Brusella hastalığına karşı aşılama başladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında tüm yurtta uygulamaya koyduğu “Brusellanın Konjuktival aşı (göz damla aşısı) ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi” kapsamında Tekir

GÜNDEM 21.07.2013 22:54:00 0
 Brusella hastalığına karşı aşılama başladı
OLUMSUZ ETKİLER YAPIYOR
Ülkemizde yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerin ekonomik kayıplarına neden olması yanında sürdürülebilir hayvancılığa olumsuz etkiler yapan Brusella’nın, hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri “2011 yılında Brusellanın yaygınlığı konusunda yapılan çalışmanın sonuçları bakanlığımız uzmanları tarafından değerlendirilmiş, en iyi mücadele stratejisinin hayvanlara güvenilir olarak uygulanabilecek konjuktival aşı (göz damla aşısı)  ile olabileceğine karar verilmiştir. Yapılan araştırmalar, konjuktival aşıların yavru atma ve etrafa saçılım riskinin yok denecek kadar az olduğunu ve 3 aylık yaştan büyük tüm sığır, koyun ve keçilerde uygulanabileceğini göstermiştir” dedi.
 
YÜZDE 1’İN ALTINA ÇEKİLMESİ AMAÇLANIYOR
Bu kapsamda sığırlarda 10 yıl, koyun ve keçilerde 6 yıl boyunca sürdürülecek “Brusellanın Konjuktival aşı ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi”nin 01/01/2012 tarihinden itibaren ülkemizde uygulanmasına karar verildiğini anımsatan yetkililer “Sığırlarda 10., koyun-keçilerde 6.yıl sonunda yapılacak çalışmalarda elde edilecek sonuçlara göre projenin uygulama süresi uzatılabilecektir. Uygulanacak proje gereği ergin ve genç tüm dişi sığır, koyun ve keçiler ile damızlık olarak ayrılacak erkek koyun ve keçiler konjuktival aşı ile aşılanacaktır. Proje ile sığır, koyun ve keçiler sürülerinde Brusellanın görülme oranının öncelikle yüzde 1’in altına çekilmesi, sonra test ve kesim metodu uygulanarak hastalığın tamamen yok edilmesi amaçlanmıştır” dedi.
 
100 BİN HAYVAN AŞILAMA PROGRAMINA ALINDI
Yetkililer “2013 yılında bakanlığımızca 100.000 baş sığır aşılama programına alınmış olup Pendik Veteriner Kontrol Enstitümüzce üretilen göz damla aşıları İl/İlçe Müdürlüklerimize teslim edilmiştir. Hayvan sağlığı alanında İl /İlçe Müdürlüklerinde görev yapan personelimizin özverili çalışmaları ve köylerde görev yapan TARGEL personelimiz ile yetiştiricilerimizin desteği ile bu çalışmamızın da diğer çalışmalarda olduğu gibi yüksek başarı oranı ile sonuçlandırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN