HAYTEK Merkezi, törenle açıldı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinatörlüğünde Kırklareli Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve

GÜNDEM 27.10.2021 16:56:00 0
HAYTEK Merkezi, törenle açıldı

Açılışta konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, üç üniversitenin ortaklığında kurulan bu merkezin hayvancılık sektörünün dijital çözümlemeleri, yazılımları ve teknoloji üretimi gibi belli başlı konularda ortak çalışmalar yürüteceğini ifade ederek, “Bugün açılışın ardından kurum temsilcileri ve akademisyenlerimiz yapılacak olan çalıştayda bir araya gelecekler ve ortak çalışma eksenlerimizi belirleyeceğiz. Üniversitemiz Türkiye'nin bilim alanında sayılı üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi ve Trakya bölgesinin gelişen dinamik bir üniversitesi olan Kırklareli Üniversitesi ile birlikte çalışma imkanı da bulacaktır. Ülkemizin geleceği adına inşallah yararlı ve güzel çalışmalar yapacağız” dedi.

 

YÜRÜTÜLECEK FAALİYETLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Konuşmanın ardından kurdele kesilerek açılış yapılırken, Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Kırbaş, merkezin yürüteceği faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

 

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE DİJİTAL TEKNOLOJİLER ÇALIŞTAYI

 

Merkezin açılışının ardından Lavanta Tepesi Otel’de Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz “Konu tarım ve hayvancılık olunca işin şekli biraz daha değişiyor. Üretim ölçeklerimizin, işletme ölçeklerimizin kapasitesi ve küçüklüğü tarımsal yapının kendine özgü özelliklerinden dolayı dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve sahaya yansıtılması diğer sektörlere göre daha büyük zorluklara sahip. Üretmiş olduğunuz teknolojilerin sahada karşılığını bulması ve bunun verimli bir şekilde uygulanması da başka bir problem olarak karşınıza çıkıyor. Teknolojiyi üretmeniz yetmiyor sosyo kültürel olarak teknoloji kullanımı bilgisi ve seviyesi de bunu gerekli kılıyor. Bu nedenle bugün yapacağımız çalıştay, ortaya konulan başlıklar çerçevesinde ülkemiz hayvancılığı için ve bu hayvancılığın ortaya koyduğu gıdanın geleceğini şekillendirecek teknolojik çözümlemeler, sektörün ihtiyaç duyduğu yazılımlar, yeni teknolojik malzeme ve ekipmanlar üretimi konusunda da önemli açılımlar sağlayacaktır. Bu çalıştayda proje fikirleri de ortaya çıkacaktır” dedi. Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ise, “MAKÜ'nün hayvancılık alanında yürüttüğü projeler büyük bir fedakarlıkla sürdürülüyor. Bu işe gönlünü koyan, katkı sunan herkesi tebrik ediyorum. MAKÜ koordinatörlüğünde yapılan çalışmalara çok güçlü bir üniversite olan Hacettepe Üniversitesi ile birlikte biz de ortak olduk. Ben çok güzel işler başaracağımıza inanıyorum” dedi. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran da “Bugün burada iki kavramı birleştirmiş oluyoruz. Hayvancılık ve teknoloji. Özellikle de dijital teknoloji. Dolayısıyla bu iki kavramın gelecekte dünyaya hem gıda güvenliği açısından hem de teknolojik gelişmenin katma değer yaratma kapasitesi ve çevresel problemleri yönetme kapasitesi açısında çok önemli fırsatlar sunduğunu bildiğimiz bir alana girmiş oluyoruz. Çifte kazanç elde edilebilecek bir alan. Başlamak önemli ama daha da önemlisi sürdürülebilirlik” dedi. Çalıştay sektör sorunlarının tespiti, çözüm önerilerinin tartışılması ve proje önerileri ile devam etti.

 

Haber / Erdal AYDIN