Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçeleri her yönüyle ele alındı

Edirne’nin ilçelerinden Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu’nun tarihi, kültürel yapısı, coğrafyası, iklimi gibi konuların tartışıldığı “Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” sempozyumu gerçekleştirildi.

EDİRNE 8.05.2024 15:44:00 0
Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu ilçeleri her yönüyle ele alındı

Trakya Üniversitesi, İpsala ile başlattığı ve ilçelerin coğrafyası, tarihi, kültürel yapısı, ekonomisi gibi bütün yönleri ile ele alındığı sempozyumlarına bir yenisini daha ekleyerek “Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” sempozyumunu düzenledi.Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sempozyuma, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Lalapaşa Kaymakamı Okan Ayaz, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

“YOLCULUĞA ÇIKACAĞIZ”

 

Trakya Üniversitesi’nden ve farklı kuruluşlardan 47 araştırmacının katıldığını ve 41 bildirinin sunulacağını belirten Prof. Dr. Mustafa Tan, sunu konularının tarih ve arkeolojinin yanı sıra ziraat, lojistik gibi konuları da içerdiğini söyledi. Tan “İki gün boyunca bir yolculuğa çıkacağız. Lalapaşa’nın nehrinden Süloğlu’ndaki Roma mil taşına, Lalapaşalı ünlü heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan’dan Süloğlu Geçkinlili Yusuf Pehlivan’a, Süloğlu’nun rüzgar tribünlerinden Meriç’in köylerine ve yer fıstığı tarlalarına doğru yolculuklar yapacağız” dedi ve bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

“ZİNCİRİN SON HALKASI TAMAMLANDI”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise “2019’ da Hayati Hocamla beraber başlayan ‘Her Yönüyle İpsala Sempozyumu’ çok güzel bir sonuç verdi. Bir ilçemizin tarihi, kültürü mercek altında tutuldu ve bunun sonucunda bir kitap oluşturuldu. Bu kitap kaymakamlık, belediye ve üniversite için önemli bir kaynaktır” dedi. Sonraki süreçte Uzunköprü, Keşan ve Enez’de de sempozyumlar yapıldığını belirten Tabakoğlu, bunun sonucunda 90 makale yayımlandığından bahsetti ve “Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” sempozyumuyla zincirin son halkasının tamamlandığını belirtti. Tabakoğlu, emeği geçenlere katkılarından dolayı teşekkür etti. 

 

10 OTURUMDA 41 BİLDİRİ SUNULDU 

 

Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu’nu tüm yönleriyle ele alarak potansiyelini ortaya koymak adına düzenlenen “Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu” sempozyumunda iki gün boyunca, 10 oturumda 41 bildiri sunuldu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ