AB bir medeniyet projesidir

Edirne Valiliği Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi tarafından önceki gün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Vali Hasan Duruer başkanlığında “Ulusal CPMR Toplantısı” (Avrupa Kıyı

GÜNDEM 19.12.2012 21:48:00 0
AB bir medeniyet projesidir
Edirne Valiliği Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi tarafından önceki gün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Vali Hasan Duruer başkanlığında “Ulusal CPMR Toplantısı” (Avrupa Kıyı Bölgeleri Konferansı) yapıldı. Toplantıya Edirne Vali Yardımcıları Dr. Ayhan Özkan, Abdullah Aslaner ve Beyazıt Tanç, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamındaki Sinop, Çankırı, Amasya, Kırklareli, Tekirdağ, Ordu, Yalova, Gümüşhane, Kocaeli, Düzce ve Bartın illerinin Vali Yardımcıları, AB Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği, Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisinden temsilciler, Doğu Makedonya Bölgesi Başkan Yardımcısı-Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Başkanı Pavlos Damianidis, Danışmanı Despina Panagiotopoulou, BBSRC Ulaşım, Tarım ve Kalkınmadan Sorumlu Direktör Patrick Anvroin katıldı.
 
MEDENİYET PROJESİ
 
Edirne Valisi, (CPMR) Polit Büro Üyesi Hasan Duruer toplantıda yaptığı konuşmada, "Avrupa Birliği (AB) bir aile ve Türkiye'nin bu aileye girme konusundaki kararıysa kesindir" diyerek AB’nin bir medeniyet projesi olduğunu ifade etti. AB'nin insan hakları, demokrasi ve çağdaşlaşma konularında dünyanın kabul ettiği en büyük projelerden biri olduğunu ifade eden Duruer Türkiye'nin bu konuda sıkıntılar yaşasa da girmek için mücadele ettiğini söyledi.
 
ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
 
AB projeleri kapsamında çok ciddi çalışmaların yapıldığını vurgulayan Vali Hasan Duruer, "AB kapsamında binlerce proje hayata geçirildi. Kaymakamlarımız ve Valilikteki arkadaşlarımız bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyor. Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği programı bu projelerden biridir. Bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi, Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'nun kesişiminde stratejik bir konuma sahip ve doğal kaynaklar açısından oldukça zengin bir bölgedir. Bu açıdan en problemli bölgelerden birisi gerek Orta Doğu, gerekse Kafkasya'dır. Karadeniz ekonomik potansiyelin yanı sıra önemli bir koridor konumundadır. Bugünkü petrol ve doğalgaz hatları bölgeden geçmektedir. Karadeniz Bölgesi, güç olarak Türkiye'nin çok etkin olabildiği ve gelişmelerin yönlendirilebileceği bir bölgedir" dedi. BBSRC Başkanı Pavlos Damianidis de Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonun kuruluşu, amacı, faaliyet alanları ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Avrupa Komisyonu’nun 2014-2020 yıllarını kapsayan finansal verilerinden bahseden Pavlos Damianidis, uluslar arası işbirliğinin teşvik edilmesinde CPMR’a ve BBSRC’ye Türkiye’den daha çok ilin üye olmasını beklediklerini ifade etti. CPMR - Ulusal Avrupa Kıyı Bölgeleri Konferansı Toplantısında, Edirne Vali Yardımcısı ve CPMR alt Komisyonu olan Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu 1. Başkan Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Avrupa Birliği’nin kuruluş süreci, CPMR ve BBSRC çalışmaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği Elçi Metin Kılıç, Balkan ve Karadeniz Bölgesel Komisyonu Ulaşım-Tarım ve Kalkınmadan sorumlu Direktör Patrick Anvroin, Avrupa Birliği Mali İşler Başkanlığı Uzman Yardımcısı Serkan Bozkurt, Trakya Kalkınma Ajansı Uzman Işık Ocaklı ve Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Program Sorumlusu Yalçın Yıldırım da sunum yaptı.
 
Marmara Haber Merkezi