Adalette e-tebligat dönemi

Adalet Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlara yapılması gereken yasal tebligatları internet üzerinden “e-tebligat” olarak yapacak.

GÜNDEM 21.01.2013 19:33:00 0
Adalette e-tebligat dönemi
 Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
 ZORUNLU HALE GETİRİLDİ
Elektronik tebligatın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan yönetmelik kapsamında kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler bütün tebligatları e-posta ile yapılacak. Kanunda anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere de elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirildi.
 
TEBLİGAT ADRESİ PTT’DEN ALINACAK
Gerçek kişiler veya diğer tüzel kişiler, elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak kullanabilecek. Güvenli elektronik imza vasıtasıyla elektronik tebligat adresi almak için PTT dışındaki hizmet sağlayıcılar da hizmet alınabilecek. Elektronik tebligat adresi PTT’den alınacak. PTT, bu adresleri kayıtlı hale getirerek postanın gönderildiğini ve okunup okunmadığını belgeleyerek kayıt altına alacak.
 
VATANDAŞ SMS İLE BİLGİLENDİRİLECEK
Sistem, yapılacak başvuru üzerine kişiye verilecek e-posta adresini kayıt altına alacak. Gönderinin içeriği depolanmaksızın ne zaman gönderildiği, gönderilen hesaba ne zaman düştüğü ve ne zaman okunduğu gibi veriler kaydedilerek ilgili kuruma bildirilecek. Kurumlardan çıkacak tebligat, anlık olarak ilgilisine ulaşacak. Vatandaşlar, SMS yoluyla bilgilendirilecek. Tebligatların sistemdeki adrese ulaşmaması ya da normal posta yoluyla gönderilecek. Normal posta ile gönderilen ve 7 günde ulaşmış kabul edilen tebligatlar, e-posta adresine ulaştıktan 5 gün sonra okunmasa da geçerli sayılacak.
 
Marmara Haber Merkezi