Müsilaj sorununun sebepleri araştırılıyor

Günay, TOBB'u temsilen TBMM'de oluşturulan 'Denizlerimizdeki Musilaj Sorununun Sebeplerini Araştırma Komisyonu toplantısında sunum yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yön

GÜNDEM 14.10.2021 16:34:00 0
Müsilaj sorununun sebepleri araştırılıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurulan Denizlerdeki Musilaj Sorununun Sebeplerini Araştırması Komisyonu, İstanbul Milletvekili Mustafa Demir başkanlığında toplandı.

 

BU SORUNA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM GEREKİYOR

 

Komisyona Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen katılan ve sunum yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Marmara Denizi'ni müsilaj içinde görmenin herkesi üzdüğünü ifade ederek, müsilajın geçmişten beri doğaya ve çevreye verilen zararların önemli sonuçlarından biri olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre müsilajın tek bir sebebinin olmadığını dile getiren Günay, "İklim değişikliğinin etkisiyle birlikte artan sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık, atıkların arıtılmadan yoğun şekilde denize deşarj edilmesi ve azot-fosfor artışı gibi pek çok etken söz konusu. Bununla birlikte evsel ve endüstriyel atıkların etkisi yadsınamayacak boyutta. Dolayısıyla bu soruna bütüncül yaklaşım gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“İLERİ BİYOLOJİK ARITMAYA DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR”

 

Müsilajın biyolojik çeşitliliğe zarar vermesinin yanı sıra balıkçılık, turizm, deniz taşımacılığı gibi sektörleri de önemli ölçüde olumsuz etkilediğini ifade eden Günay, Türkiye'nin en gelişmiş bölgesi olan Marmara Bölgesi'ndeki illerin, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünün yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu belirterek “Yani bölge, Türkiye'nin ekonomik zenginliği açısından tetikleyici rol oynuyor. Marmara Bölgesi'ndeki sanayicilerimizin, Avrupa Birliği pazarında tüm dünyayla rekabet etmeye çalıştıkları açıkça görülmektedir. Bununla birlikte sanayi, Marmara Bölgesi'ne sıkışmış durumda. Marmara Bölgesi'ndeki yoğunlaşmayı Orta Anadolu gibi yeni bölgelere genişletmemiz, Marmara Bölgesi'ni daha çok ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandırmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Orta Anadolu'da oluşturulacak yeni bölgenin ise lojistik altyapısıyla desteklenerek Mersin ve İskenderun limanlarına bağlanması, önemli ölçüde rekabetimizi arttıracaktır. Ayrıca bölgedeki mevcut sanayi tesislerimizin çevresel dönüşümü, müsilaj sorununun çözümü için atılması gereken önemli adımlardan biridir. Bu dönüşümün finansmanı için kamu kaynaklarını daha fazla çevreci, yeşil üretimi destekleyen projelere tahsis etmeliyiz. Orta vadede ise arıtma sistemlerimizi ileri biyolojik arıtmaya dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.

 

Haber / Buse SERİN