Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi ve Havsa Sempozyumu

Sokullu Mehmed Paşa Havsa Sempozyumu Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanat Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda yapıldı.

GÜNDEM 28.04.2013 03:47:00 0
Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi ve Havsa Sempozyumu
RESTORASYON İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Sempozyum, Edirne Valisi  Hasan Duruer, Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Sezgin, Dekanlar,Öğretim Görevlileri,Yüksek Okul Müdürleri,Havsa İlçesindeki Daire Amirleri,Köy ve Mahalle Muhtarları ile öğrencilerin katılımları ile yapıldı. Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasının ardından Prof. Dr. İbrahim Sezgin açılış konuşmasını yaptı. Kaymakam Barış Demirtaş “Gelecek ile ilgili kaygıları olan, ait olduğu toplum için güzel bir gelecek düşleyen her insan için geçmişini bilmek, kültürel mirasına sahip çıkmak kaçınılmazdır. Tarih bilincine sahip olmak insanın yalnızca geçmişini değil geleceğine de sahip çıkmasını sağlar. Tarih bilincine sahip olmanın bir yönü de tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmaktır. Yaklaşık 2 yıl önce Havsa ilçesinde Osmanlının Büyük Devlet adamlarından Sokollu Mehmed paşa ve dünya tarihinin en önemli mimarlarından Mimar Sinan’ı buluşturan bir tarih kültür mirasının Sokollu Mehmet Paşanın oğlu Kasım Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırdığı Külliyenin Restorasyonu için çalışmalara başladık. Trakya Kalkınma Ajansından hibe desteği almak amacıyla hazırlıklarına başladığımız proje çalışmasının başında ciddi bir sorunumuz olduğunu fark ettik. Elimizde ne Havsa ile ilgili nede Sokollu Kasım Paşa Külliyesi ve Sokollu Mehmed Paşa Camii ile ilgili yeterli kaynak vardı” dedi.
 
SUNUM YAPILDI
Sempozyumun I. Oturumunda Prof. Dr. Muzaffer Doğan Başkanlığında Öğr. Gör. Yavuz Güner “Havsa Sokullu Camii’nin Mimârî Özellikleri”, Dr. Ahmet Sezgin “Osmanlı İmar Faaliyetlerinden Kültür Yoluna Havsa Sokullu Külliyesi”, Doç. Dr. Murat Yıldız “Havsa’daki Kasım Paşa Camii ve İmareti Vakfı”, Doç Dr. Nalan Demiral “Sokullu Külliyesi Haziresindeki Mezar Taşları” konulu sunum yaptı. II. Oturumda da Doç. Dr. Zekai Mete Başkanlığında Prof. Dr. Engin Beksaç “Erken Dönem Havsa Tarihi”, Yrd. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul “Ortaçağlarda Havsa”, Doç. Dr. Erhan Afyoncu “Sokullu Mehmed Paşa”, Prof. Dr. İbrahim Sezgin “XVII. Yüzyılda Havsa Kazası’nda Yerleşme ve Nüfus”, Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk “Osmanlı Klasik Devrinde Havass-ı Mahmud Paşa Kazası Vakıfları” konulu sunum yaptı. Sempozyumun III. Oturumunda da Doç. Dr. Zekai Mete “XIX. Yüzyılın ilk yarısında Havsa Nüfusu Üzerine Bir Değerlendirme”, Yrd. Doç. Dr. Baki Çakır “XIX. Yüzyılın Son Çeyreğinde Havsa Kazası”, Doç Dr. Ahmet Yiğit “Osmanlı Köyü Tarîhçesi”, Yrd. Doç. Dr. Bülent Yıldırım “Balkan Savaşları Sırasında Havsa ve Çevresindeki Yerli Rumların Türklere Yönelik Saldırıları” konulu sunumlar yaptı.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN