Mecliste “YARDIM” gerginliği

Kapaklı Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

GÜNDEM 7.05.2013 22:51:00 0
Mecliste “YARDIM” gerginliği
DİLEKÇELER GÜNDEME EKLENDİ
Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kenan Efeoğlu ve Ali Bayhan dışındaki tüm meclis üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce, okunan 4 dilekçenin de gündem maddelerine eklenmesi oybirliği ile kabul edildi. Toplantının ilk gündem maddesinde ise 2012 Mali Yılı Gelir ve Gider Kesin Hesapları konusu görüşüldü.
 
2012 HESAPLARI OYBİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ
İlgili gündem maddesi hakkında açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Serpil Sevgi, 2012 yılı gider bütçesinin 33 milyon 500 bin olduğunu söyledi. Gerçekleşen gider bütçesi toplamının 31 milyon 407 bin 922,45 TL olduğunu belirten Sevgi, Gider Bütçesi gerçekleşme oranının ise yüzde 91.04 olduğunu ifade etti. 2012 Yılı Gelir Bütçesi’nin de ilk olarak 33 milyon 500 TL tahmin edildiğini ve daha sonra 1 milyon TL ek yapılarak 34 milyon 500 bin TL olduğunu kaydeden Serpil Sevgi, gerçekleşen gelir bütçesinin ise 30 milyon 4 bin TL olduğunu, tahmini gelir bütçesinin gerçekleşme oranının da yüzde 86,97 olarak hesaplandığını söyledi. İlgili gündem maddesi oybirliği ile karara bağlandı.
 
HİZMETLER SEÇİM YILINA SIKIŞTIRILIYOR
Toplantının bir sonraki gündem maddesinde ise ek bütçe yapılması konusu görüşüldü. Bütçede tertibi bulunduğu halde ihtiyaca yetmeyeceği anlaşılan “Diğer Taş, Yapım, Bakım ve Onarım Giderleri”, “Yol Bakım ve Onarım Giderleri”, “Diğer Mefruşat Alımları”, “Büro Bakım ve Onarım Giderleri” ve “Temsil Ağırlama, Tören, Fuar, Organizasyon Giderleri” kalemleri için toplam 5 milyon TL ek bütçe yapılması konusu oybirliği ile kabul edildi. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren meclis üyesi Ali Doğuş, son 4 yıldır yapılmayan hizmetlerin, seçim yılına sıkıştırılmaya çalışıldığını iddia ederek Başkan Mandalı’ya sitemde bulundu. 
 
2013 BÜTÇESİNDE AKTARMA
İlgili gündem maddesinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından 2013 mali yılı bütçesinde aktarma yapılması konusu görüşüldü. 2013 mali yılı bütçesinde “Diğer Sözleşmeli Personel Hakları”, “Diğer Özel Malzeme Alımları”, “Büro ve İşyeri Makine ve Teçhizat Alımları”, “Mezarlık ve Şehitlik Yapım Giderleri”, “Muhtaç ve Körlere Yardım”, “Diğer Sosyal Amaçlı Transferler”, “Bilgisayar Hizmeti Alımları”, “Diğer Arsa Alım ve Kamu Giderleri”, “Taşıt Kiralaması Giderleri” ve “Diğer Dayanıklı Mal ve Malzeme Alımları” kalemlerine ödenek yetişmediğinden, “İş Makinesi Kiralama Giderleri”, “Kara Taşıtı Alımları”, “Kanalizasyon Tesisi Yapım Giderleri” ve “Sabit İş Makinesi Alımları” kalemlerinden kesilecek olan toplam 1 milyon 193 bin 476 TL’lik bütçenin bu hesaplara aktarılması oybirliği ile kabul edildi.  
 
YETKİ BAŞKAN’DA DEĞİL MECLİSTE OLMALIDIR
Belediye Norm Kadro cetvelinde dolu kadro değişikliği yapılması konusunun oybirliği ile kabul edildiği toplantının bir sonraki gündem maddesinde ise Kapaklı sorumluluk alanlarına dahil edilen yerleşim yerlerine yetkisi dahilindeki her türlü yatırım ve hizmetin götürülmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan meclis üyesi Ali Doğuş, ihtiyaç duyulan her yere her türlü yardımın yapılması taraftarı olduklarını belirterek, “Fakat bu konuda yetki başkanda değil mecliste olmalıdır” dedi. 
 
YARDIM YAPILSIN DİYORSAN KABUL ET
Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise köylere hizmet götürülebilmesi için ilgili gündem maddesinin kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Eğer Köylere yardım yapılması taraftarıysanız gündem maddesini kabul edin” dedi. Yapılan oylamada 7’ye 7 eşitlik çıktı. Eşitlik olduğu için Başkan Mandalı’nın oyunun 2 oy sayılması nedeni ile bahse konu gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis üyelerinden Nedim Yılancı, Ali Doğuş, İrfan Demir, Ruhi Özden, Erol Özkan, Ahmet Doğaç ve Ahmet Yörük gündem maddesi için red oyu kullanırken, İrfan Mandalı, Mustafa Serat, Ayhan Arslan, Hasan Acar, Salih Bezgin, Adem Sekmen ve Osman Aşık ise kabul oyu verdi.   
 
TOPLANTIYI TERK ETTİ
İlgili gündem maddesinin karara bağlanmasının ardından toplantıya kısa bir ara verildi. Verilen aranın ardından devam eden toplantıda söz alan Ali Doğuş, Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın kendilerini köylülere karşı yanlış lanse ettiğini öne sürerek Başkan Mandalı’yı kınadığını söyledi ve toplantıyı terk etti. Meclis üyesi Ruhi Özden de Ali Doğuş ile birlikte toplantıdan ayrıldı. 
 
DİLEKÇELER GÖRÜŞÜLDÜ
Kapaklı Belediyesi İç Mimarı Kaan Vaizoğlu’nun Kamu Araştırmaları ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen İngiltere, İskoçya ve Galler gezisine katılmasının oybirliği ile kabul edildiği toplantıda daha sonra dilekçelerin görüşülmesine geçildi. Yol yapım projeleri için iller bankasından istenilen 6 milyon TL kredi talebinin yenilenmesine ilişkin dilekçe oybirliği ile kabul edildi. 1100 ada ile 1101 ada arasında kalan sokağa isim verme talebine ilişkin dilekçe İmar Komisyonu’na havale edilirken, İnönü Mahallesi 104 ada 24 nolu parsel için hazırlanan plana esas jeolojik etüt raporu talebi ise oyçokluğu ile kabul edildi.
 
MECLİS KARARLARININ DEVAMLILIĞI YOK MU?
İmar Komisyonu’na havale edilen konuların görüşülüp oybirliği ile karara bağlandığı toplantının son gündem maddesinde ise İmar Planı ile ilgili dilekçeler görüşüldü. Dilekçelerin tümü görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi. Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde 2002 yılında Kapaklı Belediye Meclisi tarafından depo olarak kullanılması için yer verilen Ufuk Bayraktar, “Bahse konu yerin 30 Mayıs’a kadar boşaltılması yönünde bana yazı geldi. Belediye Meclislerinin kararlarının devamlılığı yok mu? Sizin aldığınız kararlar, sizden sonraki belediye meclis üyelerini bağlamayacak mı? Şimdi hangi nedenle ben yerimden ediliyorum?” diye dert yandı. Burak Bayraktar’ın haklı olduğunu belirten Başkan Mandalı ise konuyla ilgili yetkinin kendilerinden alındığını ve Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini, konuyla alakalı yapabilecekleri bir şey olmadığını ifade etti.
 
Haber / Ahmet KARDEŞ