Kadına şiddet meclis gündeminde

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadına şiddet olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Şiddet uygulayan kocaların serbest bırakılmasını öngören Denetimli Serbestlik Yas

SİYASET 4.02.2013 20:01:00 0
Kadına şiddet meclis gündeminde
CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadına şiddeti
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e sordu. TBMM Başkanlığına Bakan Şahin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, her gün 5 kadının erkek şiddetine kurban verildiği ülkemizde, kadına yönelik şiddetin istatistiklerinin korkutucu bir hal aldığını belirtti.
 
BAKANLIĞIN YENİLİKLERİ FAYDA SAĞLAMADI
Yüceer, geçtiğimiz yıl, kadının koruma talebinin karşılanması, sığınma evine yerleşmesi gibi işlemlerin en kısa sürede sağlanması ve kadının ihtiyaçlarının tek merkezden koordine edilmesini sağlamak için Şiddet İzleme ve Önleme Merkezlerinin ( ŞÖNİM) hayata geçirildiğini anımsattı. Ancak şiddeti önlemek adına bakanlığın sunduğu yeniliklerin hiçbir bir fayda sağlamadığını kaydeden Yüceer, “2013 yılında da kadına yönelik şiddet maalesef devam ediyor. En son, Uşak’ta devlet tarafından koruma kararı verilen bir kadın eşi tarafından öldürüldü. Adana'da ise iflas eden bir çiftçi eşini ve kızını öldürüp intihar etti. Kocaeli’nin Gebze ilçesinde de bir kadın ‘panik butonu’ olmasına rağmen öldürüldü” dedi.
 
BAKAN ŞAHİN’E SORDU
Yüceer, Bakan Şahin’e şu soruları yöneltti: “Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar hangi illerde, kaç ŞÖNİM açılmıştır? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç kadın ŞÖNİM’e başvurmuştur? Kaç kadın ve çocuk ŞÖNİM çatısı altına alınmıştır? 6411 sayılı yeni Denetimli Serbestlik Yasası’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yasanın kadına şiddeti önlemek için alınan tedbirlere zarar vereceğini düşünüyor musunuz? Bu yasa ile eşine şiddet uygulayan kaç kişi cezaevinden tahliye olacaktır? Kadınların güvenliğini sağlamak üzere aldığınız tedbirler var mıdır/ nelerdir? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar illeri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kişiye panik butonu verilmiştir? Şu ana kadar kaç kişi panik butonunu kullanmıştır? Kocaeli’de panik butonuna rağmen bir kadının öldürüldüğü gerçeğinden hareketle panik butonunun şiddeti önlemede etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Son 10 yılda devlet koruması altında kaç kadın hayatını kaybetmiştir?  Başbakan’ın ‘Kadın erkek eşit değildir, farklıdır’, ‘1 Çocuk yapmak iflas, 2 çocuk yerinde saymak, patinaj yapmak, 3 çocuk eh işte!’ sözlerine bakış açınız nedir? Bu istatistikler ışığında kadına karşı şiddeti önleme konusunda başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz?”
 
Marmara Haber Merkezi