Keşan Kent Müzesi açıldı

Keşan Belediyesi’nin projelerinden olan Kent Müzesi, önceki gün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katıldığı törenle açıldı.

EDİRNE 19.03.2024 11:33:00 0
Keşan Kent Müzesi açıldı

Saat 13.00’te düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın yanı sıra Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, AK Parti İl Başkan Vekili Aydoğan Akıncı, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 

 

“MAZİSİ OLMAYANIN GELECEĞİ OLMAZ”

 

Törende konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, geçmiş ile gelecek arasında, adeta bir köprü kurduklarını ifade ederek “Mazisi olmayanın, geleceği olmaz, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Biz Keşan’ın ruhuna, geçmişten gelen izine, korunması gereken değerlerine yılmadan, yorulmadan sahip çıktık. Daha önce “Siperin Ardı Keşan Menzil Hastanesi” filmimizin galasında, bir söz söylemiştim. “Bir kente ait olma duygusunu en güçlendirecek çaba; kentsel belleğe yapılan yatırımdır.” demiştim. Biz, Keşan’da bu anlamda çok yatırımlar yaptık. Biz sadece, yol, tesis, park, spor alanları gibi hizmetler vermedik. Biz Keşan’ın geçmiş mirasına da sahip çıktık. Keşan’ın, geçmişi ve birikimine yönelik materyaller topladık. Keşan’ın kurtuluşunun 100. yılında, birçok programa imza attık. Biz sadece yolları, kaldırımları düzenlemedik. Kent bilinci amacıyla, söyleşiler ve toplantılar da düzenledik.  Sözlü tarih çalışması da yaptık.  Biz sadece ulusal ve uluslararası şenlikler, festivaller düzenlemedik. “100. Yılında Keşan Sempozyumu” da düzenledik. Sempozyum kitabı da hazırladık. İlber Ortaylı hocamızın da içinde bulunduğu, “Siperin Ardı Keşan Menzil Hastanesi” isimli belgesel film yaptık. Bu liste o kadar uzun ki anlatamam. Bu eserleri çoğaltmak için, Allah izin verirse, Keşanlı destek verirse durmadan çalışmaya devam edeceğiz. İşte en büyük gururlarımızdan biri karşınızda. Keşan Kent Müzesi, devasa bir eser olarak, önünüzde duruyor. Menzil hastanemizi, müze olarak şehrimize kazandırmaktan gurur duyuyoruz” dedi. 

 

“HER BİR KÖŞESİYLE İLGİLENDİK”

 

Kent Müzesi’nin kendisi için ayrıca bir anlamı daha olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, “5 yıl önce seçimlerde, vadettiğim ilk 10 projeden biri müze yapmaktı. Bugün bu vaadimi de gerçekleştirmenin huzuru ve mutluluğu içindeyim. Bu yapı, 1900’lü yıllardan, 1983’e kadar hastane olarak şifa sundu. Sonra okul oldu, bilgi sundu. Burada birçok Keşanlının hatırası var.  Sonra biliyorsunuz kaderine terkedildi. Eminim hatırlıyorsunuz, hali çok vahimdi. Bu hatıranın, bu şekilde olması bize yakışmazdı. Atalarımıza yakışmazdı. Nasıl ki Keşan Şehitliği’mizi düzenlediysek, onlara yakışır hale getirdiysek bu binayı da yapmamız lazımdı. 2019’un sonunda kolları sıvadık. Hedef koyduk. 2021 yılında başlattığımız restorasyon projesi yaklaşık 1,5 yıl sürdü. Burası, yaşayan bir müze olmalıydı. Keşan’ın birçok kanaat önderi ile görüştük. Bağış kampanyaları düzenledik. Her bir köşesiyle ilgilendik. Envanterler topladık. Kilometrelerce yol gitti. Çok kapılar aşındırdık. Burayı, yaşayan bir müzeye dönüştürdük. Keşan’ın geçmişini, ilmek ilmek işledik. Tarihi, bilimi ve teknolojiyi bu müze için değerlendirdik. Müzemizin, aynı zamanda kültür, sanat ve eğitim kampüsü olma yolunda çaba sarf ediyoruz. Müzemizin, aynı zamanda, Keşanlıların nefes alacağı bir alan olmasına çalıştık. Bugün açıyoruz ama daha açılmadan çok yerden konuk ağırladık. Daha açılışı olmadan, birçok bilimsel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptık. Ve ayrıca bir şey daha söylemek istiyorum. Müzemiz açılmadan ödül aldı. Tarihi kentler birliği, restorasyonuyla müzemizi ödüle layık gördü. İçinde atölye alanları, açık hava sineması, Keşan’ın birçok değeri, müze cafesi eserleriyle, muhteşem bir esere dönüştü” dedi. 

 

ÇOK GÜZEL BİR MÜZEYİ KEŞAN’A KAZANDIRDI

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı da açılışta yaptığı konuşmada “Ezan için bayrak için topraklar için 18 Mart 1915’te şahadete yürüyen tüm şehitlerimiz için rahmet diliyorum Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere toprak için can veren şehitlerimizin bizim için derin anlamı var. Bu insanlar eğitimi, yaşına bakmadan bu vatan için ölüme koşmaktan çekinmeyenler. Hala bu ülke bu vatan için savaşan insanlar var. 109. yılını kutluyoruz zaferimizin. Cephede savaşanlar kadar yaralıların tedavi edilip tekrar cepheye gitmesini sağlayan noktalar vardır. Bunların biri önünde durduğumuz menzil hastanemizdi. Bu yapıları korumak çok güç. Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu bana bu binayı gösterdiğinde “Yapabilecek misin?” diye sordum. Destek olursak Trakya’nın en güzel müzesi yapacağına dair söz verdi. Böyle çok güzel bir müzeyi Keşan’a kazandırdı. Bir binayı yaşatmak, kültür geçmişimizin izleri planlamak kolay değildir. Bunlar kolay değil ve ekip çalışması. Ankara ile olan uyum. Başkanımız bazen haftada 1 kapımızda oluyordu. ‘Tüm Keşanlılar da müzeye sahip çıktı ve eser vermek için yarışa girdi’ dedi. Bir belediye için müzeler gelir getirici değildir, işletmesi zordur ama bir o kadar değerlidir. Kültürümüzün hafızası müzelerdir. İçindeki her şey hiçbir zaman unutulmamalı. Birçok belediye bunu önemsemez. Keşan Belediyesi böyle yapmadı ve zor olanı tercih etti. Müze yaptı. Zoru başardığı için teşekkür ederim. Burası sadece müze değil kültür merkezi haline dönüşecek. Bakanlık sanatçılarımızı buraya sık sık yollayacağız. Birlikte barış içerisinde güzel günler geçireceğiz. Bu binanın kent müzesi olarak işlenmesinde çalışan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Helvalcıoğlu, Yazgı’ya teşekkür plaketi ve pul koleksiyonu takdim etti. 

 

Haber / Buse AKIN