Sürdürülebilir Üretimden Pazarlamaya Stratejik Adımlar

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda “Edirne Peyniri Paneli: Sürdürülebilir Üretimden Pazarlamaya Stratejik Adımlar” paneli düzenlendi.

EDİRNE 18.03.2024 16:07:00 0
Sürdürülebilir Üretimden Pazarlamaya Stratejik Adımlar

Panele Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Ali Güleç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

 

“ORTAK BİR ÇALIŞMA PLATFORMUNA ZEMİN HAZIRLAMASINI UMUYORUZ”

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Panel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı “Ülkemizin önemli zenginliklerinden biri olan peynirin katma değerinin artırılması, markalaşma sürecinin desteklenmesi, kalite ve sürdürebilirlik ortaklıkların ve stratejik adımların konuşulmasını hedefliyoruz” dedi. Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı, bu panelin, Trakya bölgesinde faaliyet gösteren peynir üreticileri ile yerel yönetimlerin ve akademisyenlerin dahil olduğu ortak bir çalışma platformuna zemin hazırlamasını umduklarını ifade etti. 

 

ÜNİVERSİTEMİZDE BİR PEYNİR ARAŞTIRMA LABORATUVARI HAYAL EDİYORUM”

 

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Trakya Üniversitesi’nin Osmanlı’nın eğitim kurumlarının devamı olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar, bilimsel yayıncılık, müzecilik ve sağlık alanında bir marka olduğunu dile getiren Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi olarak şehrin hafızasını korumak ve unutulmuş değerlerini gün yüzüne çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Unutulmuş bir değer olan Edirne Kırmızısı’na sahip çıkarak bu önemli değeri Edirne’nin ve hatta Türkiye’nin gündemine taşımaya çalışıyoruz. Bunun için önemli plan ve projeler gerçekleştirdik ve geleceğe yönelik eylem planlarımız da devam ediyor. Edirne’nin bir diğer unutulmuş değeri olan Edirne Gülü’nü de Edirne’nin ve Türkiye’nin gündemine getirdik. Bu anlamda önce Havsa’daki yerleşkemizde ve daha sonra Balkan Yerleşkemizdeki arazilerde Edirne Gülü yetiştirmeye başladık. Adında Edirne bulunan önemli değerleri ortaya çıkarıp bir farkındalık oluşturmak ve bu alanlarda marka oluşturmak istiyoruz. Ve bugün de bu amaçla Edirne peyniri panelini gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğin ‘Balkanlarda Peynir’ adıyla genişleyerek kapsamlı bir sempozyuma dönüşmesini temenni ediyorum. Aynı zamanda üniversitemizde bir Peynir Araştırma Laboratuvarı hayal ediyorum” dedi. 

 

SUNUMLAR YAPILDI

 

Açılış konuşmalarından sonra konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesinin ardında panelin oturumlarına geçildi.Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Geçer’in başkanlığında gerçekleştirilen birinci oturumda Prof. Dr. Nevzat Artık “Türkiye ve Dünyada Süt Sektörü ve Türkiye Peynirleri”, Özay Burak Konar “İmalat Sanayiinde Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik”, Prof. Dr. Hatice ŞanlıdereAloğu “Gelenekselden Endüstriyel Üretime Peynir”, Gıda Yüksek Mühendisi Kadir Süzme “Peynir İşletmelerinde Resmi Kontrol Süreçleri”; Prof. Dr. Pelin Onsekizoğlu Bağcı başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Kemal Çifçi “Anadolu, Peynir ve Pazarlama İletişimi”, Sezai Irmak “Edirne Peyniri’nin Ulusal ve Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili Süreçleri” Prof. Dr. Bilal Bilgin “Klasik Peynir Üretimi”, Ender Bilar “Edirne Beyaz Peyniri: Marka Değeri, Yönetimi ve Sahtecilik Sorunları” konusunu ele aldı. 

 

Haber / Menşure KARDEŞ