Enerji nakil hattında ki izalatör ve kablonun yalıtkan ile kapatılması. KuÅŸların direk üzerine konmasıyla, akıma kapılmasının önüne geçiliyor.
Ülkemizin de taraf olduÄŸu 9 Ocak 1984 tarih ve 84/7601 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak, 20 Åžubat 1984 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Avrupa’nın Yaban Hayatı ve YaÅŸama Ortamlarını Koruma SözleÅŸmesi‘nde iki önemli hüküm maddesi ÅŸöyle:
Madde 3. Akit Taraflar, II ve III no’lu ek listelerde belirtilen göçmen türler için önem taşıyan ve kışlama, toplanma, beslenme, üreme veya tüy deÄŸiÅŸtirme yönlerinden göç yollarına uygun iliÅŸki konumunda bulunan sahaların korunmasına özel dikkat göstermeyi kabul ederler
Madde 4. Akit taraflar, bu maddede belirtilen doÄŸal yaÅŸam ortamlarının sınır bölgelerinde bulunmaları halinde, bunların korunması amacıyla, çabalarını uyumlu kılmak yönünden eÅŸgüdüm saÄŸlamayı taahhüt ederler
Sınırın sıfır noktasına kurulması planlanan RES sahası, Istranca Park DirectörlüÄŸü Bulgaristan MalkoTarnova Kasabası’nda olup, kasaba RES sahasına kuÅŸ uçuÅŸu 5-6 kilometredir.
AB’nin Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliÄŸi Programı kapsamında desteklenen;
Çevre ve Orman Bakanlığı; DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar Genel MüdürlüÄŸü ve Orman Genel MüdürlüÄŸü koordinasyonunda yürütülen
Kırklareli İli’nin Karadeniz’e bakan kısmını olusturan Yıldız DaÄŸları’nda uygulanan “TR 06 02 16 Yıldız DaÄŸlarında Biyolojik ÇesitliliÄŸin Korunması ve Sürdürülebilir Gelistirilmesi Projesi”
Aralık 2008 tarihinde uygulanmaya baÅŸlanmıs ve Aralık 2009 tarihinde tamamlanmıştır. Projenin faaliyetlerinden birisi de Yıldız DaÄŸları’nın biyosfer alan olarak deklere edilmesine yönelik bir adaylık baÅŸvurudosyasının hazırlanmasıdır. - Projenin sonucunda; Yıldız DaÄŸları Biyosfer Adaylığı dosyasının hazırlıkları da tamamlanmıştır. - Dosya UNESCO MAB Komisyonu tarafından istenen formatta ve içerikte hazırlanmıştır.
Bu kapsamda hazırlanan dosyalardan birisi Yıldız Dağları Biyosfer Projesi
Rapor Serisi No. 6: Yıldız DaÄŸları’nda kuÅŸ çeÅŸitliliÄŸi ve dağılımı. Rapor Çevre ve Orman Bakanlığı için AGRERA Griconsulting (AGRIN) adına 2010 yılında Korhan Özkan tarafından hazırlanmıştır.
Raporda “Yıldız DaÄŸları tüm Palaearktik bölgenin ana kuÅŸ darboÄŸazlarından birinin üstünde yer alır. Bu nedenle, bölgede rüzgâr santralleri inÅŸa edilmesi tüm biyocaÄŸrafya bölgesindeki avifaunayı çok ciddi olarak etkileyecek olumsuz sonuçlar doÄŸurabilir. Yıldız DaÄŸları’nın kuÅŸ göç yolları açısından stratejik konumu göz önüne alınarak bölgede rüzgâr santrali kurulumundan kaçınılmalıdır” denilmektedir.
Bazı proje tanıtım dosyalarında ve ÇED raporlarında kuÅŸ göç yolunu farklı güzergâhlarda göstermeye çalışanlar da görsünler ve bilsinler ki, gün gibi ortada olan bilimsel veriler, GPS takılarak uydudan takip edilen kuÅŸların göç yolu Istrancalar’dır.
Bilime ve hukuka aykırı olduÄŸu açık olan, kuÅŸ göç yoluna rüzgârsantralı kurmak telafisi mümkün olmayan sonuçlar doÄŸurmadan hepsi tekrar tekrar deÄŸerlendirilmeli ve buna göre karar verilmelidir.