Mevsimsel Duygudurum BozukluÄŸu, depresif bozukluk türevidir. Depresyondan farkı üst üste iki yıl, aynı mevsim geçiÅŸlerinde, mevsim içinde birkaç ay sürecek ÅŸekilde ortaya çıkmasıdır ve diÄŸer mevsimlerde olmamasıdır. Mevsimdel Duygudurum BozukluÄŸu belirtileri yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri, iÅŸtah problemleri, içe çekilme, okulda ya iÅŸte performansta düÅŸme olarak ortaya çıkabilir.
Mevsimsel Duygudurum BozukluÄŸu her 100 kiÅŸiden 5-6’sında görülebilmektedir. Her yaÅŸtan kiÅŸilerde görülebilmekle birlikte ailesinde depresyon hikayesi bulunan kiÅŸilerde görülme olasılığı daha fazladır. Ayrıca cinsiyet açısından bakıldığında da kadınlarda erkeklere oranla görülmek sıklığı daha fazladır.
Yapılan çalışmalarda Mevsimdel Duygudurum BozukluÄŸu’nun serotonin ve melatonin hormonlarının düzeylerindeki deÄŸiÅŸikliklerden kaynaklı olabileceÄŸi bulunmuÅŸtur. Serotonin hormonu duygudurumumuzu düzenlemeye yardımcı olmakta, melatonin hormonu ise uyku düzenimize yardımcı olmaktadır. Sonbahar ve kış aylarındaki günlerde kısalma, günışığında azalma ve uzun karanlık saatler melatonin düzeylerinde artışa ve serotonin düzeylerinde azalmaya sebep olabilir ve bu da depresyonun oluÅŸması için gereken biyolojik ÅŸartları yaratabilir.
Mevsimsel Duygudurum BozukluÄŸu’yla baÅŸa çıkmada gün ışığından yararlanmak önemlidir. Hava güneÅŸli olmasa bile dışarıda vakit geçirmek, yürüyüÅŸe çıkmak faydalı olabilir. EÄŸer evde vakit geçirilecekse güneÅŸlikler ya da panjurlar açılarak, ışık alan bir alanda oturmak daha yararlı olabilir. Bu süreçte uyku düzeni de bozulabildiÄŸi için, uyku düzeni saÄŸlamak amacıyla her gün aynı saatte uyumak ve uyanmaya dikkat etmek önemli olabilir. Ayrıca sizi iyi hissettiren aktivitelere vakit ayırmak, müzik dinlemek, kitap okumak, sosyal etkinliklere katılmak yararlı olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Merve BAYDAR