Mürsel Türkkan güven tazeledi

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri (Teksif) Sendikası Çerkezköy Şubesi’nin 13. Genel Kurulu yapıldı. Tek liste ile gidilen genel kurulda kullanılan 91 oyun tamamını alan mevcut başkan Mürs

GÜNDEM 9.09.2013 08:55:00 0
Mürsel Türkkan güven tazeledi
Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri (Teksif) Sendikası Çerkezköy Şubesi’nin 13. Olağan Genel kurulu dün yapıldı.
 
YOĞUN KATILIM SAĞLANDI
Saat 10.00’da Güneşler Otel’de yapılan genel kurula Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, Teksif Sendikası Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Genel Sayman İbrahim Öner, Genel Sekreter Mustafa Burgaz, Genel Başkan Yardımcıları Ali Seyman, Mehmet Metin Kır, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak ve sendika mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra İbrahim Öner’in başkanlık ettiği divan oluşturuldu. Divanda, Aysun Yıldız, Yeliz Petek, Ekrem Saraçoğlu ve Bayram Çakmak yer aldı
 
 
 
 
İSTEDİĞİMİZİ ALDIK
Teksif Sendikası Çerkezköy Şubesi’nin 13. Olağan Kongresinde azimli, sabırlı ve kararlı bir direnişi başlattıklarını belirten Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, “15 ve 19 Ağustos’ta 30 işyeri ve işletmede greve çıkarak başlattığımız mücadeleye destek veren arkadaşlarımı kutluyorum. İşveren sendikası ile yapılan 23. Dönem toplu iş sözleşmesini kitap olarak hazırlanmaktadır. Kıdem zamları eklendikten sonra yapılan hesaplamalar üyelerimizin çalışma yıllarına göre en az yüzde 15,5 ile yüzde 27’ye varan oranlarda zam alacaklarını ortaya koymuştur. Sendikamızın kırmızıçizgisi dört ikramiye idi. Bunu almayı başardık.” dedi.
 
SENDİKALAR HAK ARAMA YERLERİDİR
Emeğin temsilcisi, koruyucusu ve savunucusu olan işçi sendikalarının din, dil, ırk gözetmeden coğrafi sınır tanımadan emeği koruyan ve temsil eden işçilerin örgütlenerek haklarını topluca aradıkları yerler olduğunu ifade eden Türkkan, “Hür ve demokratik bir ülkede haksızlıklara karşı direnen sivil toplum örgütlerinin başında sendikalar gelmektedir. Birbirini kıran değil kucaklayan bir siyaset, emeğin göz ardı edilmediği bir düzenin özlemi içindeyiz. Onun için buradan ayrılık ve kırgınlıkların gölgesinde olsa da eleştiri sınırlarını zorlamadan birlik bütünlük ve beraberlik içinde çıkmak zorundayız. Sendikal hareketin önümüzdeki yıllarda izleyeceği eylem takvimine hazırlıklı olmamız gerektiği kanaatini taşıyorum” diye konuştu.
 
İŞ GÜVENCESİ YETERSİZDİR
Taşeron uygulamasının kamuda istihdam biçimine dönüştüğünü ve hükümet politikası halini alarak hızla yaygınlaşmakta olduğunu belirten Türkkan, “İş güvencesi yetersizdir. İşten atma, atılma alabildiğince yaygındır. Çocuk emeği dahil, emek sömürüsü hız kesmeden devam etmektedir. Kayıt dışı istihdam, toplam istihdamın üçte birinden fazladır. Yerli ve yabancı kaçak çalıştırma alabildiğince yaygındır. Çalışma ilişkilerinde kuralsızlık asıl, kurallar istisna haline dönüşmektedir” ifadelerine yer verdi.
 
GÜCÜMÜZÜ ÜYELERİMİZDEN ALMAKTAYIZ
Sendikaların demokratik rejimin vazgeçilmez unsurları olduğunu sözlerine ekleyen Türkkan, “Sendikalar bütün dünyada 20. yüzyılın en başarılı örgütleri olarak gösterilirken, bu gün geriletiliyorsa bundan en çok zarar görecek olan da demokrasi ve dolayısıyla insanlık olacaktır. O nedenle sendikalar güçlerini toplamak zorundadırlar. Bunun da yolu iktidarda kim olursa olsun, hangi siyasi parti olursa olsun mücadele etmektir. Üyelerine güven vermektir. Biz Teksif olarak gücünü üyelerinden alan bir sendikayız. Sektörümüz büyük olduğu kadar büyük sorunlarla karşı karşıyadır. Bu sorunların üstesinden gelebilmemiz için güçlü olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
 
DAR GELİRLİNİN SORUNLARI HENÜZ ÇÖZÜLEMEDİ
Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat da, Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini ifade etti. 2020 olimpiyatlarının Türkiye’de yapılamayacak olmasından dolayı duyduğu üzüntüyü de dile getiren Irgat “Olimpiyatların 2020 yılında ülkemizde yapılmayacağı kararına varılmış olması bizleri üzdü. Bunun uluslar arası bir yapılanma olması nedeni ile üzüldük. İstihdam, üretim ve ülkemizin yanı başında var olan savaşların yanında olimpiyatların ülkemizde yapılmayacağı elbette ki basit kalmaktadır. Dar gelirlinin ve köylünün sorunları devam ediyor. Bu sorunlar örgütlenme ile çözülebilir. Eğitim, öğretim ve haberleşme alanlarında yeterli noktaya ulaşmış olsak da ülkemizde örgütlenme sıfır düzeyindedir. Bu durumdan faydalanan insanlar var. Oysaki biz her kurumun örgütlenmesinden yanayız. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Trakya tarımda olduğu kadar sanayide de güçlüdür.” ifadelerine yer verdi.
 
TASARRUFLAR KÖYLÜ ÜZERİNDEN YAPILIYOR
Yapılmış olan son istatistiklerde bütün tasarrufların çalışanlar ve köylü üzerinden yapıldığına dikkat çeken Irgat, “Tasarruflar dar gelirli insanımız üzerinden yapılmaktadır. Ülkemizde 11 milyon çalışan olmasına rağmen bunların sadece bir milyonu örgütlenmiştir. Temeli bilmeden detaylara inilemez. Küreselleşmenin ülkemizde olumsuz sonuçlarını gördük. Emek kendi içinde olup, sermaye dünyaya yayılmaktadır. Son 20 yılda sendikalardaki zayıflamanın nedeni işte budur. Bu nedeni ortadan kaldırmak için bütün sendikalar birlikte mücadele etmek zorundadır. Ne var ki her örgütlenmek isteyen insanımızın ekmeğine kan doğranmaktadır.  Örgütlenmek isteyen insanımız işinden çıkarılmaktadır.” diye konuştu.
 
DÖRT İKRAMİYE YÜZDE 13 ZAM DEMEKTİR
Teksif Sendikası çalışanlarının önünü açacak bir toplu sözleşmeye imza attıklarını belirten Irgat, “Ülkemizde iktidarların başarısızlığı nedeni ile beş yılda bir krizler yaşamak zorunda kalıyoruz. Ürettiğinin yüzde 70’ini ihraç eden bir sektörün krizler döneminde hep fedakârlıklar yaptığının bilinmesini istiyorum. Bizler fedakârlıklar yaparken işverenler, insanımızı asgari ücrete mahkûm etmenin uğraşını vermektedir.  Şartları iyileştirmenin en iyi yolunun ikramiye olduğunu biliyoruz. Çalışanlarımızın dört ikramiye alması yıllık ücrete yüzde 13 zam olarak yansıması demektir. Bu fark diğer iyileştirmelerle yüzde 16 oranına yükselmiştir.” ifadelerine yer verdi.
 
BİRİNCİ ALACAKLI OLMALIYIZ
En fazla verginin çalışanlardan alındığını sözlerine ekleyen Irgat, “Bu oran ülkemizde yüzde 20 seviyelerindedir. Biz bu konuya da çözüm bulmaya çalıştık. Ne var ki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için yasal düzenleme yapılmasının gerektiğini söylediler. Bizim asgari ücretlimiz kadar vergi vermiyorlar. Ayrıca işyerlerinin iflas etmesi halinde yine bizim işçimiz ağır bedeller ödemek zorunda bırakılıyor. Banka ilk sırada alacaklı olunca işçilerimiz bu konuda da mağdur ediliyor. Bu konuda birinci alacaklı olmamız hususunda bir çalışma başlatacağız” dedi.
 
ADAM GİBİ SENDİKACILIK
Yeni yönetim kurulu üyelerinin tizilikle görev yapmasını isteyen Irgat, “Seçilmiş olan arkadaşlarım taviz vermeden görevlerini sürdürmelerini istiyoruz.  Ben istediğimi yaparım anlayışına asla kapı aralamayacaksınız. Adam gibi bir mücadele içerisinde yapılması gereken işleri takip etmek üzere sizlere görev verildiğini unutmayın. Demokratik sendikacılık anlayışıyla yapacağınız her hizmetin arkasında biz olacağız. “ diye konuştu.      
 
YENİ YÖNETİM
Türkkan başkanlığındaki yönetimde Tamer Coşkun, M.Emin Keçeci, Bekir Muslu, Kader Can yer aldı. Asıl Denetim Kurulu üyeliklerine Hasan Dinçer, Nuri Kurt ve Fuat Bakar,  Disiplin kurulu üyeliğine Ahmet Özmen, Fehim SezginMesut Şen ve Hüseyin İnanç seçildi.
 
Haber / Asim YAVUZ