Büyük zaferimizin 109’uncu yılı Çerkezköy’de de kutlandı

18 Mart 1915 Günü, bundan 109. yıl önce yedi düvele karşı kazandığımız Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü, Çerkezköy’de etkinliklerle kutlandı.

TEKİRDAĞ 18.03.2024 16:46:00 0
Büyük zaferimizin 109’uncu yılı Çerkezköy’de de kutlandı

TEÇerkezköy Şehitliği’nde dün saat 10.00’da başlayan 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yılı ve Şehitleri Anma Günü Programına; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, şehit aileleri ve yakınları, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin Çerkezköy Şehitliği’ne sunulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. 

 

“TÜM DÜNYAYA İLAN EDİLDİ” 

 

Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Piyade Üsteğmen Mehmet Deveci, “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak maksadıyla burada toplanmış bulunmaktayız. 109 yıl önce bugün, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih TBMM Genel Kurulu’nda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir” dedi. 

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞI” 

 

Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zaferin, istikbal harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyet’ine giden bu yolda çok önemli bir kilometretaşı olduğunu kaydeden Deveci, “Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp; ‘Oğul seni yetiştirdim, hizmet eyle vatana, ak sütümü helal etmem saldırmazsan düşmana’ diyerek, cepheye uğurlayan cefakar anaların ve analarının ellerini öperek; ‘Hakkını helal et ana, şefkatli ana canım feda olsun kutsal vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçiğin, tarih sahnesine çıkan ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte yazdığı destandır” dedi.

 

“SONSUZA DEK YAŞATILACAK”

 

Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere gerektiğinde vatan için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden, 7’sinden 70’ine kadın -erkek tüm Anadolu insanının bu zaferden aldıkları güçle Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını kaydeden Deveci,“Ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır. Hayatını cengâver erleri komuta ederek geçiren, ‘Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir’ diyerek, bu kahramanlara hayranlığını ifade eden Büyük Önder, Ebedi Başkomutan Atatürk’le aynı duyguları paylaşan bizler, şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta, teröristle mücadelede ve yurtdışında icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin eseridir. Ulusumuzun var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz yüce değerlerin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesle sonsuza dek yaşatılacaktır” ifadelerini kullandı. 

 

“SİZLERE LAYIK OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

 

Aziz şehitlerimizin yüreklerimizde yaktıkları ateşin, vatanımıza yöneltilecek her türlü tehdide karşı verdiğimiz mücadelede, sarsılmaz inancımıza, tükenmez gücümüze sonsuz kaynak teşkil edeceğini kaydeden Deveci, “Aziz şehitlerimiz yattıkları yerden şunu hissetmeliler ki ülkemizin birliğine göz diken düşmanlarımızın ve terör örgütlerinin kutsal vatan topraklarımıza yönelik tüm tehditleri, dün olduğu gibi bugün de Türk milleti ve onun bağrından çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bertaraf edilecektir. Üzerinde yaşadığımız toprağı vatan yapan, bayrağımıza rengini kanlarıyla veren kahraman şehitlerimiz; manevi varlığınızdan aldığımız güçle, vatanımıza yönelik her türlü tehdide karşı her şart altında üzerimize düşen görevi yapacak ve sizlere layık olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

“TÜRK VATANI İLELEBET HÜR KALACAK”

 

Deveci, “Türk vatanının kutsallığı, Türk milletinin namusu ve Türk bayrağının şanını canından üstün tutan aziz şehitlerimiz; sizleri bizden ayıran ölüm, size olan bağlılığımızı asla koparmayacak, kutsal emanetiniz olan Türk vatanı ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkale sonsuza dek geçilmeyecek, gök kubbeden ay yıldız ve al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve milletimizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun” dedi. Konuşmanın ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu ve İlçe Müftüsü İdris Çakmakaş tarafından şehitlerimiz için dua edildi. Protokol üyelerinin şehitlerimizin mezarlarına karanfil bırakıp, dualar etmesinin ardından çelenk sunma töreni sona erdi. 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ 

 

Çelenk töreninin ardından 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’ndeki programla devam etti. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program, 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Tank Üsteğmen Barbaros Makan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmasıyla devam etti. Daha sonra 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ ve Çerkezköy genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 

 

ORATORYO GÖSTERİSİ BEĞENİYLE İZLENDİ

 

Resim dalında Tekirdağ il birincisi olan Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencisi Rabia Özkan, şiir dalında il birincisi Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Sudem Özdemir olurken, Çerkezköy genelinde düzenlenen resim yarışmasında Veliköy İlkokulu öğrencisi Zehra Araç üçüncü, Kızılpınar İlkokulu öğrencisi Havvanur Özkan ikinci ve Çerkezköy Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Gülce Erçin de birinci oldu. Öğrenciler ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü’den aldı.Çerkezköy ilçe genelinde düzenlenen mektup yazma yarışmasında 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Ceren Demircibil üçüncü, Çerkezköy OSB Ortaokulu öğrencisi Zeynep Akdoğan ikinci ve Özel Gülerçin Ortaokulu öğrencisi Neva Öztürk de üçüncü oldu. Öğrenciler ödüllerini 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut’tan aldı. Çerkezköy ilçe genelinde düzenlenen şiir yarışmasında Veliköy İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Asya Dilber üçüncü, Veliköy Belediyesi Ortaokulu öğrencisi Dilek Baykuş ikinci ve 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi BertuğEtçioğlu da birinci oldu. Dereceye giren öğrenciler ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan aldı. Çerkezköy ilçe genelinde düzenlenen kompozisyon yarışmasında Trakya Anadolu Lisesi öğrencisi Meliz Alözkan üçüncü, Çerkezköy Anadolu Lisesi öğrencisi Aylin Abrarcı ikinci ve Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencisi İrem Coşkun da birinci oldu. Öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz takdim etti.“Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirin okunmasının ardından “Yaşasaydım Aranızda Olacaktım” adlı şiir okundu. Program, Enesler İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryonun izlenmesi ile sona erdi. 

 

Haber / Buse AKIN