Din görevlilerinden savaÅŸ maÄŸduru ailelere destek    Genç Lüleburgazlılar, sokak hayvanlarını besleyecek    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    26 Åžubat 2021 Cuma   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Diyetisyen Emre Uzun /
GRİBE BESLENMEYLE SAVAŞ AÇIN
Kış mevsimi kapıda ise hapşırık, tıksırık, akan burunlar da yanında demektir. Öyleyse bütün gün boyunca halsiz, bitkin, bir elinde mendil dolaşmak istemeyenleri güçlü besinlerin olduğu sofraya davet ediyor ve gribe evde yokuz demek istiyoruz. Nasıl mı?
Yayın Tarihi: 14 Ekim 2016 Cuma, 23:09
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Gribe yol açan en önemli sebeplerden biri de vücudumuza girebilen ve bize zarar veren dış maddelere karşı koruyuculuÄŸu olan bağışıklığımızın düÅŸmesidir. Bağışıklığı güçlendirmenin yolu ise doÄŸru ÅŸekilde beslenmekten geçiyor. Yorgunluk, sık tekrarlayan iltihaplanma, grip, soÄŸuk algınlığı, boÄŸaz aÄŸrısı ve alerjiler bağışıklık sistemimizin düÅŸtüÄŸünün en önemli göstergelerinden biridir. Böyle bir durumda, ilaç ve aşı yöntemlerine baÅŸvurmak yerine saÄŸlıklı beslenmek önceliÄŸimiz olmalı.

 

DoÄŸru ÅŸekilde beslenmek sadece kilo kontrolünü deÄŸil aynı zamanda vücudun bağışıklık kontrolünü de saÄŸlar. SaÄŸlıklı beslendiÄŸiniz, mineral ve vitamin bakımından zengin öÄŸünler tükettiÄŸiniz sürece siz hastalıklardan deÄŸil hastalıklar sizden korkmalı. Diyetisyen Emre Uzun’da gribin en sevdiÄŸi mevsim olan kışa girerken korunma için neler yapılması gerektiÄŸi hakkında ipuçları veriyor. Özellikle hastalıklara yakalanma riskinin arttığı kış aylarında en önemli öÄŸün olan kahvaltıyı simit ve çay gibi besinler ile geçiÅŸtirmeyin. Asıl marifet saÄŸlıklı seçimler yapabilmektir. Yumurta, beyaz peynir, zeytin, tereyağı, bal, pekmez, salatalık, bir iki adet ceviz, badem veya fındık saÄŸlıklı bir kahvaltıda olması gereken besinler arasındadır. EÄŸer güçlü bir kahvaltı yaptığınızı düÅŸünüyorsanız yaÄŸlı tohumları ara öÄŸünlerinizde tüketebilirsiniz.

 

Antioksidan açısından güçlü olan kuÅŸburnu, ahududu, böÄŸürtlen, ıhlamur, ekinezya gibi çayları bu dönemde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Hatta üzerine bir kaç damla limon sıkarak tüketebilirsiniz. SoÄŸuk havalarda su tüketimi azalabiliyor, bu yüzden su tüketimini arttırmaya dikkat etmelisiniz. Gripten korunmak için günde 2 litre su tüketmelisiniz. Su tüketmekte zorlanıyorsanız, suyun tadını hafifletmek ve tüketiminizi kolaylaÅŸtırmak için suyunuzun içerisine limon, zencefil, kabuk tarçın ve karanfil ekleyebilirsiniz. Antioksidan içeriÄŸi bakımından zengin olan soÄŸangilleri bolca tüketmelisiniz. Pırasa, kırmızı, beyaz ve mor lahana, brokoli, karnabahar, soÄŸanın tazesi ve kurusunu sofranızdan eksik etmeyin.

 

Sarımsakta bulunan allicin adlı güçlü antioksidan, vücudu serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Kış aylarında özellikle grip dönemlerinde yapılan hatalardan biri de bilinçsiz C vitamini kullanımıdır. Grip olduktan sonra iyileÅŸmek için bardaklar dolusu portakal suyu içmenin size hiçbir faydası olmaz. Suda eriyen C vitamini vücutta depolanmadığı için turunçgillere yüklenmek ile bağışıklığınızı arttırmış olmazsınız. Bunun yerine belirli miktarlarda ve düzenli bir ÅŸekilde tüketmelisiniz. Böylece bağışıklığınız güçlenecektir.

 

Mineraller de bağışıklık sisteminde en az vitaminler kadar önemlidir. Özellikle çinko yetersizliÄŸinde vücudunuzun hastalıklara karşı gösterdiÄŸi direnç azalır ve hastalık süreciniz uzar. Bu yüzden çinko açısından zengin olan kırmızı et, deniz ürünleri, nohut, fasulye ve kuruyemiÅŸlerden vazgeçmemelisiniz. Probiyotik bakterilerin ürettiÄŸi temel besinler, içeriÄŸinde vitamin ve enzimler bulundurduÄŸundan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, zararlı mikroplardan vücudumuzu korumaya yardımcı oluyor. Mikroplara saldırarak onların büyümesini engellerken, grip, nezle, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu sonuç almayı saÄŸlıyor. Bağışıklık sisteminin zayıf olduÄŸunu düÅŸünenler, bu bakterileri içeren süzme peynir, yoÄŸurt, kefir ve ayran tüketimini arttırarak, kışı daha saÄŸlıklı karşılayabilir.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Genel yayın yönetmeni, gazete çalışanını kurşunladı
Çatısını brandayla kapladığı evde 2 çocuğuyla yaşam mücadelesi veriyor
Yoğun sis kazalara neden oldu: 3 yaralı
Basın Daire Başkanı oldu
Okçulardan Başkan Ata’ya ziyaret
Otomobil kontrolden çıktı: 1 ölü, 1 yaralı
Alev alan elektrik teline tekme attı
Deniz salyası etkisini artırıyor, balıkçılar zor durumda
Başkan Kesimoğlu CHP’ye dönüyor
Milletvekili Yel’den Marmaraereğlisi çıkarması
Din görevlileri ile toplantılar sürüyor
Tarıma Dayalı İhtisas OSB Bölgeleri anlatıldı
Toprak: Gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmeli
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir