Kapaklı’da şehircilik anlayışı değişiyor

Kapaklı Belediyesi tarafından her hafta Salı günü saat 14.00’da Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen Halk Toplantısı’nın bu haftaki konukları ilçede faaliyet gösteren müteahhitler ve mimarlar oldu.

GÜNDEM 12.03.2013 18:01:00 0
Kapaklı’da şehircilik anlayışı değişiyor
İLÇE BELEDİYESİ OLARAK HİZMET VERECEK
Kapaklı’nın müteahhitleri ve mimarlarının da hazır bulunduğu dünkü Halk Toplantısı’nda konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, konuşmasına Kapaklı’nın coğrafi konumu ve yapısı hakkında bilgilendirmede bulunarak devam etti. Kapaklı’nın 1878’e dayanan bir geçmişi olduğunu söyleyen Mandalı, “İlçemiz Marmara Denizi’ne 30, Karadeniz’e ise 40 kilometre mesafededir. 1986 yılına kadar köy tüzel kişiliği ile yönetilen Kapaklımız, 1986’dan itibaren Belde Belediyesi olarak hizmet vermeye devam etti. 2014 seçimleri itibari ile de ilçe belediyesi olarak hizmet verecek” dedi.

YAPI DENETİM ŞİRKETLERİ’NE YÜKLENDİ
Yapı Denetim Şirketleri’ne yüklenen Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Dosyalarını eksik hazırlıyorlar. Eksik iş yapan müteahhitlere göz yumuluyor. Bu nedenle ilerleyen süreçte daireyi satın alan vatandaşla belediye karşı karşıya kalıyor. Yapı Denetim Şirketleri bu konuda dikkatli olmalı. Hatta gerekirse çalışanlarına konu hakkında özel eğitim vermeli” dedi.
 
NÜFUSLA BİRLİKTE KAPAKLI DA BÜYÜYOR
1986’da nüfusun 3 bin civarında olduğunu söyleyen Mandalı, “Bugün nüfus 85 bine dayandı. Nüfusla birlikte Kapaklı da büyüdü. Bugün müteahhitler ilçe merkezinde kat karşılığı bina yapacak yer bulamıyor. Merkez dışındaki bölgelerde de 3 kat imar uygulaması var. Bu nedenle buralara yatırım yapmak da işlerine gelmiyor” diye konuştu. Kapaklı’nın 3-4 kat imar uygulaması nedeni ile adeta bir beton şehir haline geldiğini belirten Başkan Mandalı, “Kapaklı’da modern anlamda kentleşme yapabilmek için bazı düzenlemeler yapmak istiyoruz. Bu düzenlemeleri yaparken de müteahhitlerimizin ve mimarlarımızın da fikrini almak istiyoruz” diye konuştu.

3 KAT UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLECEK
Kapaklı’da artık yatay değil dikey kentleşme yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Mandalı, böylece yeşil alan, park alanı, havız gibi ortak kullanım alanları için daha çok yer kalacağını söyledi. Belediye tarafından hazırlanan projeleri katılımcılarla paylaşan Mandalı, bazı bölgelerde 3 kat uygulamasından vazgeçileceğini belirterek, “Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Trakya İplik’in arkasındaki alanda ve Atatürk Mahallesi 30 Ağustos Caddesi ve çevresinde bu projeleri uygulamak istiyoruz. Buralarda 3 kat imar uygulaması var. Mesela bahse konu alanda 30 ada varsa buraya yatay kentleşme kapsamında toplam 90 kat yapılabilir. Biz bu 90 katı diklemesine çıkarak birkaç blokta toplamayı ve sosyal paylaşım alanlarını arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.  

MÜTEAHHİTLER BİRLEŞEBİLİR
Kapaklı’daki müteahhitlerin neredeyse hiçbirinin bahse konu projeleri tek başına yapacak güçte olmadığını söyleyen İrfan Mandalı, “Müteahhitler kendi aralarında bir ortaklık şirketi kurarak sermayeleri oranında şirkete ortak olabilir. Böylece bu ve bunun gibi birçok büyük proje için yeterli güce kavuşmuş olurlar” önerisinde bulundu.
 
KAPAKLI’YA YENİ BİR ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞI GELİYOR
Kapaklı’da hali hazır tek çarşının Pınar Bulvarı’nda olduğunu söyleyen Başkan Mandalı, ilçeye yeni bir şehircilik anlayışı oturtacaklarını kaydetti. Yapılması planlanan projelerle Kapaklı’da yeni çarşı merkezlerinin oluşturulacağını ifade eden Mandalı, “Eğer İmar mevzuatı değişmezse bu çalışmalar yapılamaz” dedi. Dikey şehirleşmenin, belediye hizmetleri bakımından da kendilerine büyük kolaylık sağlayacağına işaret eden Mandalı, “30 parselin her birine ayrı ayrı PTT, su ve kanalizasyon, içme suyu, doğalgaz, elektrik hizmeti getirebilmek için bahse konu güzergahtaki yollar defalarca kazılmak zorunda kalacak. Halbuki 30 parseli birleştirip dikey şehirleşme yaparsanız, bu işlemleri minimuma indirmiş olursunuz” şeklinde konuştu.

MERDİVENLERİ KIRMAK ZORUNDA KALACAĞIZ
Toplantıda söz alan Kapaklı Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abdullah Çakmak ise birçok müteahhidin binayı inşa ettikten sonra çevre düzenlemesini ve bahçe duvarlarını yapmadan çalışmalarını sonlandırdığını belirtti. Çekme mesafesi olmayan inşaatlarda kaldırım üzerine dükkana giriş için merdiven yapıldığına dikkat çeken Çakmak, “Önümüzdeki süreçte kaldırım yapacağımız zaman bu merdivenleri kırmak zorunda kalacağız” dedi.
 
KENDİ YAPTIĞIM İNŞAATLARDAN RAHATSIZ OLUYORUM
Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın “Müteahhitlerin Kapaklı Belediyesi’nden beklentileri nedir?” şeklindeki sorusu üzerine söz alan Kapaklı Belediyesi Meclis Üyesi Hasan Acar, “Ben 1994’te müteahhitliğe başladım. Bugüne kadar hiçbir müteahhit arkadaşımın, projeyi önüne alıp, bunu nasıl daha güzel haline getiririm diye düşündüğünü görmedim. Mimarlarımız da bu konuda müteahhitlerimizi uyarmadı. İnşaatlarda dış güzellik çok önemlidir. Benim tavsiyem daha az inşaat yapalım fakat kaliteli inşaatlar yapalım. Ben bile bugün, geçmişte yaptığım bazı inşaatlardan rahatsız oluyorum” ifadelerini kullandı.
 
SORUNLARI ÇÖZEREK DEĞİL BİRİKTİREREK İLERLİYORSUNUZ
Kapaklı’nın deyim yerindeyse adeta kontrolden çıktığını ifade eden Mimar Salih Çelik, “Kapaklı kimsenin tahmin etmediği bir şekilde hızla büyüyor. Ama kontrolsüz büyüyor. Kalitesiz, ucuz binalar yapılıyor. Mimarlar olarak bize de görevler düşüyor fakat Kapaklı’da ‘Öyle bir bina yapacağım ki parmakla gösterilecek’ diyen bir müteahhit yok” dedi. Kapaklı’daki binaların yeşil alanı ya da parkı olmadığına dikkat çeken Çelik, “Hiç olmazsa bundan sonraki projelere bu açıdan bakalım” dedi. İlçedeki Yapı Denetim Şirketlerinin işlerini kağıt üzerinde yürüttüğünü söyleyen Çelik, “Kapaklı’da yoğunluk azaltılmalı. Çerkezköy’de yoğunluktan dolayı otopark sorunu var. Bu gidişle Kapaklı büyümede Çerkezköy’ü de geçecek. Fakat siz burada sorunları çözerek değil biriktirerek ilerliyorsunuz” açıklamalarında bulundu.   
 
“BAZI MECLİS ÜYELERİMİZ TRİBÜNE OYNADI”
Kapaklı’da geçtiğimiz aylarda Başbakanlık tarafından 6306 sayılı kanun kapsamında gönderilen yönetmelik gereği Kentsel Dönüşüm yapmak istediklerini söyleyen başkan İrfan Mandalı, “Bazı meclis üyelerimiz tribüne oynadı. Çerkezköy’deki bazı kişiler fakir edebiyatı yaparak, bizim meclis üyelerimizi etkisi altına aldı. Kentsel Dönüşüm konusunda meclis üyesi arkadaşlarımızın akıllarını çaldılar. Fakat görüyoruz ki şimdi Çerkezköy’de Kentsel Dönüşüm yapılması için en önde onlar koşuyor” dedi. Kentsel Dönüşüm ile insanların mağdur olmayacağını aksine kazançlı çıkacaklarını belirten Mandalı, “Kapaklı’da 50 yıllık binalar var. Bu binaların değerleri 50 bin ile 70 bin TL arasında değişiyor. Bu bina sahipleri Kentsel Dönüşüme tabi olsa o binaların değeri en az 150 bin TL olacak” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Halk Toplantısı’na Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Serat, Aziz Özkan ve Serpil Sevgi ile Belediye Meclis Üyeleri Hasan Acar ve Osman Aşık’ın yanı sıra Çerkezköy İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlker Börekçi, Çerkezköy Mimarlar Odası Başkanı M. Ogün Asıl, CHP Kapaklı Belediye Başkan Adayı Veysel Güven ve çok sayıda müteahhit de katıldı. 
 
Haber / Ahmet KARDEŞ