Kapaklı Meclisi, komisyon raporlarını görüştü

Kapaklı Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısının ikinci oturumunu bugün saat 10.00’da Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında yaptı. Toplantıda, komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı.

TEKİRDAĞ 7.05.2024 14:18:00 0
Kapaklı Meclisi, komisyon raporlarını görüştü

Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda ilk olarak İmar Komisyonu raporları görüşüldü. Fatih Mahallesi ve Karaağaç Mahallesi’nden geçen 749 ada 1 parsel ve 0 ada 1815 parsellerin arasından başlayarak Karaağaç 628 ada 1 parsel ve 0 ada 266 parselde biten isimsiz yola 100. Yıl Caddesi ismi verilmesinin uygun olduğu yönündeki komisyon kararı mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. 

 

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

 

Diyarbakır’da şehit düşen Şehit Yalçın Gürbüz’ün isminin Bahçelievler Mahallesi’nde yapılacak olan bir parka verilmesi talebi inceleyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporu görüşüldü. Bahçelievler Mahallesi Şehit Yalçın Gürbüz Sokak üzerinde bulunan isimsiz park alanına Şehit Yalçın Gürbüz Parkı isminin verilmesinin uygun olduğu yönündeki komisyon kararı mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. 

 

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

 

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde 1/1000 Ölçekli Kapaklı İlave Revizyon İmar Planına askı süresinde gelen 19 adet itiraz dilekçesine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü. İtirazlar komisyon raporu doğrultusunda oy birliğiyle reddedildi. 

 

“RANTSAL BAZLI PROJEYE KARŞIYIZ”

 

Cumhuriyet Mahallesi 501 ada 1, 2, 3, 4, 5 ve 8 parsel numaralı taşınmazlara ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım Uygulama İmar Planı Değişikliği Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 13.12.2023 tarih ve 1774 sayılı Meclis Kararı ile onaylandığı ve onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğine istinaden hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğine ait Paftaları ve Plan Açıklama Raporu incelenerek Plan değişikliğine konu olan 501 ada 4 parselin mevcut imar planı kapsamında Ayrık Nizam 4 kat konut alanında kaldığı parselin kuzeyinde yer alan 5 nolu parselin 5 kat doğusunda ve güneyinde yer alan 1-2-3 ve 8 parsellerin ise 6 kat olarak belirlendiği, yapılmak istenen plan değişikliği ile imar adasındaki kat adetleri açısından bütünlük sağlanması amaçlandığından bu doğrultuda hazırlanan Kapaklı İlçesi Cumhuriyet Mahallesi 501 ada 1, 2, 3, 4, 5 ve 8 parsel numaralı taşınmazlara ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanarak 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7 (b), 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18 (c) maddelerine istinaden onaylanmak üzere Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine gönderilmesi yönündeki komisyon raporunun oylanmasından önce söz alan Yeniden Refah Partisi Meclis Üyesi Ercan Üçel, “Cumhuriyet Mahallesi 501 adada yapılmak istenen şu. Geçmişte arkada dört parsel büyük bir parsel, burası 4 katlı konut alanında kalmaktadır. Bu adayı biz yüzde 100 imarla doldurarak, İmar Müdürlüğümüzün raporunda gerekçe olarak siluetin bozulması yazmaktadır. Tüm adanın 7 katlı ve konuttan çıkartılıp ticareti imar veriliyor. Bu da Kapaklı’nın menfaatine değil, şahsa özel imar veriyoruz. Biraz önce oyladığımız imar komisyonu raporumuzda ada bazlı projede birçok insanı biz mağdur ettik, gerekçemiz daha fazla yeşil alan kazanmak, daha fazla otopark alanına sahip olmak, altyapı hizmetlerinde ekonomiye ulaşmaktı. Ama burada ada bazlı projeyi oylarken, bir sayfa sonrasını çeviriyoruz ‘yaşasın rantsal bazlı proje’ diyoruz. Biz buna karşıyız” dedi. 

 

“ADA BAZLI PROJE DİYORSAK KESİNLİKLE BUNUN GEÇMEMESİ LAZIM”

 

Bu alanda Köroğlu binasıyla birlikte 30 tane konutun olduğunu söyleyen Üçel, “Mevcutta tam göbekte yapılan büyük bir binada 20 tane konut + ticari işletme de var. Eğer arkasına da onay verirsek 20 konut da oraya geliyor. 70 konut, yaklaşık 20-30 tane dükkan yapılacak buraya. Ve hiçbirinde kapalı otopark yok. Bir karış yeşil alan bırakmıyoruz. Her bir malik bir tane araca sahip olsa 100 tane araç demektir. Eğer biz 501 adada buna onay verirsek hemen altından kültür merkezine kadar gelecek 502 ada, 503 ada, 504 adadaki tüm parsel sahiplerine de bu hakkı doğurmuş oluruz. Eğer siluetin bozulması diyorsak 504 adada yaklaşık 11 katlı bir hastane binamız var. O zaman diğer binalar da 11 kata çıksın. Ada bazlı proje diyorsak kesinlikle bunun geçmemesi lazım. Komisyondaki meclis üyesi arkadaşlarımdan rica ediyorum. Burayı tekrar gözden geçirin. Çünkü biz Kapaklımızda resmi tatil günlerinde konutlara su veremezken, Kapaklı Belediyemiz 4’üncü katlara su çıkartamazken biz burada imar durumunu 7 kata çıkartmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

 

“HERKES ZAN ALTINDA KALIR”

 

Bu konunun geçen dönemki meclisten gündeme getirildiğini ifade eden Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin de “Ben şahsı tanımam, şu anda bu arsanın sahibi kimdir bilmem. Bu konu gündeme  geldiğinde, geçmiş dönemde buraya plan tadilatı yapılırken, imar revizyonu yapılırken, işin başında olan İbrahim Erkan da söz almıştır. Sehven bir hata yapılmıştır geçmiş dönemde. Burada ilgili şahıs halihazırda 5 katlı bir konutu olduğu için herhangi bir şekilde imarla ilgilenmemiş, gelip askı süresince incelememiş, itirazda da bulunmadığı için o dönemde bu uygulama olduğu şekliyle geçmiş. Yani  adanın tamamındaki parsellerdeki imar durumuyla kendisinin arasında bir kat fark kalmış. O zaman yan taraftaki arsalar boş olduğu için adam uygulamanın farkında değil. Yandaki parsellerin inşaatları yapılmaya başlandığında dikkatini çekiyor ve 2 yıl önce İmar Müdürlüğü’ne geliyor. Bu konu çok uzun süreler komisyonlarda görüşüldü. Geçtiğimiz dönem İbrahim Erkan da söz aldı ve aynen şöyle söyledi ‘imar bütünlüğü açısından burada sehven bir hata yapmışız. Şahıs mağdurdur ve haklıdır.’ Komisyona havale edildi. Ancak seçime yakın bir zamanda ‘bu konuyu bir daha döneme devredelim. Yeni yönetim bu konuyla ilgili çalışmalarını yapsın. Vatandaşın mağduriyetini gidersin’ dedik. Burada ne bir rant var, ne başka bir şey var. Siz kendi kafanızda kurduğunuz hikayeleri çıkın sosyal medyadan paylaşın, basın toplantıları yapın. Ama meclisin aldığı karar herkesi bağlar. Dolayısıyla burada bir rant sözü söylediğiniz zaman herkes zan altında kalır. Siz de bunu yarın öbür gün mahkemede ispatlamak zorunda kalırsınız” dedi. 

 

“HER YERE GİDEBİLİRSİNİZ”

 

Üçel’in ‘rant’ söylemine tepki gösteren Çetin, “Avukatsın, eğer bir usulsüzlük varsa adli makamlar orada. Her yere gidebilirsin” dedi.AK Partili Metin Kanat da “Ercan kardeşime bir öneride bulunayım. Öncelikle vatandaşı yanlış bilgilendirme. Biliyorum acınız büyük. Ağababalarınıza seçim kazandırmak için büyük bir mücadele verdiniz ama olmadı. Kazandıramadınız. Ara sıra fırça da yiyiyorsunuzdur büyük ihtimalle. Böyle bir şey yapmayın. Bu millet size burada hizmet edin diye görev verdi. Geçen mecliste de aynı şeyi yaptınız. Üslubumuzu bozmak istemiyoruz. Biz buraya millete hizmet etmek için geldik. Siz ısrarla üslup bozuyorsunuz, ısrarla iftira ediyorsunuz. O bölgenin 7 kat olduğu nereden çıktı. Biz geçen dönem de bunu inceledik. Avukatsınız, gidin okuyun. Orada zemin etüdü yapışmıştır. o bina da 6 kat olmayacak. Vatandaşı yanlış bilgilendirmeyin” diye konuştu. İlgili gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. 

 

OY BİRLİĞİ İLE REDDEDİLDİ

 

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Huzur Hakkı Ödemeleri konulu Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesine geçildi. Meclis Üyelerinden Yusuf  Yavuz, Ercan Üçel ve Mustafa Yıldırım’ın kendilerine ödenmesi gereken huzur haklarının Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan çöp kamyonları arkasında görev yapan işçilerin maaşlarına ilave fark olarak ödenmesi konusu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Meclis Görev ve Yetkileri” başlıklı 18. maddesinin (g) bendinde “Şartlı bağışları kabul etmek” hükmü kapsamında yapılmak istenen bağışın Belediye adına kabul edilebileceği fakat bağışa konu olan şartın yerine getirilmesi aşamasında Belediye Personel Şirketinde görev yapan personellerin Maaş Hesaplarında kullanılan puantaj kayıtlarına ilave ücret konulması halinde bunun muhasebeleştirilmesi aşamasında karşılaşılacak olan sorunlardan dolayı  talebin uygun olmadığına komisyon tarafından karar verilirken meclisten oy birliği ile reddedildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

2023 Mali Yılı Kesin Hesabının Plan ve Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından Etüt Proje Müdürlüğü görev ve yetkilerinde yapılan idari değişikliğe istinaden 03.02.2023 tarih 39 nolu karar ile yürürlüğe giren Kapaklı Belediyesi Etüd ve Proje Müdürlüğü Görev Ve Çalışma Yönetmeliği de Plan ve Bütçe Komisyonu raporun doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.Kapaklı Belediyesi’ne ait olan Kapaklı Belediyesi Personel A.Ş’nin 4 Milyon TL  olan sermayesinin 8 Milyon TL’ye  artırılması gündem maddeleri görüşüleceğinden Genel Kurul toplantısında Kapaklı Belediyesini temsil etmeye ve gündemdeki maddelerin karara bağlanması için oy kullanmaya vekil tayin edilecek kişilerin belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi.Gündemin son komisyon kararı olan Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Kapaklı ile ortak proje ve işbirliği protokolü yapılaması ve bu doğrultuda Protokolü yapmak üzere Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e oy birliğiyle yetki verildi. Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU