Ceviz Eylem Planı ile Tekirdağ’da köylünün yüzü gülecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan Ceviz Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da mahkeme kararıyla 120 dönüm orman arazisinde sertifikalı ceviz ormanı kuruldu.

GÜNDEM 20.03.2013 17:58:00 0
Ceviz Eylem Planı ile Tekirdağ’da köylünün yüzü gülecek
KORUMA ALTINA ALINDI
Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğünce 2012 Ağustos ayında toprak işleme çalışmalarıyla başlatılan proje uygulamaları, dikim çalışmalarıyla bitme aşamasına geldi. Dikenli tel ihatası ile koruma altına alınan sahada ayrıca dikilen ceviz fidanları su bazlı boya ile olumsuz hava şartları,  mantar ve böcek zararlarına karşı dayanıklı hale getirildi. Sahanın etrafına tesis edilen 3 km. rüzgar perdesi ile ceviz fidanları rüzgara karşı koruma altına alındı.
 
CEVİZ FİDANI DİKİLDİ
Tekirdağ İli Merkez Naip Köyünde kurulan ceviz plantasyon sahasına 800 adet Chandler ve Franguet cinsi yabancı ceviz fidanı ile 400 adet Bilecik ve Şebin cinsi aşılı yerli ceviz fidanı dikildi.  Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun,  fidanlara bordo bulamacı uygulanacağını, fidanların yaz aylarında sulanması için damlama sulama sistemi proje çalışmalarının devam ettiğini ve diğer bakım faaliyetleri için her türlü planlamanın yapıldığını söyledi. Sertifikalı ceviz fidanları ve damlama sulama sistemi Tekirdağ İl Özel İdaresi bütçesinden karşılandı.

YÖRE HALKINA FAYDASI OLACAK
Mehmet Uzun “Bakanlığımızca yürürlüğe konulan Ceviz Eylem Planı kapsamında Tekirdağ’da her köyde bir ceviz ormanı kurmayı hedefliyoruz. Böylece Ceviz Eylem Planı orman köylüsünün yüzünü güldürecek ve Tekirdağ, ceviz üretiminde önemli bir paya sahip olacaktır. Ülkemizde iç piyasada tüketilen cevizin % 60’ı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ceviz Eylem Planı ile bozuk orman alanlarında, sahipli arazilerde ve tahsisi mümkün olan hazine arazilerinde hem devlet tarafından hem de özel kişiler tarafından ceviz ağaçlandırmaları yapılarak köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın geçim kaynaklarını artırmak ve ithalatı asgariye indirmek hedeflenmektedir. Tekirdağ’da Ceviz Eylem Planı kapsamında birçok köyde ceviz ormanı tesisi devam edecektir. 2013 yılında Şarköy’ün Güzelköy, Kocaali ve Kızılcaterzi köylerinde ceviz ağaçlandırmaları yapılacaktır. Ceviz fidanlarının bakımını üstlenmeleri şartıyla ceviz meyvelerinden öncelikle yöre halkı faydalandırılacaktır” dedi.
 
TEKNİK DESTEK SAĞLANIYOR
Bağlı bulundukları İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’nün ceviz yetiştiriciliği konusunda araştırma enstitüleri, üniversiteler ve Orman Fakülteleriyle işbirliği içerisinde olduğunu belirten Uzun, “Orman Genel Müdürlüğünce, projeye dayalı olarak yapılan ceviz ağaçlandırmaları için 15 yıl sonra geri dönüşümü başlayan kredi tahsisi yapılıyor. Ceviz yetiştirmek için toprak şarlarının uygun olması gerekiyor. Ceviz fidanı, geçirgen ve derin topraklarda iyi gelişme gösterdiğinden toprak yapısının kumlu balçık, kumlu killi balçık ve balçık olması ile sulama önem arz ediyor. Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü ceviz bahçesi kurmak isteyen vatandaşlara her türlü teknik desteği de sağlıyor” dedi.
 
Haber / Gülay YİĞİT SEZEN