Kadınlarda daha sık görülüyor
Migrenin toplumda görülme sıklığı yüzde 10-15 civarındadır. Genellikle ataklar halinde ortaya çıkan, sıklıkla başın tek tarafını tutan ve zonklamaya neden olan migrene, bazen bulantı kusma, ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi ÅŸikayetler de eÅŸlik edebilmektedir. Genetik geçiÅŸli bir rahatsızlık olan migren, kadınlarda hormonal nedenlere baÄŸlı olarak daha sık görülmektedir. OluÅŸum mekanizması tam olarak bilinemese de migreni tetikleyen nedenler arasında; stres, düzensiz çalışma ve beslenme, uyku-uyanıklık döngüsündeki deÄŸiÅŸiklikler bulunmaktadır. Bu bireysel faktörlerin yanı sıra hava ve mevsim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yaz saati uygulaması gibi vücut biyoritmini etkileyen daha genel faktörler de migren ataklarını tetikleyebilmektedir.
Sıcak hava atakları artırıyor
Isı, basınç ve nem düzeyindeki deÄŸiÅŸiklikler, rüzgarlı hava, atak sıklığında artışa neden olabilmektedir. Kandaki oksijen düzeyini düÅŸüren yüksek irtifa, hava kirliliÄŸi, sürekli kapalı ortamda bulunma, ani sıcak-soÄŸuk deÄŸiÅŸimleri, sürekli klimalı ortamlarda yer almak da tetikleyici faktörler arasında yer almaktadır. Yaz aylarında migren ataklarının sıklığı da artmaktadır. Sıcak yaz günlerinde migren nedeniyle hastaneye baÅŸvurularda ciddi bir artış gözlenmektedir. Yapılan bir araÅŸtırmaya göre, hava sıcaklığındaki her beÅŸ derecelik yükselme, baÅŸ aÄŸrısı yakınmasıyla acile baÅŸvuran hasta sayısında ortalama yüzde 7,5’luk artışa neden olmaktadır. Yine yaz aylarında nemli havalarda terleme güçleÅŸtiÄŸi için, vücudun soÄŸutulması zorlaÅŸmaktadır. Sıcak çarpması, halsizlik ve aşırı su kaybından dolayı da baÅŸ aÄŸrılarında artış görülebilmektedir.
3 ay içinde en az 2 ciddi baÅŸ aÄŸrısı ÅŸikayeti yaÅŸadıysanız dikkat!
Sık baÅŸ aÄŸrısı olan ve bunun migrenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden kiÅŸiler öncesinde “migren tanıma testi” yaparak bir uzmana baÅŸvurabilir. Son üç ay içinde günlük iÅŸleri etkileyen veya doktora baÅŸvurmayı gerektiren en az iki veya daha fazla baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸayanların bu testi yapmaları önerilmektedir. AÅŸağıdaki sorulardan ikisine ya da hepsine “Evet” cevabı verenlerin migren hastası olma olasılığı yüzde 93 olarak belirtilmektedir.Midenizde rahatsızlık veya bulantı hissettiniz mi?Işık sizi baÅŸ aÄŸrısının olmadığı dönemlere göre çok daha fazla rahatsız etti mi?BaÅŸ aÄŸrıları çalışmanızı ve günlük aktivitenizi en az bir gün kısıtladı mı?
Bilinçsiz aÄŸrı kesici migreni kronikleÅŸtirebilir
Migren baÅŸ aÄŸrılarında tedavi, akut aÄŸrıyı baskılamaya yönelik atak tedavileri ve koruyucu tedaviler olarak planlanmaktadır. Bu nedenle migren tanısı konduktan sonraki tedavilerin planlanması da hastalığın seyri açısından önem taşımaktadır. Mutlaka alanında uzman bir hekimin görüÅŸüne baÅŸvurularak tedavi planlaması yapılmalıdır. Aksi takdirde sadece aÄŸrı olduÄŸunda kullanılan basit aÄŸrı kesiciler hastalığın kronikleÅŸmesine ve koruyucu tedavilere dirençli hale gelmesine yol açabilmektedir.
Migren hastalarının yaz aylarını rahat geçirmeleri için dikkat etmeleri gerekenler:Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, istikrarlı bir ÅŸekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterilmelidir.Yazın güneÅŸ ışınlarının dik olarak geldiÄŸi saatlerde çok fazla dışarıda kalınmamalı, mutlaka ÅŸapka ve güneÅŸ gözlüÄŸü kullanılmalıdır.Ani ısı deÄŸiÅŸimlerinden kaçınılmalıdır. Çok sıcak ortamdayken, birdenbire klimalı, soÄŸuk bir yere geçilmemelidir.Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır.Sıvı tüketimini arttırılmalı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı, çay ve kahveden uzak durulmalıdır.