyoruz. Bu nedenle suyun temiz olması gerekir. Doğa ve çevre gibi suyu da korumalı ve verimli kullanmalıyız. Kim ne derse desin. Ergene’nin kirliliğinden hepimiz sorumluyuz. Birlikte kirlettik, birlikte temizleyeceğiz” dedi.
 
YARINLAR BUGÜNDEN ÇOK DAHA GÜZEL OLACAK
 2014 sonunda Ergene’nin temiz bir şekilde akacağını ifade eden Müezzinoğlu, “Ergene Nehri 2015’ten sonra bir doğal güzellik olarak Trakya’ya zenginlik katacaktır” dedi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler yolculuğunda önemli yol aldıklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Sağlık alanında çok önemli dönüşümler gerçekleştirdik. Evde sağlık hizmetleri veriyoruz. Şehir hastaneleri ile önümüzdeki dönemlerde yakın coğrafyadaki 1 milyar nüfusa sağlık hizmeti sunabileceğiz. İnsanını yurt dışındaki sağlık hizmetlerine mahkûm eden değil, yurt dışındaki insanlara da yurt içinde sağlık hizmeti verilen bir ülke haline geleceğiz” dedi. Konuşmasında Saraylılara bir müjde veren Müezzinoğlu, 2014 yılında 75 yataklı modern Saray Devlet Hastanesi’nin temelinin atılacağını ifade etti. Müezzinoğlu konuşmasının sonunda “Yarınlar bugünden çok daha güzel olacak” dedi.
 
BİN GÜNDE 108 ADET BARAJ VE GÖLET YAPACAÐIZ
Saray’a eli boş gelmediklerini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP)adı altında muhteşem bir proje başlattık. TRAGEP bütün Trakya’ya hayırlı olsun” dedi. Trakya’nın sanayisi kadar tarımı ile de ön planda olan bir bölge olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Sulama olmadan mahsül almak mümkün mü? Biz bin günde 108 adet baraj ve gölet yapacağız dedik. Bütün dereleri ıslah ediyoruz. Biliyorsunuz. Tekirdağ Büyükşehir oldu. Artık büyük
düşünmek gerek” dedi. Tekirdağ’a bir önceki gelişinde 67 müjde ile geldiğini anımsatan Eroğlu, “Tekirdağ’ın bahtı açık” dedi.
 
TÜRKİYE ARTIK 70 SENTE MUHTAÇ BİR ÜLKE DEÐİL
Saray’a da 13 müjde ile geldiklerini ifade eden Veysel Eroğlu, “1 baraj, 2 gölet, 7 dere ıslahı, 1 atık su arıtma tesisi, 1 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ve 75 bin adet fıstık çamı dikimi müjdesiyle geldik” dedi. AK Parti hükümetinin bölünmüş yollar alanında adeta destan yazdığını belirten Bakan Eroğlu, “Biraz önce Sağlık Bakanımız mütevazı davrandı ve söylemedi. Bugün Yunanistan’da bin doktor Türkçe öğreniyor. Türkiye’de çalışmak için. Türkiye artık 70 sente muhtaç bir ülke değil” diye konuştu.
 
BAŞBAKANLA ANEKTODUNU PAYLAŞTI
Başbakan Erdoğan'ın kendisine Ergene'yi Haliç gibi kurtarma talimatı verdiğini belirten Eroğlu, "6 Mayıs 2012'de geldiğimde Ergene Şafak Eylem Planı'nı açıklamıştım. Trakya coğrafi konum olarak muhteşem bir yerdedir. Burası Türkiye'nin en önemli yeridir. Trakya için büyük yatırımlar yapmamız lazım. Ergene çok kirli ve Ergene toprakları kirletiyor. Yer altı suyu tamamen yok olmaya yüz tutmuş. Başbakanımız aradı 'Veysel Hoca Ergene'yi ne zaman kurtaracaksın?' dedi. Ben şaşırdım. 'Başbakanım biz sadece ceza keseriz' dedim. 'Haliç'i kurtardığımız gibi Ergene'yi kurtaralım' dedi. Bunun koordinatörlük vazifesini de bana verdi" dedi.
 
AÇILIŞ TARİHİNİ 1 AÐUSTOS 2014 GÜNÜ SAAT 14:14
Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin 3.2 milyar TL olduğu bilgisini veren Eroğlu, "Bizim o zaman belediyenin atık su kolektörünü yapma gibi bir görevimiz yoktu. Değişikliğe giderek bunu da yaptık. Ergene'yi temizlemek için 15 tane eylem planı hazırladık. Sadece Ergene'yi kurtarmanın maliyeti 3.2 milyar TL. Para çok diyebilirsiniz ama Ergene için ne yapılsa yeridir. Ergene'yi mutlaka temizleyeceğiz. Atık suları arıtıp tarımda kullanacağız" dedi. Konuşmasında Arıtma Teisi’nin açılış tarihinin de temel atma töreninde belirlenmesini isteyen Eroğlu, Saray halkı ile birlikte açılış tarihini 1 Ağustos 2014 günü saat 14.14 olarak belirledi. Bakan Eroğlu’nun konuşmasının ardından Saray Atıksu Arıtma Tesisi şantiye alanı ile canlı bağlantı kuruldu. Temel atma töreninde açılış butonuna bütün protokol üyeleri birlikte bastı. Tören alanında bulunan Atık Su Arıtma Tesisi maketi de Saray halkı için sergilendi.
 
PINARHİSAR’A HAREKET ETTİLER
Saray’da hastane ek binasının da açılışına katılan protokol üyeleri, daha sonra Pınarhisar’daki temel atma törenine katılmak için yola çıktı. Saray Atıksu Arıtma Tesisi Temel Atma Töreni’ne Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Büyükyoncalı Belediye Başkanı Necati Sezer, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Kambur, AK Parti İlçe yönetimi, AK Parti Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Yel, çok sayıda partili ve Saray halkı katıldı.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ-Şerife KURTOÐLU