Bütçenin yüzde 29’u Çerkezköy’e

İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı bütçesi ile ilgili bilgi veren İl Genel Meclis Üyesi Zeki Gürcün, bütçeyi 36 milyon TL olarak belirlediklerini ifade ederek “Çerkezköy’e yatırım için 5 mily

EKONOMİ 22.11.2012 20:46:00 0
Bütçenin yüzde 29’u Çerkezköy’e

 Çerkezköy Haber - Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclis Üyeleri Zeki Gürcün ve Sami İkizler basın toplantısı düzenleyerek İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

 

YATIRIMLARI AÇIKLADI

Önceki gün saat 18.30’da İlçe Teşkilatı’nda düzenlenen toplantıya CHP İlçe Başkanı Metin Dönmez, İl Genel Meclis Üyeleri Zeki Gürcün ve Sami İkizler, İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan ile İlçe Teşkilatı üyeleri katıldı. İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı bütçesini onayladıklarını ifade eden İl Genel Meclis Üyesi Zeki Gürcün Çerkezköy ve Tekirdağ’a yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi verdi.
 

2013 BÜTÇESİ 36 MİLYON TL

İl Özel İdaresi’nin 2013 yılı bütçesinin 36 milyon TL olarak kabul edildiğini ifade eden Gürcün “Biz geçtiğimiz aylarda mecliste 30 milyon TL borçlanma kararı verdik. Temel harcama kalemi karayollarının asfalt standartlarında köy yollarının kaldırılıp alt yapısının yeniden yapılıp sıcak asfalt olarak yenilenmesi için çalışmalar yapacaktık. Bunu yaparken de yolların hepsini yapmamız mümkün değildi. Sorumluluk alanımızda 1200 kilometrelik köy yolumuz bulunuyor. Bu yolların bir kısmını yapacağız. İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi kapanıyor. Kapanmadan önce böyle bir hizmet yapmak istedik. Bu proje içersinde Çerkezköy de var. Çerkezköy’e yatırım için ayrılan miktar 5 milyon 272 bin 942 TL’dir. Bu rakam da yatırım bütçesinin yüzde 28.7’sine tekabül ediyor. İl Özel İdaresi yapacağı yatırımların yüzde 29’unu Çerkezköy’e ayırmıştır” bilgisini verdi.
 

 “KÖY YOLLARINI ASFALTA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

Grup köylerini ve çok insanın kullandığı yolları asfalta dönüştüreceklerini ifade eden Gürcün “Bu konuyla ilgili Ankara’daki çalışmalar devam ediyor. Birinci dilim tamamlandı, ikinci dilim de tamamlanırsa önümüzdeki dönemde ihaleye çıkartıp bahsettiğimiz yolları köy yolundan çıkartıp asfalta dönüştürmeye çalışacağız. Bu yıl içersinde Çerkezköy’de Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Veliköy içersinde bulunan 5 kilometrelik yolun, karayollarından aktarılan ödenekle ihalesini yaptık. Müteahhit firma teslim aldı ve 285 günlük yapım süresini kullanıyor. Önümüzdeki yaz sıcak asfalt standart yola dönüşecek” dedi.
 

YALIBOYU ISLAH OSB’Sİ KURULACAK

Islah OSB konusuna da değinen Gürcün, bu konuyla ilgili çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek “Çerkezköy’ü kapsayan Islah Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu. Bu OSB’lerle dağınık vaziyette olan sanayi tesislerini belli bir sınırda alanlarını belirlemek amaçlanıyor. Bu Organize Sanayi Bölgelerini İl Özel İdaresi yüzde 34, Ticaret Sanayi Odaları yüzde 33 ve hangi beldenin belediyesi ise yüzde 33 oluşmaktadır. Bu üç yerden gelen beşer kişi ile 15 kişilik meclis kurulmuştur. Biz de bu meclislerden birinde bulunuyoruz. Amaç sorunları ortak şekilde çözmek, arıtmasını yapmak ve hepsini ana bir boru ile yer altından arıtılarak denize deşarj etmektir. İnşallah Ergene’deki kirlilikten ve çevre felaketinden kurtulacağız. Veliköy ve Karaağaç’ta Islah OSB’ler kuruldu. Üçüncüsü için çalışmalar devam ediyor ve Veliköy’ün çıkışında Yalıboyu OSB de en kısa zamanda tamamlanacaktır” diye konuştu.
 

“ARAÇLARI SATIŞA ÇIKARDIK”

Hizmetlerini hızlandırmak amacıyla Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın katkısı ile hareketsiz durumdaki araç gereçleri ve yapı stoklarını satışa çıkardıklarını söyleyen Gürcün “İl Özel İdaresi olarak encümen ile satışlarını gerçekleştiriyoruz. Bunlardan gelen ek bütçelerle birlikte bölgemize daha hızlı hizmet etmek istiyoruz” dedi.
 

“YATIRIM PROGRAMINA SOKULAMADI”

Çerkezköy’de eğitimin yönünde en büyük baş ağrılarının Fevzipaşa İlköğretim Okulu olduğunu kaydeden İl Genel Meclis Üyesi Zeki Gürcün “Fevzipaşa İlköğretim Okulu için dört yıl önce yıkım kararı alındı ve ancak bir türlü yıkılmıyordu. O konuda gerekli girişimlerde bulunarak bunun yıkımını gerçekleştirdik. Yıkılan okulun yerine başka bir okulun yapılması için vatandaşlarımızın isteklerini alıyoruz. Vatandaşımızın mağdur olduğunu belirterek meclise önergeler verdik. Bu konuyla ilgili meclis komisyonumuz çok çalıştı. Netice itibariyle haklı olduğumuz ve bu okulun yapılması kararı alındı. Fakat bütçe olanaklarımız kısıtlı olduğu için ve Ankara’dan Bakanlık’tan gelecek miktar belli olmadığı için biz bunu onayladığımız yatırım programı içersine sokamadık” şeklinde konuştu.
 

KÖYLERE 192 BİN TL AYRILDI

2013 yılında yaptıkları bütçenin İl Özel İdaresi’nin yatırım amaçlı en büyük bütçesi olduğunu kaydeden İl Genel Meclis Üyesi Sami İkizler de “Geçtiğimiz yıl bütçemiz 28 milyon TL idi. Bu yıl bütçeyi 36 milyon TL olarak belirledik ve yatırımlara ise 17 milyon 930 bin TL ayırdık. Bu yatırımlarda köylerimize 192 bin TL gelecek. Bu yatırımlar içinde personel giderleri için 67 bin 500 TL, mal hizmet alımları için 62 bin TL, birliklere yardım kalemi için 3 bin TL, köylere yardım kalemi için 30 bin 211 TLve parke taşı ödeneği için ise 30 bin 211 TL ayrıldı. Ayrıca köylerdeki göletler için 50 bin TL, Bahçeağıl’da sel felaketinde zarar gören köprünün bakımı için de 50 bin TL onarım parası ayrıldı” dedi.
 

“KÜLTÜR MERKEZİNİ KAZANDIRACAĞIZ”

Tekirdağ’a ayrılan yatırım bütçesinin toplam bütçenin yüzde 49.8’ini oluşturduğunu ifade eden İkizler “Geçtiğimiz yıl bütçeye koyduğumuz ama gerçekleştiremediğimiz bir kültür merkezi projesi vardı. Biz İl Özel İdare olarak bir milyon TL koyduk. Ödenek yetersizliğinden dolayı bu parayı daha sonra farklı kalemlere aktırdık. Bu Kültür Merkezini 2013 yılı bütçesine tekrar aldık. Belediye ile Özel İdarenin katkıları ile Kültür Merkezimiz kısa zamanda başlayacak. Karşılıklı yapılacak bir protokol ile belediyeye bu parayı teslim edeceğiz” dedi.
 

“BAHÇELİEVLER OKULU’NA 4 MİLYON TL”

Çerkezköy’de eğitim yönünden ciddi sorunların olduğunu ifade eden İkizler “Özel idarenin bu yatırım bütçesi içinden eğitime ayırması gereken yasal bir pay var. Bu yıl Çerkezköy Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 6 milyon para ayırdık. Bu payın 4 milyonunu Kapaklı’daki Bahçelievler Mahallesi’nde yapılacak olan 32 derslik ilköğretim okuluna aktardık. Bu bütçenin yüzde 70’ini Çerkezköy Milli Eğitim bütçesine getirdik. Onarım projeleri için 1 milyon 750 TL, etüt proje giderleri 100 bin TL, ilan giderleri için 150 bin TL ayrıldı. Fevzipaşa İlköğretim Okulu’nun bu yıl yapılması için Valimiz Ali Yerlikaya’dan söz aldık. Bakanlıktan gelecek bütçe ile Fevzipaşa İlköğretim Okulu 2013 yılında yapılacak” diye konuştu.
 

ARAÇLARDAN 450 BİN TL RAKAM ELDE EDİLDİ

İl Özel İdaresi’nin kapanma sürecinde olduğunu ve bu bağlamda idarenin kullanılmayan atıl durumda bulunan araç gereçlerinin satışa çıkarıldığını ifade eden İkizler “Yapılan ihale ile 33 araç satışı gerçekleştirdik. Bu araçların satışından ise 450 bin TL’lik bir rakam elde edildi. Bu miktar ek bütçeye aktarılarak ilimize hizmet olarak gelecektir” dedi.
 

“ÇETİN KAVGALAR YAPTIK”

İl Genel Meclis Üyesi Zeki Gürcün de, Çerkezköy’ün en büyük probleminin eğitim ve kültür olduğunu ifade ederek “Bu anlamda okul yönünden Çerkezköy’e büyük işler yapılacaktır. Biz eğitim sorunu ile ilgili meclisteki arkadaşlarla olağanüstü mücadele gösterdik ve çetin kavgalar yaptık. Bu mücadelemizin sonucunda ise Valimiz Ali Yerlikaya’yı ikna etmeyi başardık. İl Özel İdare’nin bu yıl Tekirdağ’da yapacağı okullardan ikisi Çerkezköy’de yapılacaktır” dedi.
 

“BELEDİYEDEN SÖZ ALDIK “

Çerkezköy’de yapılması planlanan Kültür Merkezi’nin İl Özel İdaresi’nin olmazsa olmazları arasında bir hizmet olduğunu ifade eden Gürcün “Bu merkezle ilgili büyük gayelerimiz ve çabalarımız oldu. Çerkezköy Belediyesi 600 bin metrekarelik bir yeri imar planında Kültür Merkezi alanı olarak düzeltti. Çerkezköy’ün kültür merkezi yeri var. Proje çalışmaları geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Fakat maliyetinden dolayı bu projeyi hayata geçirememiştik. Çerkezköy Belediyesi ile yaptığımız görüşmelerde Çerkezköy Belediyesi Kültür Merkezi’ni yapacağı sözünü verdi. 1 milyon TL’nin Belediye’ye verilmesi ve geri kalan inşaatı ise belediyenin yapması konusunda kendileri ile anlaştık. Şuan Kültür Merkezi’nin projesi bitti. Bu yıl içinde Kültür Merkezi Çerkezköy’e kazandırılacaktır” dedi.
 

“3.5 MİLYONA MAL OLACAK”

Kültür Merkezi’nin olmayışından dolayı bir çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Gürcün “Geçtiğimiz günlerde Lemar Düğün Salonu’nda gerçekleşen “Benimle Delirir Misin?” tiyatro oyununda oyuncular bizlere ve siyasetçilere Çerkezköy’de Kültür Merkezi’nin bulunmaması nedeniyle ağır laflar söylediler. İnşallah İl Özel İdare ve Çerkezköy Belediyesi’nin ortak çalışmaları sonucunda toplam maliyeti 3.5 milyon TL olan Kültür Merkezi’ni ilçemize kazandıracağız” dedi.
 

Haber / Faik Onur KAYA