Caminin görüntüsünü bozan ağaçlar kesildi

Edirne Valisi Duruer'in talimatıyla, Selimiye Camii'nin çevresindeki görüntüyü bozan ve kuruyan ağaçlar kesildi.

GÜNDEM 19.03.2013 16:19:00 0
Caminin görüntüsünü bozan ağaçlar kesildi
 Edirne'de geçen yıl Ağustos ayında göreve başlayan Vali Hasan Duruer, geldiğin günden bu yana ağaca ve çevre düzenlemesine verdiği önemle dikkat çekti. Edirne Valisi Hasan Duruer bu kez, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği Selimiye Camii'nin daha sağlıklı görünmesi için ağaçları kestirdi. Selimiye Meydanı'nda bu sabah kesim işlemine valiliğin görevlendirdiği 15 kişilik bir ekip başladı. Ellerindeki elektrikli testerelerle görüntüyü Bozan, kuruyan ağaçlar köklerinden kesilerek parçalandı ve kamyonetlere yüklendi.
 
POLİSE İHBAR ETTİLER
Meydandaki ağaçların kesildiğini görenler polis ekiplerine ihbarda bulunarak kesim işlemini durdurdu. Polis ekiplerinin yaptığı görüşmelerin ardından ağaç kesiminin Edirne Valisi Hasan Duruer'in talimatıyla yapıldığının anlaşılması üzerine ağaç budama ve kesim işlemleri kaldığı yerden devam etti. Selimiye Meydanı'ndaki çok sayıda ağaç, Valiliğin görevlendiği kişilerce kesildi.
 
'AĞAÇ DİKMEYİ BİLMİYORUZ'
Her fırsatta ağaçların dikilebildiği gibi kesilebileceğini ifade eden Edirne Valisi Hasan Duruer, geçen hafta Selimiye Camii'ni gezerek bahçeyi ve çevresini güllerle donatacaklarını açıklamıştı. Vali Duruer, "Selimiye Cami dünya mirası listesinin en önemli eserlerinden. Mimar Sinan'ın şaheserinin bahçesini Selimiye'ye yakışan bir hale getirmek için çalışmalara başladık. Mimar Sinan Selimiye'yi yaptığı zaman İstanbul'a 200 bin gül siparişi vermiş, bunu düşünmek lazım. Biz Mimar Sinan'ın ruhuna uygun olarak Selimiye bahçesini güllerle donatacağız. Yazın burası gül bahçesine dönecek. Gülerin yanı sıra bahçeye yılın 4-5 ayı kırmızı çiçeklerini dökmeyen oya ağaçları da dikilecek. Formunu kaybeden ve tarihi eserlerin önünü, görüntüsünü engelleyen ağaçlar kesiliyor. Bunların yerlerine, ağaç dikilmesi gereken yerlere binlerce ağaç diktiriyoruz. Türkiye'de ağaç, ibadet alanlarında, mezarlıklarda ve askeri tesislerde kaldı. Ağaç dikmeyi bilmediğimiz için sökülen ağaçlar da çevre tahribatı sanılıyor. Ağaç çevre yollarına, otobanlara ve çevreye dikilir. Ağaç tarihi eserlerin önüne kapatacak şekilde dikilmez" ifadelerini kullanmıştı.
 
Marmara Haber Merkezi