Göz içi merceÄŸinin göz bebeÄŸinin hemen arkasında yer alan ve mercimeÄŸe benzeyen ÅŸeffaf bir yapı olduÄŸunu belirten Anadolu SaÄŸlık Merkezi Göz SaÄŸlığı Direktörü Prof. Dr. Sarper Karaküçük “Katarakt, bu ÅŸeffaf yapının matlaÅŸarak ışığı daha az geçirmesi, yani görmeyi zorlaÅŸtırmasıyla oluÅŸan bir durumdur” dedi.
Katarakt bebeklerde dahi görülebiliyor
Kataraktın pek çok farklı nedeni olabileceÄŸini aktaran Anadolu SaÄŸlık Merkezi Göz SaÄŸlığı Direktörü Prof. Dr. Sarper Karaküçük “En sık görülen neden, ileri yaÅŸla birlikte lens liflerinin matlaÅŸması. En çok ileri yaÅŸ gruplarında görülse de aslında her yaÅŸta karşılaşılabilen bir durumdur. ÖrneÄŸin, gençlerde bir metabolik hastalığa baÄŸlı olarak görülebiliyor. Bazen bebeklerde dahi görülebilen (doÄŸumsal katarakt) katarakt; diyabetlilerde, uzun süre kortizonlu ilaç kullanan hastalarda, göze gelen darbelerden sonra ya da göze ait uveit, glokom gibi hastalıklardan sonra da ortaya çıkabiliyor. Tüm bunların yanı sıra çevresel etkenler, ultraviole ışınları, radyasyon, hava kirliliÄŸi ve beslenme gibi pek çok nedenden de söz etmek mümkün. Kataraktlı hasta, görmesinde azalma hisseder. Bazen yakın bazen uzak görme bozulur, gözlük numaraları sık sık deÄŸiÅŸir. Katarakt ilerledikçe tüm mesafelerde görme bozularak kalitesiz hale gelir. Renklerde soluklaÅŸma ve sararma olabilir. Hatta gece görüÅŸünde de sorunlar baÅŸlar. Dolayısıyla kiÅŸinin sosyal hayatı artık daha zordur” açıklamasında bulundu.
Saniyede 40.000 defa titreşim yapan ultrasonik ses dalgaları ile kataraktlı lens eritilebiliyor
Kataraktın ilerlemesini durduracak ya da iyileÅŸmesini saÄŸlayacak bir ilaç ya da gözlük tedavisinin henüz mevcut olmadığını belirten Prof. Dr. Sarper Karaküçük “Åžu an için tek tedavi seçeneÄŸi cerrahidir. Cerrahi olarak yapılan iÅŸlem, matlaÅŸmış ve kataraktlı göz içi merceÄŸinin ameliyatla alınarak yerine suni göz içi merceÄŸinin konması ÅŸeklindedir. Fako diye adlandırılan bu ameliyatta, saniyede 40.000 defa titreÅŸim yapan ultrasonik ses dalgaları ile çok küçük bir bölgeden göz içine ulaşılarak kataraktlı lens eritilebiliyor. Ardından, en son teknolojiyle üretilen, hastaya en uygun göz içi merceÄŸi (yapay lens) katlanarak içeri yerleÅŸtiriliyor. Son zamanlarda “akomodatif lens” denilen uzak ve yakını net görebilen, her türlü kırma kusurlarına en uygun lensler de kullanılmaya baÅŸlandı. Lens kapsülü içine yerleÅŸtirilecek farklı tipte lenslerle ilgili araÅŸtırmalar ise tüm dünyada hızla devam ediyor” dedi.
Erken dönemde yapılan ameliyatlar gecikmiÅŸ vakalara göre daha kolay
Cerrahi müdahale zamanlaması için belirli bilimsel kriterler olmakla birlikte, pratikte, hastanın görmesindeki azalmanın da önemli bir kriter olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Karaküçük “Erken dönemlerde yapılan ameliyatların, gecikmiÅŸ vakalara göre daha kolay olduÄŸu unutulmamalıdır. Cerrahi müdahale, hastaya ait bir özellik olmadığı sürece lokal anestezi ile yapılabiliyor ve genellikle yarım saati geçmiyor. Hasta ameliyattan sonraki gün, birinci hafta ve birinci ay kontrole çağırılırken, birinci ayın sonunda büyük oranda iyileÅŸme saÄŸlanıyor” dedi.