İşte yeni İnsan Hakları Eylem Planı    Aylar sonra esnaf tebessüm etti    Künye    Reklam    Bize Ulaşın    03 Mart 2021 ÇarÅŸamba   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN
Doç. Dr. Funda Uysal Tan /
Yaz sıcaklarında migren ataklarına karşı 5 öneri
Stres, iş yoğunluğu, sağlıksız beslenme gibi faktörlerle artan migren atakları yaz sıcaklarında da hayatı zorlaştırabiliyor. Migren hastalarının yaz mevsimini rahat geçirmeleri için bazı önlemler almaları gerekiyor. Memorial Ankara Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Funda Uysal Tan, migreni kontrol altına almak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Yayın Tarihi: 08 Ağustos 2016 Pazartesi, 19:00
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Kadınlarda daha sık görülüyor

 

Migrenin toplumda görülme sıklığı yüzde 10-15 civarındadır. Genellikle ataklar halinde ortaya çıkan, sıklıkla başın tek tarafını tutan ve zonklamaya neden olan migrene, bazen bulantı kusma, ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi ÅŸikayetler de eÅŸlik edebilmektedir. Genetik geçiÅŸli bir rahatsızlık olan migren, kadınlarda hormonal nedenlere baÄŸlı olarak daha sık görülmektedir. OluÅŸum mekanizması tam olarak bilinemese de migreni tetikleyen nedenler arasında; stres, düzensiz çalışma ve beslenme, uyku-uyanıklık döngüsündeki deÄŸiÅŸiklikler bulunmaktadır. Bu bireysel faktörlerin yanı sıra hava ve mevsim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yaz saati uygulaması gibi vücut biyoritmini etkileyen daha genel faktörler de migren ataklarını tetikleyebilmektedir.
 

Sıcak hava atakları artırıyor

 

Isı, basınç ve nem düzeyindeki deÄŸiÅŸiklikler, rüzgarlı hava, atak sıklığında artışa neden olabilmektedir. Kandaki oksijen düzeyini düÅŸüren yüksek irtifa, hava kirliliÄŸi, sürekli kapalı ortamda bulunma, ani sıcak-soÄŸuk deÄŸiÅŸimleri, sürekli klimalı ortamlarda yer almak da tetikleyici faktörler arasında yer almaktadır. Yaz aylarında migren ataklarının sıklığı da artmaktadır. Sıcak yaz günlerinde migren nedeniyle hastaneye baÅŸvurularda ciddi bir artış gözlenmektedir. Yapılan bir araÅŸtırmaya göre, hava sıcaklığındaki her beÅŸ derecelik yükselme, baÅŸ aÄŸrısı yakınmasıyla acile baÅŸvuran hasta sayısında ortalama yüzde 7,5’luk artışa neden olmaktadır. Yine yaz aylarında nemli havalarda terleme güçleÅŸtiÄŸi için, vücudun soÄŸutulması zorlaÅŸmaktadır. Sıcak çarpması, halsizlik ve aşırı su kaybından dolayı da baÅŸ aÄŸrılarında artış görülebilmektedir.
 

3 ay içinde en az 2 ciddi baÅŸ aÄŸrısı ÅŸikayeti yaÅŸadıysanız dikkat!

 

Sık baÅŸ aÄŸrısı olan ve bunun migrenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını merak eden kiÅŸiler öncesinde “migren tanıma testi” yaparak bir uzmana baÅŸvurabilir. Son üç ay içinde günlük iÅŸleri etkileyen veya doktora baÅŸvurmayı gerektiren en az iki veya daha fazla baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸayanların bu testi yapmaları önerilmektedir. AÅŸağıdaki sorulardan ikisine ya da hepsine “Evet” cevabı verenlerin migren hastası olma olasılığı yüzde 93 olarak belirtilmektedir.Midenizde rahatsızlık veya bulantı hissettiniz mi?Işık sizi baÅŸ aÄŸrısının olmadığı dönemlere göre çok daha fazla rahatsız etti mi?BaÅŸ aÄŸrıları çalışmanızı ve günlük aktivitenizi en az bir gün kısıtladı mı?
 

Bilinçsiz aÄŸrı kesici migreni kronikleÅŸtirebilir

 

Migren baÅŸ aÄŸrılarında tedavi, akut aÄŸrıyı baskılamaya yönelik atak tedavileri ve koruyucu tedaviler olarak planlanmaktadır. Bu nedenle migren tanısı konduktan sonraki tedavilerin planlanması da hastalığın seyri açısından önem taşımaktadır. Mutlaka alanında uzman bir hekimin görüÅŸüne baÅŸvurularak tedavi planlaması yapılmalıdır. Aksi takdirde sadece aÄŸrı olduÄŸunda kullanılan basit aÄŸrı kesiciler hastalığın kronikleÅŸmesine ve koruyucu tedavilere dirençli hale gelmesine yol açabilmektedir.

 

Migren hastalarının yaz aylarını rahat geçirmeleri için dikkat etmeleri gerekenler:Düzenli uyumaya, dengeli beslenmeye, istikrarlı bir ÅŸekilde hafif egzersizler yapmaya özen gösterilmelidir.Yazın güneÅŸ ışınlarının dik olarak geldiÄŸi saatlerde çok fazla dışarıda kalınmamalı, mutlaka ÅŸapka ve güneÅŸ gözlüÄŸü kullanılmalıdır.Ani ısı deÄŸiÅŸimlerinden kaçınılmalıdır. Çok sıcak ortamdayken, birdenbire klimalı, soÄŸuk bir yere geçilmemelidir.Klimalı ve kapalı ortamlarda uzun süre bulunulmamalıdır.Sıvı tüketimini arttırılmalı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalı, çay ve kahveden uzak durulmalıdır.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Yoğun sis kazalara neden oldu: 3 yaralı
Ömer Karadeniz gururunu dostlarıyla paylaşıyor
Basın toplantılarının 6’ncısı Saray’da yapıldı
İç pazarda MDF ve sunta krizi!
Kitap Kumbarası projesi hayata geçirildi
Kapaksız foseptiğe düşen bekçi, yaşamını yitirdi
Darıcı: Kapalı olan işletmeler bitme noktasına geldi
Kalsiyum yüksekliği paratiroit hastalığı belirtisi olabilir
Proje ekibinden KTSO’ya ziyaret ​​​​​​​
Gerenli, sendika başkanlarını ziyaret etti​​​​​​​
Albayrak: Şarköy, dantel gibi işlenmesi gereken bir ilçemiz
Ruhsat verilen bina sayısı arttı
Bakan Soylu, Tekirdağ’a yapılacak yatırımları açıkladı
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir