En çok yağ toplayan okullar ödüllendirilecek

Uzunköprü Belediyesi okullar arasında atık yağ toplama kampanyası düzenliyor.

YAŞAM SAĞLIK 13.01.2013 20:53:00 0
En çok yağ toplayan okullar ödüllendirilecek
 Uzunköprü Belediyesi okullar arasında atık yağ toplama kampanyası düzenliyor.
 
KİRLİLİĞİN YÜZDE 25’İNİ OLUŞTURUYOR
 
Defalarca kullanılan yağların insan sağlığı üzerinde kanserojen etkiye sahip olduğunu belirten belediye yetkilileri, “Çevre açısından evsel atık su kirliliğinin yüzde 25 oranında kaynağını, kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlar oluşturmaktadır. Kanalizasyona dökülen yağlar atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Evsel atık su içinde bulunan yağları biyolojik olarak arıtmak mümkün değildir. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar” dedi.
 
1 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK
 
Nüfusun sürekli arttığı, doğal kaynakların hızla tükendiği bir dünyada çevre sorunlarının giderek önem kazandığını belirten yetkililer “Belediyemiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından almış olduğu yetki devri ve 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri kapsamında, bitkisel atık yağların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi, çevre bilincinin arttırılması ve çevrenin korunması amaçlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı bir firma ile yapılacak ortak çalışma çerçevesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izni ile Uzunköprü Merkezdeki tüm okullarda 1 Şubat tarihinde başlayıp 31 Aralık tarihine kadar devam edecek "Okullar Arası Atık Yağ Toplama Kampanyası" düzenlemektedir” diye konuştu.
 
ÖDÜL VERİLECEK
 
Öğrencilerin evlerde toplanan kullanılmayacak duruma gelmiş olan Bitkisel Atık Yağları (ayçiçek, mısırözü, fındık, kanola vb.) şişeleriyle beraber öğrenim gördükleri okullardaki lisanslı firma tarafından ücretsiz bırakılacak atık yağ toplama bidonlarına atacaklarını söyleyen yetkililer “Toplanan atık yağlar ayda 1 defa lisanslı firma tarafından Ulusal Atık Taşıma Formu doldurularak teslim alınacaktır. Atık yağların tartılmasıyla çıkan miktara göre okullar ödüllendirilecek” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi