Bakan Bilgin'e yüzde 1 barajını sordu

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan, sendika üyelerinin haklarını meclis gündemine taşıdı. Kaplan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması

GÜNDEM 1.12.2021 18:22:00 0
Bakan Bilgin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sunan Kaplan, “Kamu çalışanlarına sendikalı olmayı özendirmek amacıyla sendika ikramiyesi ve toplu görüşme ikramiyesi adı altında ödenen ücret, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme görüşmelerinde 400 TL’ye çıkarılmıştır. Ancak bu ikramiyenin verilebilmesi sendikal örgütlenmenin yüzde 1 barajını aşma şartına bağlanmıştır. Bu durum kamu çalışanlarının özgür iradeleriyle sendikalarını seçmelerine engel olmuştur. Getirilen yüzde 1’lik barajın anayasada yer alan sendikalaşma ve örgütlenmeye, Türkiye’nin imzalamış olduğu BM uluslararası çalışma örgütü (ILO) sözleşmesine de aykırıdır. Örneğin 2018 yılında Şehit Gazi-Sen Sağlık Sendikası şehit, gazi yakınları ve gazilerin sorunlarını dile getirmek ve çözmek amacıyla kurulmuş, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da teşkilatlanarak büyümüş, birçok temsilcilikler açmıştır. Sağlık sektöründe 4. sendika olmuştur.  Şehit Gazi-Sen sağlık sendikasının kurucularının ve üyelerinin büyük bir kısmı, şehit yakını, gazi ve gazi yakınları ile oluşmuştur. Kamuda Memur olarak görev yapan, vatan ve millet uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin aileleri, gazilerimiz ve gazi ailelerimiz de bu sendikaya üyedirler. Dayatılan yüzde 1’lik barajla Şehit Gazi-Sen Sağlık Sendikası ile birlikte yüzlerce sendika ve yüzbinlerce sendika üyesi bu haktan yararlanamayacaktır. Bu durum Şehit ve Gazi ailelerini ötekileştirmektir, bir vefasızlıktır, eşitliksizliktir. Onların ve diğer tüm kamu görevlilerinin alın terini çalmaktır” dedi.

 

BARAJIN ALTINDA KALAN SENDİKALARI KAPATACAK MISINIZ?

 

Kaplan, önergesinde “Sendikalara dayatılan yüzde 1’lik baraj yasal mıdır? Sendikalara dayatılan bu yüzde 1’lik barajın gerekçesi nedir? Toplu sözleşme ikramiyesinin ödenebilmesi için getirilen yüzde 1 barajın altında kalan sendikaları kapatacak mısınız? Yüzde 1 barajının altında kalan kaç sendika ve sendika üyesi var?  Yüzde 1 barajı aşan kaç sendika ve üyesi var, bunlar hangi sendikalardır? Anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı bu durumun (yüzde 1’lik barajın) kaldırılması ile ilgili herhangi bir çalışma yapacak mısınız? 2022 yılı toplu görüşmelerinde “Merdiven Altı Sendikalar” diye tabir ettiğiniz sendikalar hangileridir? Bu sendikalarla ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU