1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kanserden koruyucu beslenme planı hakkında bilgi verdi. Gün içerisinde en azından bir öÄŸünde salata ÅŸeklinde bile tüketilmesi gereken kırmızı lahana, antioksidan etkisi ile cildi ve hücreleri gençleÅŸtirir. C vitamini ve folik asit içeriÄŸi oldukça yüksektir. Folik asit, meme kanserinden korunmada etkili bir vitamindir.
Sofraların vazgeçilmezi turp, mümkünse yine her gün salatalardatüketilmesi gereken bir besindir. Kansere karşı koruyucu bir besin olan turp, çok güçlü bir antioksidandır. Yüksek folik asit ve C vitamini içeriÄŸi sayesinde vücut direncinin düÅŸmesini engeller ve bağışıklık sistemini geliÅŸtirir. Antioksidanların içinde en güçlüsüdiyebileceÄŸimiz kırmızıbiber, her gün en az bir öÄŸünde yer alması gereken bir besindir. Salatada ya da tek başına çiÄŸ olarak tüketilmesi daha etkili olan kırmızıbiberin kanser önleyici etkisi yüksektir. Aynı zamanda lif açısından da zengin olan kırmızıbiber, hücrelerin yenilenmesine ve iyileÅŸme sürecinin hızlanmasına yardımcıdır.
Yine her gün tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden biri de domatestir. Domates çiÄŸ olarak tüketildiÄŸi takdirde yüksek dozda antioksidan tedavi saÄŸlayabilir. Yüksek antioksidan etkili domates, likopen içeriÄŸi ile kanseri önleme ve kanserden korunma tedavilerinde baÅŸ sıralarda yer alır. İçerdiÄŸi bileÅŸenler ile hücreleri ve dokuları yeniler ve kanser hücresinin büyüme ve yayılmasını önlemede yardımcı olur.
Ahududu; içerdiÄŸi magnezyum, demir, fosfat ve limon asidi sayesinde meme kanseri vakalarında baÅŸlıca rol oynayan meyvelerden biridir. Özellikle çayı ya da komposto tarzında tüketilmesi antioksidan etkisini arttırır. Günde 1 avuç kadar tüketilmesi meme kanserine karşı koruyucu özelliktedir. Yine günde 1 avuç kadar tüketilebilen böÄŸürtlen de antioksidan ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Meme kanseri vakalarında hastalık seyrinin yavaÅŸlaması ya da iyileÅŸmenin hızlanması için tüketilebilecek etkili besinlerin başında gelir. BöÄŸürtlen, kanı temizler ve aÄŸrıların giderilmesinde yardımcı olur.
Özellikle suyu ve kompostosu tüketilirse, yüksek antioksidan ve kanserden önleyici etkisi olan kırmızı üzüm, içerdiÄŸi bileÅŸenler ve vitaminler ile kanser sırasında düÅŸen bağışıklık sisteminin toparlanmasına da yardımcı olur. Günde 1 bardak kadar tüketilen üzüm suyu hastalıklara iyi gelir, cildi düzenler ve hücreleri yeniler. Kansere karşı koruyucu besinlerden biri de yaban mersinidir. İçeriÄŸinde yer alan pterostilben, ellagic asit ile kansere karşı koruyucudur. C vitamininden zengin olan yaban mersini günde 1 avuç kadar tüketildiÄŸinde kansere karşı koruyucu etki gösterir.
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı