ÇESİAD, İshak Alaton'u ziyaret etti

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) Yönetim Kurulu üyeleri, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’u Alarko Holding merkez binasında ziyaret etti.

GÜNDEM 25.12.2012 01:43:00 0
ÇESİAD, İshak Alaton
Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) Yönetim Kurulu üyeleri, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’u Alarko Holding merkez binasında ziyaret etti.
 
TEMELİ 1946’DA ATILDI
 
“Lüzumlu Adam İshak Alaton” ve “Lüzumsuz Adam İshak Alaton” isimli iki kitabın yazarı Gazeteci-Yazar Mehmet Gündem’in de yer aldığı ziyarette detaylı tanışmadan sonra İshak Alaton, kitaplarda da yer verilen hayatından kısa bir özet aktardı. 8. sınıfa, (kendi deyimiyle gri yıllara) kadar Şişli Terakki'de ve Saint Michel'de okuduğunu, yokluklar, sıkıntılar yüzünden liseden sonra okuyamadığını belirten Alaton “Aileme bakabilmek için Mehmet Kavala şirketinde getir götür işlerine başladım. Volvo ithal eden şirket aracılığıyla İsveç Konsolosu ile tanışınca şansım değişti. İsveç'te bir lokomotif fabrikasında kaynakçılık yapmaya başladım. Bu yıllar benim dünya görüşümün şekillendiği, sosyal demokrasiyle tanıştığım yıllar oldu. İnsan haklarına saygılı, gelir dağılımının diğer dünya ülkelerine göre mükemmele yakın olduğu İsveç'e hayran kaldım. 28 yaşında Türkiye'ye dönerek Üzeyir Garih ile birlikte Bankalar Caddesi'nde Vefai Han'da 1946 yılında bir göz odada ortaklık kurdum ve Alarko Holding'in temeli atılmış oldu” dedi.
 
YATIRIMLAR ARTACAK
 
Ziyarette Çerkezköy Sanayisi hakkında bilgiler veren ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş Çerkezköy Organize ve Çevresinde 500 civarında fabrika olduğundan bahsetti. İlçe ve beldeleri ile Çerkezköy’ün nüfusunun 200 bin civarında olduğunu belirten Asbaş, ilçede yaklaşık 70 bin SGK'lı çalışanın olduğunu söyledi. ÇESİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Çerkezköy’deki mevcut organize sanayi bölgesi ile birlikte ıslah organize sanayilerinin yapılanması hakkında da bilgi verdi. Mevcut sanayinin ıslah edilme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Sözüer “Yakın gelecekte 7-8 Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Çerkezköy ve çevresine yatırımlar artacak” dedi.
 
DÜNYAYI ELE ALARAK DEĞERLENDİRME YAPILMALI
 
Bir değerlendirme yapılırken, dünyayı ele alarak değerlendirme yapılması gerektiğini ifade eden Alaton “Dünyasız Türkiye’yi değerlendirmek eksik kalır. Dünyada ve kısaca Türkiye’de ömür beklentisi 1950’lerde 54 yaş iken, bu 2000’li yıllarda 74 yaşa ve 2050 de ömür beklentisi 100 yaş olacağını hesap edersek dünya nüfusu 9,5milyar civarı olması beklenir. Böyle olunca da metropollerdeki sıkışıklık otomobile olan ilgiyi düşürecektir. Revaçta olacak sektörlerin en başında her yönüyle sağlık sektörünü, sonrasında enerji sektörü ve gıda sektörünü sayabiliriz. Sağlığı başa yazmamızdaki en büyük etken şudur; insan sağlık söz konusu oldu mu işin parasına bakmaz yeter ki sağlığına kavuşsun” dedi. Yaklaşık 1,5 saatlik görüşmenin sonunda ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş heyet adına Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton’a bir tablo hediye etti.
 
Marmara Haber Merkezi