Lüleburgaz e-reçete’de tecrübeli

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kaçak ve suiistimalleri önlemeyi amaçladığı zorunlu e-reçete uygulaması önceki gün başladı. Kağıt reçeteler ile artık eczanelerden ilaç alınamayacak olan e-reÃ

GÜNDEM 16.01.2013 21:41:00 0
Lüleburgaz e-reçete’de tecrübeli
Altyapının hazır olmaması nedeniyle yürürlük tarihi ertelenen e-reçete uygulaması Türkiye’nin çoğu yerinde sıkıntılarla başladı.
 
DOKTORLAR, ECZACILARIN İŞİNİ ZORLAŞTIRIYOR
1 Ocak’ta kağıt reçeteyi tamamen ortadan kaldırmayı öngören ancak itirazlar üzerine önceki gün yürürlüğe girmesine karar verilen e-reçete ile ilgili en önemli endişe, sürekli hata veren Medula sistemi oldu. Daha önce 15 Ocak tarihine ertelenen uygulama ile ilgili açıklama yapan 40. Bölge Kırklareli Eczacılar Odası Başkanı Aytül Çiloğlu, “Doktorların yazdığı e-reçeteyi eczaneler TC kimlik numarası veya e-reçete numarası ile görebiliyor. Doktorun e-reçete numarasını yazarken, hastaya verilen e-reçete şifresinin harf ve rakamlarının okunaklı olmaması eczacıların işlemlerde zorluk yaşamasına neden oluyor” dedi.
 
BAZI AKSAKLIKLAR YAŞANDI
Hekimlerin sisteme henüz hazır olmadığına da dikkat çeken Çiloğlu, 100 bin doktorun 60 bininin e-reçete yazamadığını vurguladı. Çiloğlu, “Doktorun önündeki bilgisayarda bir sorun varsa ya da Medula’da sorun varsa ‘e-reçete üretilememiştir’ kaşesi basılan kağıt reçete kabul ediliyor” dedi. Sistem hastanelerin acil bölümlerinde de uygulamaya koyulurken, nöbetçi eczanelerde bazı aksaklıkların yaşanabileceği belirtildi. Lüleburgazlı bazı eczacılar sistemde 15 Ocak’tan itibaren herhangi bir aksama yaşanmadığını belirterek, Lüleburgaz’ın daha önceden deneme amaçlı bu sisteme geçtiğini ve uzun bir süredir vatandaşlara e-reçete üzerinden hizmet verdiklerini belirtti. Eczacılar Türkiye’nin yüzde 90’ının bu sisteme daha önce geçtiğini, sorun yaşanan kısmın yüzde 10’luk dilimde olduğuna dikkat çekti.
 
Haber Merkezi