Bademcik ve geniz eti çocuÄŸunuzun rahat uyumasını engeller
Geniz eti ve bademcik 2-5 yaÅŸ arası büyüyüp 5 yaÅŸ civarı en rahatsız edici düzeye ulaÅŸmaktadır. 8 yaşından sonra geniz eti ve bademcik yavaÅŸ yavaÅŸ küçülmeye baÅŸlar. Solunum yoluyla vücuda giren mikroplarla mücadele ilk bu noktalarda baÅŸladığı için halk arasında bademcik ve geniz etinin alınmasının zararlı olacağına inanılmaktadır. Her ne kadar mikroplarla mücadele bu lenf dokularında baÅŸlasa bile enfeksiyon riski de taşımaktadır. Geniz etinin hava yollarını tıkayacak kadar büyümesi ya da “öpüÅŸen bademcik” adı verilen bitiÅŸik durumdaki bademcikler çocuÄŸun gece huzursuz uyumasına neden olmaktadır.
Çocuk gece sık uyanıyor ve idrara çok kalkıyorsa, uyku sırasında sürekli hareketli ise, altına kaçırmaya baÅŸlamışsa, uykuda nefesi kesiliyorsa,KonuÅŸma bozukluÄŸu ve yutma güçlüÄŸü oluyorsa, Alerjik yapısı varsa ve sık enfeksiyon geçiriyorsa,çocukta uyku bozukluÄŸuna baÄŸlı dikkat eksikliÄŸi ve okul baÅŸarısızlığı baÅŸlamışsa,fiziksel olarak büyümede yaşıtlarına göre geride kalmışsa,geniz eti ve bademciÄŸin yararından çok zararlı olmaya baÅŸladığı bu durumlarda alınması yararlıdır.
ÇocuÄŸunuzun uykusunu videoya kaydedebilirsiniz
Çocukların özellikle gece uykuları yakın takibe alınmalıdır. ÇocuÄŸun uykuda aÄŸzının açık uyuyup uyumadığı, horlama ya da hırıltılı nefes almalar belli periyodlarla kontrol edilmelidir. Bununla birlikte çocuk uykuda nefesini tutuyorsa, dudaklarda morarma varsa en kısa sürede bir uzmana baÅŸvurulması gerekmektedir. Geniz eti ve bademciklerin büyük olduÄŸu durumların uyku apnesine yol açabileceÄŸi unutulmamalıdır. Doktora gitmeden önce çocuÄŸun uyku anının videoya alınması teÅŸhis açısından önemli bir ayrıntıdır.
Akciğer ve kalp sorunlarına neden olabilir
Geniz eti ve bademcik büyümesi zamanla kontrol altına alınmazsa ilerleyen aÅŸamalarında çocukta uyku apnesi görülebilmektedir. Geniz eti ve bademcik büyümesi sonucu yaÅŸanan uyku apnesi bir anda meydana gelmediÄŸi için dikkatli anne babalar sorunu en baÅŸta fark edebilmektedir. Uyku apnesiyle birlikte çocukta akciÄŸer ve kalp sıkıntıları da görülebilmektedir. AkciÄŸer hastalıkları ve kalp yetmezliÄŸine kadar gidebilen rahatsızlıkların haricinde çocuÄŸun yüz yapısında bir takım deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanabilmektedir. Solunumun yeterli olmadığı durumlarda ağız sürekli açık, alt çene ileri uzarken dudaklar da yukarı doÄŸru büzüÅŸebilmektedir. DiÅŸlerin üste doÄŸru yükselmesiyle çocuklarda zihinsel engelli görünümünün oluÅŸabildiÄŸi durumlar erken müdahaleyle düzeltilebilmektedir.
ÇocuÄŸunuz baÅŸ aÄŸrısından ÅŸikayet ediyorsa…
Geniz eti ve bademcik yüzünden gece uykusunu iyi alamayan çocuklar gün içinde baÅŸ aÄŸrıları yaÅŸayabilmektedir. Gündüz sürekli uyku halinde olan çocukların okul hayatlarında da baÅŸarısızlık göze çarpmaktadır. Dersleri anlamamaya baÅŸlayan bu çocuklarda dikkat eksikliÄŸi, davranış deÄŸiÅŸikliÄŸi ve hiperaktivite de görülebilmektedir. Ayrıca büyüme hormonu en fazla uykuda salgılandığı için gece iyi uyuyamayan bu çocukların fiziksel ve zihinsel geliÅŸimi de yavaÅŸlamaktadır.
Çocuk iÅŸlemden sonra kısa sürede oyun oynamaya baÅŸlayabilir
Çocuklarda görülen her horlama, çok büyük geniz eti ve bademciÄŸi olduÄŸu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle her horlama ÅŸikayeti cerrahi müdahale gerektirmemektedir. Tedavide ilk aÅŸama; çocuÄŸun bademcik ve geniz etinin ne büyüklükte olduÄŸunu, sık geniz eti ve bademcik enfeksiyonu geçirip geçirmediÄŸini belirlemek ve ÅŸikayetlerinin alerji kaynaklı olup olmadığını ayırt etmektir. YetiÅŸkinlerde endoskopik muayene deÄŸerlendirme için yeterli olurken, uzun süre hareketsiz kalamayan çocuklarda geniz bölgesini ve hava akışını belirleyecek özel görüntülemeler bulunmaktadır. Geniz eti ve bademciÄŸin büyümesi solunum yollarını aşırı derece kapatmıyorsa, alerji ya da enfeksiyona baÄŸlı geçici bir solunum sıkıntısı varsa ilaç tedavisi olumlu sonuçlar verebilmektedir. Uzun süren burun tıkanıklığı ve üst solunum yolu tıkanıklığı olması veya sık geniz eti ve bademcik enfeksiyonu geçirme gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, kısa bir dinlenme süresinin ardından çocuklar tekrar günlük yaÅŸamlarına dönebilmektedir.