Edirne Gülü Hasat Etkinlikleri başladı

Edirne’nin değerlerine ve kültürüne sahip çıkan Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Edirne Gülü hasat etkinlikleri, Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen açılış programı ve “Gül ve Gülcülük Paneli” ile başladı.

EDİRNE 10.05.2024 11:43:00 0
Edirne Gülü Hasat Etkinlikleri başladı

Programa, Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Baro Başkanı Av. Gökhan Karakoç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

“450 GÜL BAHÇESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

 

Üniversitelerin ana vazifesinin kendi kültürlerini ve değerlerini ortaya çıkarması olduğunu ifade eden Rektör Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin bu değerleri gün yüzüne çıkardığını ifade ederek “Yaklaşık 5 yıl önce ektiğimiz güller artık hasat edilebilir olgunluğa ulaştı. Edirne Gülü, tarihte çok önemli bir yeri olan, Edirne Sarayı’nın ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir unsurdur. Bölge, 450 gül bahçesine ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinlikle beraber bu bahçelerin değerini tekrar gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi. 

 

“EDİRNE GÜLÜ’NÜN TARİHİ VESİKALARDA GEÇTİĞİNİ BİR KERE DAHA HATIRLADIK”

 

Edirne Valisi Yunus Sezer ise “Edirne’nin tarihi misyonuna uygun bir şekilde 450 gül bahçesinin olduğu ve Edirne Gülü’nün tarihi vesikalarda geçtiğini bir kere daha hatırladık” dedi. Hasat etkinliği ile beraber Edirne Gülü’nün tekrar gündeme gelmesine değinen Sezer, “İnşallah buradaki etkinlikle beraber gülün yeniden Edirne'nin gündemine gelmesi, özellikle Edirne Sarayı'nın bitmesiyle beraber, saray bahçesindeki gül bahçelerinin yeniden oluşturulması Edirne'mizin, güzel şehrimizin değerine daha fazla değer katacaktır" şeklinde konuştu. Vali Sezer, güllerin yetiştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan’ın moderatörlüğünü üstlendiği ‘Gül ve Gülcülük’ panelinde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Kaçar “Edebiyatımızda Gül”, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş “Edirne’de Gülcülük ve Gül”, Isparta Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün ise “Bir Şehri Değiştiren Çiçek” başlıklı sunum yaptı. 

 

ADETA BİR GÜL EDEBİYATI OLUŞMUŞTUR”

 

Prof. Dr. Mücahit Kaçar, “Gül, Hz. Peygamber’in simgesi olarak kullanılması başta olmak üzere çeşitli duyguların ifadesinde gülün renkleri yoluyla sembolik olarak anlatılmasından, sevgilinin güzellik unsurlarının benzetileni olarak kullanılmasına kadar farklı amaçlarla edebiyatın temel unsurlarından biridir. Zaman içinde kalıplaşarak herkes tarafından anlaşılır benzetmelerle güle dayalı ortak bir kültürün oluşmasıyla adeta bir gül edebiyatı oluşmuştur” diye konuştu. 

 

“EDİRNE’DE GÜLCÜLÜK ÇOK ESKİ ZAMANLARA DAYANIYOR”

 

Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “22 yıl önce RatipKazancıgil ile Edirne’nin tıp tarihini çalışırken Edirne Gülcülüğü ile ilgili önemli şeyler bulmaya başladık. 2003 yılında Edirne’de Gülcülük ve Edirne Gülü yazısı yazdım. Edirne’de gülcülük olduğu, gül yetiştirildiği bilgisine ve bunlarla ile ilgili birçok belgeye ulaştık” dedi. Abdurrahman Hibri’nin Enisül Müsamirin adlı eserinde gülsuyunun kokusundan, Kâtip Çelebi’nin Cihannümasında ve Evliya Çelebi’nin yazılarında gül bahçelerinden bahseden yazılar olduğunu ifade eden Altıntaş Edirne’de gülcülüğün çok eski zamanlara dayandığını belirtti.Fahrettin Gözgün ise gül şehri olarak bilinen Isparta’da gülün öneminden ve insan ilişkilerini olumlu yönde etkilediğinden bahsetti. Gül turizminin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Gözgün, mevcut çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

Haber / Erdal AYDIN