Bakanlıktan ‘İş Yerlerinin Çalışma Saatleri’ genelgesi    Yarışlardan 11 madalyayla döndüler    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    03 Mart 2021 ÇarÅŸamba   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Op. Dr. Burcu Kaman /
Yaz aylarında boğaz ağrısı
Boğaz ağrısı çoğunlukla kış mevsiminde karşılaştığımız bir şikayet olmakla birlikte yaz aylarında da görülebilmektedir. Yaz aylarında arabalar, evler, işyerleri gibi kapalı mekanlarda klima kullanımı, cereyanda kalmak, soğuk, buzlu içeceklerin çok tüketilmesi gibi bir takım nedenlerle boğaz enfeksiyon sıklığı artmaktadır.
Yayın Tarihi: 09 Ağustos 2016 Salı, 17:21
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

SoÄŸuk içeceklerin sık tüketilmesi ile vücut ısısında ani iniÅŸ çıkışlar meydana gelir; bu da enfeksiyonlara zemin hazırlar. GüneÅŸ altında çok zaman geçirmek, havuz deniz sonrası ıslak saçlarla dolaÅŸmak gibi faktörler de mevcuttur.

 

BoÄŸazımızda bademcik dediÄŸimiz lenfoid organlar vardır. Bademcikler boÄŸazın her iki yanında bulunmaktadır. Geniz eti dediÄŸimiz yapı ise diÄŸer bir lenfoid doku olup burun deliklerinin arka kısmında geniz boÅŸluÄŸunda bulunmaktadır. Bağışıklıkla ilgili koruyucu görevleri olup bademcik ve geniz eti iltihaplarında ciddi boÄŸaz aÄŸrıları meydana gelebilmektedir.

 

Bunun yanında boÄŸaz yolunun iltihabı olan farenjit de bu ÅŸikayetin ana sebeplerindendir. Ayrı ayrı görülebilmekle beraber birlikte de olabilmektedirler. Bu hastalıklar mikrobik olup genellikle virüs ve bakteriler tarafından meydana gelir. Virüs enfeksiyonları çoÄŸunlukla 7-10 gün içinde kendiliÄŸinden geçmektedir; bakteriyal enfeksiyonlar ise antibiyotik kullanımını gerektirir.

 

Bunun yanında boÄŸaz aÄŸrısına sebep olan baÅŸka hastalıklar da vardır. Nezle, sinüzit gibi enfeksiyonlarda artan geniz akıntısı, reflü dediÄŸimiz mide asidinin geri gelmesi, ağız içindeki her türlü yara, iyi huylu- kötü huylu kitleler, kansızlık, tiroid bez problemleri gibi. Akut iltihapların yanı sıra kronik farenjit gibi mikrobik olmayan ancak sık sık boÄŸaz tahriÅŸine, boÄŸazda takılma hissine neden olan mukoza iltihapları da vardır. Sigara içmekte boÄŸaz yollarını tahriÅŸ ederek aÄŸrıya sebep olan en önemli sebeplerden biridir.

 

Burun tıkanıklığı yapan burun içi patolojiler, burun-sinüs kaynaklı enfeksiyonlar boÄŸaza gelerek sürekli yaptıkları tahriÅŸle kronik farenjite yol açabilmektedirler. Bunun yanında alt solunum yolu hastalıkları öksürük, balgamla boÄŸazda tahriÅŸ oluÅŸturabilir ve aÄŸrı kaynağı olabilirler. Reflü hastalığı ayrıca uzun süre yüksek sesli konuÅŸmakta farenjit sebebi olabilmektedir.

 

Hastalarda boÄŸazda aÄŸrı, yutma güçlüÄŸü, konuÅŸma güçlüÄŸü, ateÅŸ, halsizlik, iÅŸtahsızlık, nefes alma zorluÄŸu, burun tıkanıklığı, kulaÄŸa vuran aÄŸrı gibi ÅŸikayetler görülebilmektedir. Küçük çocuklarda ateÅŸ, kulaklarla oynama, elini aÄŸzına sokma, tükrük salgısında artış daha sık görülen belirtilerdir. Kronik iltihaplarda daha çok boÄŸazda tahriÅŸ hissi, yabancı cisim hissi, boÄŸazda sertlik hissi, yutarken takılma hissi görülebilmektedir.

 

Bademcik iltihabı, farenjit gibi boÄŸaz enfeksiyonlarının tedavisinde iltihap önleyici, aÄŸrı kesici ilaçlar, bazı durumlarda antibiyotikler gerekebilmektedir. Yılda 5-6 dan fazla iltihaplanan bademcikler için ameliyat uygun bir seçenektir. Çok sık geçirilen enfeksiyon kiÅŸilerin hayat kalitesini bozup, sık sık antibiyotik kullanmayı gerektirmektedir. Virüs hastalıklarında sprey, gargara, pastil, aÄŸrı kesici, iltihap önleyici ilaçlarla destekleyici tedavi yapmak genellikle yeterlidir. Bol sıvı alınması faydalıdır. Bakteriyel bir enfeksiyon mevcutsa antibiyotik kullanılır. Bazı durumlarda boÄŸaz kültürü alınıp bakılabilir ve ona uygun ilaç tedavisi yapılır. Çok kısa süreli antibiyotik kullanımında antibiyotik direnci geliÅŸimi söz konusu olduÄŸundan sonraki enfeksiyonlarda tedavinin zorlaÅŸmaktadır. Bu sebeple ilacın en az 1 hafta düzgün bir ÅŸekilde kullanımı gerekmektedir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlarda boÄŸazda abseleÅŸme meydana gelebilir.

 

Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan boÄŸaz enfeksiyonlarını açısından alınabilecek bir takım önlemler mevcuttur. Çok ince ya da çok kalın deÄŸil hava ısısına uygun kıyafetlerle giyinmeliyiz. Terledikten sonra mutlaka giysileri deÄŸiÅŸtirmeliyiz. Banyo, havuz, deniz sonrası ıslak saçlarla uzun süre dolaÅŸmamalı, en azından havluyla kurutmalıyız.

 

SoÄŸuk içecek tüketimi sonrası ılık su içilmesi uygun olmaktadır. Farenjit bulaşıcı olup tükürükle, öksürmekle bulaÅŸma söz konusudur. Kapalı, kalabalık ortamlar enfeksiyon yayılım riskini artırır. Hapşırırken el ile deÄŸil mendille kapatmak, yakın teması engellemek, ellerimizi yıkamak alınabilecek basit önlemler arasındadırlar. BoÄŸaz aÄŸrısı oluÅŸtuÄŸunda sıvı alımını artırmak, çok sıcak çok soÄŸuk gıda alımı yerine ılık tercih etmek, adaçayı tüketmek önerilebilmektedir.

 

Optimed Hastanesi KBBoğaz Uzmanı Op. Dr. Burcu Kaman

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Yoğun sis kazalara neden oldu: 3 yaralı
Ömer Karadeniz gururunu dostlarıyla paylaşıyor
İç pazarda MDF ve sunta krizi!
Kitap Kumbarası projesi hayata geçirildi
Kapaksız foseptiğe düşen bekçi, yaşamını yitirdi
Darıcı: Kapalı olan işletmeler bitme noktasına geldi
Kalsiyum yüksekliği paratiroit hastalığı belirtisi olabilir
Proje ekibinden KTSO’ya ziyaret ​​​​​​​
Gerenli, sendika başkanlarını ziyaret etti​​​​​​​
Albayrak: Şarköy, dantel gibi işlenmesi gereken bir ilçemiz
Ruhsat verilen bina sayısı arttı
Bakan Soylu, Tekirdağ’a yapılacak yatırımları açıkladı
Hayrabolu Deresi Köprüsü’nde çalışmalar sürüyor
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir