Çanakkale şehitleri anıldı

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından, Çanakkale Savaşı’nın 109. yılı nedeniyle “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programı” düzenlendi.

EDİRNE 19.03.2024 11:24:00 0
Çanakkale şehitleri anıldı

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Korosu’nun konseri ile başladı.

 

TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILDI

 

Programın açılış konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Sevinç Maden Sakarya, Çanakkale Savaşı ve zaferinin Türk tarihine altın harflerle yazıldığını ifade ederek “Çanakkale özgürlük ve bağımsızlık uğruna verilmiştir bir savaştır. Bizlerin görevi Çanakkale Savaşı’nı idrak etmek, ondan ders çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Çanakkale Savaşları Türk ulusunun esaret altında yaşayamayacağını, özgürlüğe çok önem verdiğini göstermiştir” dedi. 

 

“TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA EDECEĞİZ”

 

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da programa video mesaj yoluyla katıldı. Türk milletinin 109 yıl önce Çanakkale bir destan yazdığını ve büyük bir zaferle ayrıldığını ifade eden Tabakoğlu, “Genç, yaşlı, kadın, erkek fark etmeksizin ölüme koşarak giden nice kahramanın bu destansı zaferini gençlerin iyi idrak etmesi gerekir. Bunu iyi anlamalıyız ki geleceğe umutla bakabilelim. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti yeni bir yüzyıla uyanıyor. İşte bu Çanakkale ruhundan aldığımız güçle hep birlikte Türkiye yüzyılını inşa edeceğiz. ‘Ben size ölmeyi emrediyorum’ diyen büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan bu önemli zaferi kutluyor, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu. 

 

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAYATIMIZA YANSIMALARI

 

Açılış konuşmalarının ardında Doç. Dr. Sabri Can Sannav “Çanakkale Muharebelerinin Eğitim ve Öğretim Hayatımıza Yansımaları” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Sannav, I. Dünya Savaşı’nın nasıl başladığını ve sonrasındaki süreci ele aldığı konuşmasında, Osmanlı Devleti’nin birçok cephede savaştığını, bu cepheler arasında en önemlisinin Çanakkale cephesi olduğunu vurguladı. Çanakkale Savaşı hakkında bilgi veren Sannav, Çanakkale Savaşı’nın Türk halkı üzerindeki sosyal ve ekonomik boyutlarını değerlendirdi.

 

Haber / Erdal AYDIN