Bu kez de “Kamulaştırma” engeline mi takıldı?

2009 yılında ihaleye çıkarılan ve dönemin milletvekili Kemalettin Nalcı’ya ihale edilen fakat zamanında bitirilememesi nedeniyle ihalesi fesholan Çerkezköy-Saray Duble Yolu, 16 Mart 2012 tarihinden yeniden ihaleye çÄ

GÜNDEM 16.05.2013 01:31:00 0
Bu kez de “Kamulaştırma” engeline mi takıldı?

YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ

Toplam 17,5 kilometre yapılması planlanan Çerkezköy-Saray Duble Yolu’nun 7 kilometrelik kısmı için çalışmalara 2012 Temmuz ayında start verildi. Fakat çalışmalara başladıktan üç ay sonra yaşanan sel felaketi yolda ciddi hasarlara sebep oldu. Bu süreçte yolun yapımı gerçekleşen kısmında onarım çalışmalarına başlandı. Daha sonra araya kış aylarının girmesi nedeniyle çalışmalara bir süre ara verildi. Tam ‘hava şartları düzeldi, yolun yapımına başlanılabilir’ derken, yapımı yılan hikâyesine dönen Çerkezköy-Saray Duble Yolu bu kez de “Kamulaştırma” engeli ile karşı karşıya kaldı. 

 

2013 SONUNA KADAR TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Saray’ın Vize tarafındaki çıkış noktasından başlayıp, Kapaklı Yıldızkent Kavşağı’na kadar uzanan Çerkezköy-Saray Duble Yolu yapım çalışmalarının 2013 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyordu. Öyle ki AK Parti Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut, üç ay önce AK Parti Kapaklı İlçe Teşkilatı’na yaptığı ziyarette çalışmaların 2013 sonuna kadar tamamlanarak, yolun hizmete açılacağı müjdesini vermişti. Fakat yaşanan gelişmelere bakıldığında, Saray Çevre Yolu planlanan zamanda tamamlanıp tamamlanmayacağı merak ediliyor.

 

TAMAMLANAMAMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Karayolları Bölge Müdürlüğü Çerkezköy-Saray Duble Yolu’nun yapımına Saray’ın Vize tarafındaki çıkış noktasından başladı. Fakat yol güzergâhının bazı vatandaşların arazisinden geçmesi, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün “Kamulaştırma” problemi yaşamasına neden oldu. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından daha önceden yapılan kamulaştırmada verilen değer, yer sahipleri tarafından az görüldü. Bu nedenle bazı kamulaştırma işlemleri mahkemelik olundu. İşlerin mahkemeye yansıması yapım çalışmalarını yavaşlattı. Mahkemelik olan bölümlerdeki kamulaştırma işleminde yaşanan sıkıntılar giderilmediği taktirde yol, tamamlanamama tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

SARAY ÇEVRE YOLU NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Çerkezköy-Saray Duble Yolu, başta Kapaklı halkı olmak üzere, Saray ve Çerkezköy halkının da en kısa zamanda gerçekleşmesini hayal ettiği bir proje. Şayet yol planlandığı gibi tamamlanırsa, ağır vasıta araçlar ve otobüsler Pınar Bulvarı’nı kullanamayacak. Böylelikle özellikle servis saatlerinde yaşanan trafik işkencesi bitmiş olacak. Öte yandan, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Pınar Bulvarı, Kapaklı Belediyesi’ne geçecek. Böylece, Kapaklı Belediyesi, yetki alanında olmadığı için herhangi bir uygulama yapamadığı Pınar Bulvarı’nda gerekli yol ve kaldırım çalışmalarını gerçekleştirebilecek. Diğer yandan Yıldızkent Kavşağı ile Saray arasındaki mevcut yol üzerinde meydana gelen trafik kazalarında da ciddi bir azalma olması bekleniyor.

 

ŞİKÂYET YAĞIYOR

Yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra Kapaklı, Çerkezköy ve Saraylı vatandaşlar tarafından, yolun yapımı önündeki engellerin ortadan kaldırılabilmesi ve Çerkezköy-Saray Duble Yolu’nun en kısa sürede tamamlanabilmesi için, BİMER’e, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne şikayet yağıyor.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ