Dünyanın ilk ekmekmatiği Keşan’da

Yoksul mahallelerde 3 noktaya günde 1500 ekmeği geçmemek şartıyla satış yerleri açıldı. Burada taze ekmek 50 kuruştan satılıyor.

GÜNDEM 6.12.2012 21:15:00 0
Dünyanın ilk ekmekmatiği Keşan’da
 Yoksul mahallelerde 3 noktaya günde 1500 ekmeği geçmemek şartıyla satış yerleri açıldı. Burada taze ekmek 50 kuruştan satılıyor.
 
Hakkı Arslan adlı İstanbullu bir vatandaş tarafından yapımı gerçekleştirilen Ekmekmatik ve Gazetematik Makinesi Keşan’da tanıtıldı.
 
HİZMET VATANDAŞIN AYAĞINA GÖTÜRÜLECEK
 
Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ve ile Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Sabri Küçükkarakaş, Cemil Kılavuz, Halk Ekmek Şirketi Sorumlusu Belediye Meclis Üyesi İlhan Boz, Belediye Meclis Üyeleri ,Erdoğan Gümülcineli, Ercan Ersoylu, Alemdar Özbay, İsmail Özkan,Nurettin Soysal, Zeynep Gürel, Necati Görür’ün katılımıyla salı günü Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan Ekmek ve Gazetematik Makinası’nın tanıtımı bir basın toplantısı ile yapıldı. Burada bilgi veren Necmettin Baygül, makinanın mucidi Hakkı Arslan ile internette tanıştıklarını belirterek “Arkadaşımızla burada bir tanıtım yapabileceğimizi belirttik. Burada kısa bir süre kalacak olan makinenin daha sonra seri üretimine geçilecek. Bu makineyi ilk olarak Keşan’da kuracağız. Daha sonra da bu makine Türk halkının hizmetine sunulacak.Bugün hep ilkleri yaşıyoruz. O da Keşan’ın Keşanlı olmanın ayrıcalıklarından birisi. Bu makinaya 300 ekmekten 2850 ekmeğe kadar ekmek konulabiliyor. Üretim bu rakamlar arasında olacak. Keşan için bunun daha ufağını üretip apartmanlarda sitelerde vatandaşın ayağına hizmet götürmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
SERİ ÜRETİME GEÇECEK
 
Daha sonra konuşan Keşan Belediye Başkanı Özcan da, “Ülkemizde ilk kez üretilen yerli malı ekmekmatik bugün Keşan’da tanıtılıyor. Tabi üretici arkadaşımız yakın zamanda bunun seri üretimine geçecek. Öncelikle arkadaşımızı bu icatlarından dolayı kutluyorum. Gerçekten takdire şayan bir buluş yapmış arkadaşımız. Az önce yeni otomatik fırınımızı gördünüz. Bizim belediye olarak hedefimiz esnafla rekabet etmek değil. Esnafla ortak işbirliği yapıp kaliteli hizmet üretmek. Dolayısıyla geçen dönemin başlarında Belediye Halk Ekmek Fırını’nın işletilmesini durdurduk. Çünkü biz rekabet unsuru değiliz. Fırını Keşanlı bir esnafımıza kiraya verdik. Bu otomatik hale gelene kadar üretimine devam etti. Özel sektör bizden daha ucuza ve daha kaliteli üretim yapmaktadır. Şimdi buradan elde ettiğimiz gelirle daha fazla fakir vatandaşa ekmek verme şansımız var. Ama kendi elimizle çalıştırdığımız zaman fırının açacağı zarar sineye çekmek zorunda kalıyoruz. Son yaptığımız anlaşmayla da modernizasyona izin verdik. Burada kapasite artırımı doğru. Fiyatlarımız hiç bir zaman diğer özel fırıncıların fiyatlarını tampon etmek için değil biz her zaman onlardan bir miktar aşağıda satmayı hedefliyoruz” dedi. Keşan Halk Ekmek Fırını İşletmecisi Necmettin Baygül’ün tanıştığı makinenin mucidi Hakkı Arslan , Keşan Belediyesi ve Halk Ekmek’in kendisine verdiği destekle bu makinanın tanıtımını Keşan’da gerçekleştirdiğini belirterek “8 yıldan bu yana bu proje sürdü. Ülkemizde bugün girişimlere maalesef destek verilmiyor. Veriliyor adı altında bir sürü sorunlar ve engeller yaşadık. İnanılmaz zor şartlarda bu makine meydana geldi. Ama sonuçta böyle bir proje yapıldı” dedi.
 
Marmara Haber Merkezi