1915 Çanakkale Köprüsü açıldı

Adı, mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile aziz şehitlerimizin hatırasını bağrında taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldÃ?

TÜRKİYE BUNU KONUŞUYOR 18.03.2022 19:06:00 0
1915 Çanakkale Köprüsü açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu açılış törenine katıldı. Açılışta konuşan Erdoğan, “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ülkemize, milletimize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“BU PROJELERİ HAYATA GEÇİRMEK BİZE NASİP OLDU”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de işte burada özellikle Çanakkale’de 6’ncı köprüyü açıyoruz. Fakat unutmayın, 140 yıl önce Sultan Abdülhamit Han, az önce ifade ettiğim o köprülerin eksiz çalışmalarını yapmıştı ve o hazırlıkları yapmıştı. Osmanlı’nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigârı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek de bize nasip oldu” diye konuştu.

 

 

“HER BİR ÖZELLİĞİ FARKLI ANLAMLAR TAŞIYOR”

 

1915 Çanakkale Köprüsü’nün, her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıdığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köprümüzün isminin başındaki 1915, Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik, en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 metre de Mart’ın 18’ini ifade ediyor. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir, işaretidir” dedi.

 

 

“TARİHE YENİDEN KAZIDIK”

 

Ecdadımızın 1 asır önce burada ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü kanıyla tarihe nakşettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadımız kınalı kuzularıyla, Gazi Mustafa Kemal’in riyasetinde, paşanın riyasetinde o kınalı kuzularla, Seyit Onbaşılarla ‘Çanakkale geçilmez’ demiş ve burada tarih yazmıştı. İşte Çanakkale’deki o mücadeleyi verenlerin torunları olarak bugün biz buradayız. Bugün biz başka bir adım atıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nü açıyoruz.  İnşa ettiğimiz bu köprüyle ecdanın mirası aynı mesajı mühendisliğin ve teknolojinin imkanlarıyla tarihe yeniden kazıdık” diye konuştu.

 

 

6 DAKİKADA TAMAMLANACAK

 

İstanbul'u Tekirdağ'a ve Çanakkale üzerinden Balıkesir'e bağlayacak Malkara-Çanakkale Otoyolu ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün köprüyle birlikte Malkara'dan Çanakkale'ye kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Türkiye'nin en yoğun araç güzergahlarından birisi olan bu yolda Lapseki Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burası saatlerce feribot sırası beklenen, ardından 1,5 saatlik bir yolculukla karşıya geçilebilen bir yerdi. Şimdi aynı yolculuk 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden sadece 6 dakikada tamamlanacak” dedi. Köprünün temelini 4 yıl önce 18 Mart'ta attıklarını ifade eden Erdoğan, “Firmalarımız Güney Koreli iş ortaklarıyla birlikte kolları sıvadı, 5 binin üzerinde personelin, 740 iş makinasının geceli gündüzlü çalışmasıyla köprümüzü söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdi. Dünyada böylesine devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayacak bir başka ülke var mıdır bilmiyorum. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti. Tabii orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3'ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim. Marmara'yı otoyollarıyla, köprüleriyle, tünelleriyle çepeçevre kuşatan otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmı 2,5 milyar avroluk yatırım bedeline sahiptir. Peki bu 2,5 milyar avroluk yatırım bize ne kazandıracaktır? Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı yıllık ne kadar olacak biliyor musunuz? 415 milyon avro. Şehirlerimiz arasında güvenli, konforlu, hızlı şekilde yapılacak seyahatin kolaylığına, rahatlığına, huzuruna değer biçilir m? Yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkısının olacağına işaret ediyor. Velhasıl neresinden bakarsanız bakın ülkemiz için kazanç, milletimiz için iftihar kaynağı bir eserin açılışını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

1 HAFTA ÜCRETSİZ

 

Projesinden finansmanına, inşaatından işletmesine kadar 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ülkeye kazandırılmasında emeği geçen ilgili bakanlıktan firmalara, mühendislerden işçilere kadar herkese teşekkür eden Erdoğan, "Artık Çanakkale şehitlerimizin aziz hatıralarını sadece mezar taşlarında, sadece anıtlarda, sadece müzelerde değil, işte bu abide eserin tüm görkemiyle Boğaz'ın üzerinde de yaşatacağız. Bizlere canları pahasına bu vatanı emanet eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum” dedi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretinin 200 TL olduğunu açıklayan köprü geçişinin 1 hafta ücretsiz olacağını da ifade etti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU