İşitme sorunları ertelemeye gelmez!    Bakanlıktan ‘İş Yerlerinin Çalışma Saatleri’ genelgesi    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    03 Mart 2021 ÇarÅŸamba   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Uz. Dr. Berna Devrim YaÄŸbasan /
Yazın astım ataklarını kontrol altına alabilirsiniz
Nefes darlığı ataklarıyla seyreden bir hastalık olan astım, Türkiye’deki çocukların yüzde 10’unda, yetişkinlerin de yüzde 5’inde görülüyor. Sigara dumanı, keskin kokular, kimyasal maddeler, egzoz gazı ve stres gibi etkenler astımı tetiklerken sıcak yaz aylarında da şikayetler artıyor. Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden ​​​​​​​Uz. Dr. Berna Devrim Yağbasan, astım hastalarının yazın dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yayın Tarihi: 10 Ağustos 2016 Çarşamba, 17:50
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Nem oranı % 60’ı geçtiÄŸi zaman dışarıya çıkmayın!

 

Astım hastalığı sıklıkla göÄŸüste hırıltı, ıslık sesi ÅŸeklinde hışıltı, nefes darlığında, özellikle gece öksürükleri, göÄŸüste tıkanıklık ve baskı hissi ile kendini gösterir. Sıcak hava ve yüksek nem astımda bulguların ortaya çıkmasına neden olan tetikleyici faktörler arasında yer almaktadır. SoÄŸuk hava kadar, sıcak hava da solunum yollarını uyararak astım belirtilerini tetikleyebilir. Bunun yanı sıra nem miktarı özellikle evlerin içinde bulunan küf mantarları ve ev tozu akarları gibi alerjenlerin üremesini kolaylaÅŸtırmakta ve böylelikle kiÅŸilerde alerjiye neden olabilmektedir. Hava sıcaklığının 30ºC üstünde ve nem oranının %60’tan fazla olduÄŸu zamanlarda, astım hastalarının 10.00-17.00 saatleri arasında açık havaya çıkmayarak serin ve kapalı ortamda bulunmaları önemlidir. Ayrıca terleme ile kaybedilen suyun yerine konulması önerilmektedir. EÄŸer evde bir tesisat sorunu varsa, bunun giderilerek oluÅŸabilecek küf mantarı gibi alerjiyi tetikleyebilecek nedenleri ortadan kaldırmak astım hastalarını rahatlatacaktır.
 

Hastayı rahatlatacak tedavi planlaması önemli

 

KiÅŸinin yılda kaç atak geçirdiÄŸi veya hastane yatış gerekliliÄŸi, ne kadar sıklıkta kurtarıcı ilaç kullandığı, belirtilerin ne sıklıkla ve yoÄŸunlukta olduÄŸu, solunum fonksiyon testleri, kullandığı ilaç dozları ile hastalığın evresi ve kontrol altında olup olmadığı belirlenmektedir. Astım hastalığında hastalara kontrol edici ve tedavi edici olmak üzere iki grup tedavi planlanmaktadır. Kontrol edici tedavi sadece astım belirtilerinin arttığı zaman hastayı rahatlatmak için verilen ilaçlarla yapılmaktadır. Tedavide dönemsel olarak doz miktarı deÄŸiÅŸen ilaç kullanımları planlanmaktadır. Astım hastalığında en az sayıda ve en düÅŸük dozla alınan kortizon ilaçlarıyla idame saÄŸlamak ve hastanın atak geçirmemesi hedeflenmektedir.
 

Kilo alma kaygısı ile ilaç tedavisi aksatılmamalıdır

 

Astım hastalarının doktorunun verdiÄŸi ilaçları dozunu deÄŸiÅŸtirmeden düzenli olarak kullanması büyük önem taşımaktadır. Hasta kendisi iyileÅŸtiÄŸini düÅŸünerek doktora danışmadan ilaçlarını bırakmamalıdır. Çünkü tedavi bitmeden bırakılan ilaçlar nedeniyle daha ciddi astım krizleri yaÅŸanabilmektedir. EÄŸer hastanın alerjene baÄŸlı tetiklenen bir astımı varsa, alerji yapacak dış etkenlere karşı önlem alması gerekmektedir. Ayrıca astım hastalarının sonbahar mevsiminde grip aşısı yaptırarak, gripten korunması çok önemlidir. Hastalara çoÄŸunlukla kortizon içeren ilaçlarla planlanan tedavi edici yöntem uygulanmaktadır. Fakat birçok hasta kortizonlu ilaç kullandıklarında kilo alınacağı kaygısıyla, ilaçları kullanmayı bırakmaktadır. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü ağız ve burun yoluyla nefes ile alınan ilaçlardaki kortizon miktarı çok düÅŸüktür. Ağızdan akciÄŸere solunum yoluyla alındığı için dolaşım sistemine karışmamakta ve kilo almaya neden olmamaktadır.
 

Tatile çıkmadan önce doktorunuza danışın

 

Astım hastaları yaz tatilinde havası rahatlatıcı, nem oranı düÅŸük bölgeleri tercih etmelidir. Otelde kalınacak odaların da alerjenlerle karşılaÅŸmama bakımından doÄŸru seçilmesi önemlidir. Otel odasında halı bulunmaması, yastıkların kuÅŸ tüyü olmaması, yüksek kalitede hava filtreleme sistemi bulundurması, sigara içilmeyen oda tercih edilmesi önemlidir. Astım hastalarının tatile çıkmadan doktora danışması ve ilaç planlamalarını da doÄŸru yapması gerekir.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Yoğun sis kazalara neden oldu: 3 yaralı
İç pazarda MDF ve sunta krizi!
Kitap Kumbarası projesi hayata geçirildi
Kapaksız foseptiğe düşen bekçi, yaşamını yitirdi
Darıcı: Kapalı olan işletmeler bitme noktasına geldi
Proje ekibinden KTSO’ya ziyaret ​​​​​​​
Gerenli, sendika başkanlarını ziyaret etti​​​​​​​
Albayrak: Şarköy, dantel gibi işlenmesi gereken bir ilçemiz
Ruhsat verilen bina sayısı arttı
Bakan Soylu, Tekirdağ’a yapılacak yatırımları açıkladı
Hayrabolu Deresi Köprüsü’nde çalışmalar sürüyor
Mutasyonlu virüs görülen mahalle, karantinaya alındı
Ata: Her an bir afet olacakmış gibi hazırlıklı olmalıyız
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir