Kazak Gölü Mesire Alanı dışında piknik yapmak yasaklandı

Yangınların önüne geçmek için birçok ilde ormanlık alana giriş yasağı getirilirken, Kapaklı'da da Kazak Gölü Mesire Alanı dışında piknik yapmak yasaklandı.

GÜNDEM 30.07.2021 18:10:00 0
Kazak Gölü Mesire Alanı dışında piknik yapmak yasaklandı

 

Kapaklı Kaymakamlığı Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu toplanarak orman yangınlarının önüne geçmek adıma kararlar aldı. Buna göre tesis ve tescilli günübirlik kullanım alanları (Kazak Gölü Mesire alanı göl çevresi) dışında ateşli piknik yapmak yasaklandı. İzin verilen alanlarda ise 31 Ekim tarihine kadar mangal/semaver/ateş yakılmasına saat 20.00’dan sonra müsaade edilmeyecek. Başta ormanlık alanlar olmak üzere civarlarındaki yerlerde anız veya bitki örtüsü (Bağ, bahçe artığı, ot, dal vb) yakılması yasaklandı. Anız yakanlar hakkında yasal işlem yapılacak.

 

15 AĞUSTOS’A KADAR HARİTALANDIRILACAK

 

Çerkezköy Orman İşletme Şefliği’nce orman yangınları ile mücadele planları güncellenecek ve mangal/semaver/ateş yakılabilecek yerler 15 Ağustos tarihine kadar haritalandırılarak Kaymakamlık,  Belediye Başkanlığı, Kolluk Birimleri, ilgili muhtarlar, Tekirdağ Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) ile yangın söndürmede görevli diğer kurum, kuruluşlarla paylaşılacak ve gerekli koordinasyon sağlanacak.

 

YANICI MADDE KULLANILMASI  YASAKLANDI

 

Genel Kolluk Kuvvetleri (İlçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Emniyet Müdürlüğü Birimleri) ile Orman Muhafaza Memurları başta olmak üzere Belediye Başkanlığı’na bağlı Zabıta ve sorumluluk alanlarına giren mahalle muhtarlıkları tarafından mevzuatlar çerçevesinde gerekli kontrol ve denetimler yapılarak denetimlerde tespit edilen aykırılıklar karşısında ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli adli ve idari işlemler yapılacak. Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek olmak üzere ilçe genelinde dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılması yasaklandı.

 

HER AN KULLANIMA HAZIR BULUNDURULACAK

 

Yangın riski taşıyan bölgeler devriyelerle sürekli kontrol edilecek ve yangına hassas bölgelere yakın yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlar orman yangınlarının takibi ve bildirilmesi konusunda bilinçlendirilecek. Yangın söndürmede kullanılan (Belediye, Karayolları, Devlet Su İşleri, Orman İdaresi, Askeri Birlikler vb… kurumların mülkiyetinde bulunan) araç, gereç ve ekipmanlar her an kullanıma hazır bulundurulacak. Orman ve anız yangınlarına sebebiyet veren kişi/kişiler hakkında derhal gerekli yasal işlemlere başlanacak.

 

AVCI ATEŞİ YAKILMASINA İZİN VERİLMEYECEK

 

Vatandaşların yoğun olarak kullandığı ve yangına hassas olan bölgelerin giriş çıkışları kolluk görevlileri tarafından sık sık kontrol edilecek. Terör örgütü ve işbirlikçileri tarafından ormanların ve anızların kasten yakılmasının engellenmesi için istihbari faaliyetlere ağırlık verilecek. Meydana gelen orman ve anız yangınlarında sabotaj ihtimali mutlak suretle göz önünde bulundurulacak. Bahse konu bölgelere gidiş geliş güzergâhlarında bulunan güvenlik kameraları, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ve Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) etkin bir şekilde kullanılacak. Piknik alanlarında yakılan ateşin söndürülmesi ve Ormanlık alanlarda yangına sebebiyet verebilecek çöp, cam ya da pet şişe bırakılmaması için vatandaşların uyarılacak. Ormanlık alanda av yapanların takibinin yapılarak gerekli uyarılar yapılacak ve avcı ateşi yakılmasına müsaade edilmeyecek. Girilmesi yasaklanan ormanlık alanlara vatandaşların girmesine müsaade edilmeyecek. Orman Yangınlarıyla Mücadele konusunda Çerkezköy Orman İşletme Şefliği’nce gerekli eğitimler ilgili birimlere yaptırılacak. Gerektiğinde ve eksikliğinde yangın söndürmede/soğutmada kullanılacak malzemeler Orman Bölge Müdürlükleri veya Orman İşletme Müdürlüklerinden talep edilecek.  Hayvan otlatılmasına izin verilen orman bölgeleri ve sürelerine ait güncel listeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çerkezköy Orman İşletme Şefliği’nden temin edilerek ilgililere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından duyurulacak. Ateş yakılabilecek mesire alanları (Kazak Gölü) el ilanı, broşür dağıtımı, kamu kurum ve kuruluşlara ait billboardlar, sesli yayın cihazları, internet siteleri ve sosyal medya aracılığı ile duyurulacak. İlçe Müftülüğü’nce camilerde görevli din görevlileri tarafından orman ve anız yangınlarına karşı vatandaşların bilinçlendirilmesi için gerekli duyurular yapılacak.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU