İsmetpaşa Mahallesi’nde yerleşim planı bilmecesi

25 yıldır İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan sekiz blokta ikamet eden 520 vatandaş bugünlerde ne ev alabiliyor ne de evini satabiliyor. Bunun sebebinin ise tapularının olmasına rağmen yerleşim planlarında evlerinin gÃ

GÜNDEM 9.09.2013 09:18:00 0
İsmetpaşa Mahallesi’nde yerleşim planı bilmecesi
Kapaklı Narin, Dinarsu, Gümüşsuyu, Yeni Dinarsu, Hema, Özyap, Emek bloklarında oturan 520 kişi son günlerde yaşadığı tapu sorunu nedeniyle zor günler geçiriyor.
 
“PLAN İSTİYORLAR”
“Tapumuz var, yerleşim planımız yok” diyerek tepkilerini dile getiren İsmetpaşa Mahallesi sakinleri yetkililerin bu duruma kayıtsız kalmamasını istiyor. Bloklarında yerleşim planı sıkıntısı olduğunu belirten site sakinlerinden Ahmet Tataroğlu “Dört katlı yapılan binalarda yerleşim planı olmadığından ev almaya ya da satmaya kalkarken tapuya gittiğimizde dairelerimizi ispatlayamıyoruz. Bizden yerleşim planı getirmemizi istiyorlar. Bu planı almak için Kapaklı Belediyesi’nden ve Tapu Müdürlüğünden getirmemiz istendi” diye konuştu.

“EVİMİ İSPATLAYAMIYORUM”
Sitede bulunan herkesin tapusu olduğunu belirten Tataroğlu “Belediye’ye gittiğimizde bunu çözmek için Fen İşleri ve İmar İşleri Müdürlüğü ile konuştuk. Bu evrak kaybolmuş. Herkesin tapusu var. Benim tapumda H blok yazıyor. Ancak Tapu Müdürlüğü’ne gittiğim zaman Gümüşsuyu bloklarında H blok yok yanıtını alıyoruz. Kısaca tapum olmasına rağmen evimi ispatlayamıyorum” dedi.
 
“BANKADAN ÇIKTI “
Kooperatifin 25 sene önce fesh olduğu için yerleşim planını bulamadıklarını belirten Tataroğlu “Bir şeklide bunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorunu yaşayan 64 daireden 500’e yakın vatandaş mağdur durumdadır. Gümüşsuyu lojmanlarının hepsi A Blok görünüyor. Komşumuz M blokta dairesini satmaya çalışırken tapuda böyle bir yerin olmadığı söyleniyor.
Olan bir şey yok görünüyor. Daha önceden vatandaş alıp satarken tapu sorunu yaşamıyordu. Komşunun birisi banka kredisi ile satmak istersen banka araştırdığında yerleşim planı olmadığı tespit ediliyor. Biz bunun farkına varmasaydık bu böyle devam edecekti.Kredi sistemi sayesinde böyle bir sorunun olduğu anlaşıldı” ifadesini kullandı.
 
BİZE YOL GÖSTERSİNLER
Yetkilileri göreve çağıran Tataroğlu “Bunu Belediye yada Tapu Müdürlüğü çözsün. Vatandaşlar ev alacak alamıyor, evini satacak satamıyor. Yada bize yol göstersinler çözelim. Kapaklı Belediyesine Fen İşleri ve İmar İşleri Müdürlüğüne gittiğimizde
site yönetimi olanlara yol gösteriyor. Uydudan çekilen yerleşimin fotokopisini gösteriyorlar. Noterden onaylattıktan sonra biz de tapuya verelim diyorlar. Burada sadece bir tane site yönetimi olan blok var. Geriye kalan blokların site yönetimi olmadığı için çözme imkanı da olmuyor” dedi.
 “DAİREMİ BİLMİYORUM”
Sitede 15 yıldır oturduğunu belirten  Osman Dündar “Almış olduğum evi peşin aldığım için sorun yaşamadım. Bu yapılanlar tamamen tapunun hatasıdır. Sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi. Gecekonduda yaşar gibi yaşadıklarını söyleyen site sakinlerinden Mehmet Fani “15 bin nüfusu olan bir  mahallenin böyle bir sorunun olması yanlıştır. 1986 yılından beri burada oturuyorum. İlk defa böyle bir sorun ile karşı karşıyayız. Burada 8 blok da  A blok diye geçiyor. Benim elimde tapu var, tapunun üzerinde dairem belli değil. Satmaya kalktığım zaman nerede olduğunu bilmiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
 “PEŞİN PARA İLE ALDIM”                                        
Sitelerden daire alan Mehmet Çeken “Eşim ile 40 senenin ardından daire sahibi olduk. Tapuda bunların problem olduğunu bilmiyorduk. 15 gün önce 53 bin TL’ye bu daireyi satın aldım. Bunu peşin para ile aldığımız için hiçbir sıkıntı olmadı. Ancak kredi ile alsaydım arkadaşların dediği gibi bu sorun ile karşı karşıya kalacaktım. Tapum elimde olmasına rağmen evi aldığıma bin pişmanım “ dedi.
 
 
 
 
 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ