“118 bin engelli çocuk eğitim alamıyor”

CHP tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye’de hayatta olan ve adresi bilinen 5-18 yaş arası 322 bin 770 eğitim çağındaki engelli çocuğun 118 bin 490’ının eğitim öğrenim olanağından yararl

GÜNDEM 25.06.2013 04:17:00 0
  “118 bin engelli çocuk eğitim alamıyor”

YÜCEER’İN ÖNERGESİNİ YANITLADI

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, bir önergeyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e engellilerin eğitim ve öğrenim durumlarıyla ilgili sorular yöneltti. Bakanlığın Ulusal Özürlüler Veritabanı'nda kayıtlı, hayatta olan ve adresi bilinen 5-18 yaş arası eğitim çağındaki birey sayısının Ocak 2013 itibari ile 322 bin 770 olduğunu belirten Şahin “Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından alınan 2012-2013 eğitim öğretim yılına ait resmi istatistik verilerine göre, ülkemizde özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin 17 bin 411’i özel eğitim okullarında, 25 bin 477’si özel eğitim sınıflarında, 161 bin 392’si ise kaynaştırma eğitimi kapsamında eğitim görmektedir” dedi.

 

SPASTİK ENGELLİLERİN TEK DEVLET OKULU KAPANMIYOR

Bakan Şahin, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde öğrencilerin eğitim öğretimlerini 2014 yılına kadar sağlanmış olduğunu, yeni bina eğitim öğretime açılıncaya kadar öğrencilerim eğitime devam edeceğini de bildirdi. Şahin, spastik engellilerin eğitimlerini sürdürmeleri için 11 bin 433 metrekarelik arsa üzerinde kurulu Ataşehir Yunus Emre İşitme Engelliler İlkokulu’nun bahçesinde Spastik Çocuklar Özel Eğitim Okulu için bina yapımının 2013 yılı yatırım programına alınması yönünde teklifte bulunduklarını, konuyu İl Özel İdare’ye bildirdiklerini ve hassasiyetle takip ettiklerini belirtti.

 

YENİ OKULLAR AÇILMALI

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Yüceer, spastik engellilerin eğitim gördüğü tek devlet okulunun kapanmayacak olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu, verilen sözlerin sonuna kadar takipçisi olacaklarını bildirdi. Türkiye’de yaklaşık 600 bin spastik engelli yurttaşın bulunduğunu söyleyen Yüceer, bunlardan sadece 30’unun eğitim alabildiğine dikkat çekerek, yeni okulların açılması gerektiğini kaydetti.

 

SİYASET ÜSTÜ ELE ALINMASI GEREKEN BİR KONU

Engellilerin eğitim, sağlık ve istihdam olanaklarından yararlanmalarının en temel hakları olduğunu söyleyen Yüceer,  ‘Engelli yurttaşlarımıza, çocuklarımıza gereken eğitim hizmeti veremeyen bir sosyal devlet olabilir mi? Önergemizin yanıtı da ortaya koydu ki güzel ülkemizde yüz binden fazla engelli çocuğumuz eğitimden yoksun olarak yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu konunun üzerinde çok ciddi bir şekilde eğilmek gerekiyor. Çünkü bu konu siyaset üstü ele alınması gereken bir konu’ dedi.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN