Tarımda erken uyarı sistemi kurulacak

Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akalın, yıllardır tarım müdürlüklerince ve bakanlıkça dile getirilen tarım ürünlerinin aşırı ve gereksiz ilaçlanmasın

GÜNDEM 25.02.2013 11:20:00 0
Tarımda erken uyarı sistemi kurulacak
TARIMDA ERKEN UYARI SİSTEMİ
Bu duruma engel olmak için Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası olarak, tarımda erken uyarı sistemi kurarak hem çiftçiyi gereksiz ilaçlamadan kurtarmak ve ekonomik sıkıntıya düşmemesini sağlamak hem de ürünlerin ulaştığı tüm tüketicilerin daha sağlıklı ürünler tüketebilmesini istediklerini belirten Akalın, “Bu düşünceler ile Trakya Kalkınma Ajansı 2012/2013 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programına proje hazırlayarak ilgili yerlere önceki gün Odamız personelince teslim edildi. Proje Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiği takdirde Uzunköprü’nün çeşitli bölgelerine 10 adet Tarımda Erken Uyarı Sistemi kuracağız” dedi.
 
HAVA TAHMİNİ DE YAPILACAK
Tarımda Erken Uyarı Sistemi sayesinde çeltik, buğday, ayçiçeği gibi yöremizde en fazla ekilen ürünlerin hastalıklarının önceden tahmin edilebileceğini söyleyen Akalın “Böylece, tarlada hastalık olsun ya da olmasın çiftçimizin attığı ilaçlar hem yerinde, zamanında ve ihtiyaca göre hem de hastalık bulunmayan tarlalara ilaçlama yapılmayacağından gereksiz masrafın önüne geçilmiş olacaktır. Sistem sayesinde hava tahmini de yapılacaktır. Hava tahminin en büyük faydası ise gübreleme ilaçlama vakitlerinde olacak. Çünkü hava tahmini bölgeye özel olacağından daha kesin ve nerede yağış olup olmayacağını göstereceğinden çiftçimizin ne zaman neresini gübrelemesi gerektiğini planlaması daha kolay olacaktır.
Ayrıca istasyonlar üzerinde hava sıcaklığı, nispi nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı, toprak sıcaklığı, rüzgâr hızı, solar radyasyon sensorları bulunacak olup bu sensorlara ihtiyaca göre yenileri eklenebilecek şekilde dizayn edilmesini planlıyoruz” diye konuştu.
 
NE ZAMAN İLAÇLAMA YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BİLECEĞİZ
Yenilerinin eklenebilmesinin en önemli faydasının ihtiyaçlar değiştiğinde ortaya çıkacağını söyleyen Akalın “Çünkü üzüm, elma, armut, çilek gibi çok olay bozulabilecek olan ürünlerin ekilmesi istendiğinde, üreticinin garantisi bu sistemler olacaktır. Yeni eklentiler sayesinde kolay bozulabilen ürünlerin de hastalıklarını önceden tahmin edebileceğiz ve ne zaman ne kadar ilaçlama yapılması gerektiğini bilebileceğiz” dedi.
 
BÜTÇE 300 BİN TL
Projenin bütçesinin yaklaşık 300 bin TL olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akalın “Projemizde iştirakçi olarak Uzunköprü Köylere Hizmet Götürme Birliği yer almaktadır” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi