Tekirdağ TRAKYAKA desteği ile afete hazırlanıyor

Tekirdağ Afet ve Acil Durum Müdürlüğü 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 14. yıldönümünde önemli bir yeniliğe imza atıyor.

GÜNDEM 10.04.2013 23:05:00 0
Tekirdağ TRAKYAKA desteği ile afete hazırlanıyor
BİLGİ SİSTEMİ PROJESİ BAŞLIYOR
Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve yerli yazılım firması Netcad işbirliğinde hazırlanan Tekirdağ İl Afet Bilgi Sistemi (İL-ABİS) Trakya Kalkınma Ajansının desteği ile başlıyor. Trakya Kalkınma Ajansı 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenen “Tekirdağ İl Afet Bilgi Sistemi Altyapısı Oluşturulması” projesinin sözleşmesi 20.02.2013 tarihinde imzalandı.
Böylelikle, Tekirdağ'da ilk kez Tekirdağ AFAD “akıllı harita” üzerinden Afet Bilgi Sistemi'ni devreye sokmuş olacak.
 
TÜM BİLGİLER HARİTADA
Tekirdağ İl Afet Bilgi Sistemi’nde, afet sonrası toplanma alanları, geçici iskan/çadır alanları, öncelikli yollar, alternatif yollar, sivil tahliye yolları, sahra hastanesi kurulacak alanlar, helikopter pistleri, tüm hastaneler, eczaneler, ecza depoları, trafik kontrol noktaları, afet istasyonlarının yerleri vb “akıllı harita” üzerinde belirlenecek bir altyapı kurulacak. Ayrıca, ileri dağıtım ve lojistik destek noktaları, su istasyonları, fırınlar, soğuk hava depoları; tüm kamu kurumları, belediye hizmet binaları, muhtarlıklar, polis noktaları; su vanaları, yangın hidratları; ilkyardım koordine merkezleri, hastaneler, ambulans bekleme noktaları, yaralı toplama merkezleri gibi tüm hayati bilgilerin de haritada yer alması planlanıyor.
 
DAHA HAZIR HALE GELECEK
Marmara depremi, Düzce depremi ve en son meydana gelen Van depremi bizlere afetlere hazırlıklı olmamız gerektiğini ve afet acil yardım planlarımızın devamlı güncel tutulmasının önemini öğretti. Yaşanan üzücü can ve mal kayıpları, Afet Planlamasının afetler olmadan önce yapılması gerekliliğini yani kriz yönetimi yerine risk yönetimi planlamasının yapılmasının önemini ortaya koydu. Afetlere yaklaşım stratejilerinin değişmesi ile birlikte;
devletin tüm güç kaynaklarını afetten önce planlamak, afet anında bu güç kaynaklarından hızlı ve etkili bir şekilde faydalanıp afet bölgesine en hızlı ulaşım koşullarını organize etmeyi planlamak, afetzede vatandaşlara en etkili ilk yardım ve acil yardım hizmetlerini ulaştırmayı planlayan acil yardım teşkilatlarının süreçlerini hızlandırmak, zorunluluğu AFAD’ da (İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü) ABİS “Afet Bilgi Sistemi” kurulmasını elzem konulardan biri haline getirdi. Yapılacak proje ile Tekirdağ ili tüm planlamalarını yapacak bir altyapıya sahip olacak.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN