Çakan: Bizler sadece eşit yaşamak istiyoruz

Engelliler Haftası dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, engellilerin yaşadıkları sorunlara değinirken, binlerce engelli vatandaşın iş aradığ?

GÜNDEM 9.05.2021 13:18:00 0
Çakan: Bizler sadece eşit yaşamak istiyoruz

Engelliler Haftası’nda engelli bireylerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getiren Çakan, “Zorunlu yasaklar altında, pandemi süresince yeni bir Engelliler Haftası’na daha başlıyoruz. Farklı engel gruplarından binlerce engelli, bir hafta süresince kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacaklar. Bu günlerden geriye yalnızca medya organlarına düşen birkaç satır, birkaç görüntü ve söz kalacak. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri dönecek. Bütün bunlar, böylesi bir güne uygun düşmeyebilir. Ama bizlerin ne kutlama yapmaya ne de birilerini mutlu etmek için hoş görünmeye dermanı var. Çünkü her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor” dedi.

 

“YÜZLERCE ENGELLİNİN EMEKLİ MAAŞLARI KESİLDİ”

 

Yüzde 40 ve üstü engel derecesi olan engellilerin, has bel kader iş bulup çalıştığını, süresinde hak kazanarak emekli olduğunu belirten Çakan, “2020 Ocak ayından bu yana yüzlerce engelli vatandaşa SGK’dan telefon gelmiştir. ‘Siz sahte rapor alarak emekli olmuşsunuz’ gibi şeyler söyleniyor. ‘Bir ay içerisinde yeniden rapor alın dereceniz yüzde 40 ve üstü olursa emekli maaşınızı almaya devam edeceksiniz’ deniliyor. Yeni çıkarılan rapor yönetmenliği ile engel dereceleri yüzde 50’ye düşürülmüştür. Bu kişilerin olmayan ayağı, kolu, yada gözü veya duymayan kulağı, konuşamayan ağzı düzeldi mi? Tabi ki hayır. Hatta yaş ilerlemesinden dolayı var olan engel durumları daha da ağırlaşmış durumda ve yüzlerce engelli emekli maaşları kesilmiş perişan bir durumda. Evlerinde sadaka ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar” dedi.

 

“ATAMALARI HALA YAPILDI”

 

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, engellilerin iş bulma konusunda da engellerle karşılaştığını belirterek, “Devlet Hastanelerinde, tedavi olmayı, ilaç almayı, yaşamımızı kolaylaştıran, ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, işitme cihazı, hasta altı bezi gibi gerekli tıbbi malzeme ve araç gereçlerimizi sağlamak günden günde olanaksız hale geliyor. Yıllardır boş tutulan kadroları açacağız, engellilerin çalışmasına olanak tanıyacağız dediler, sevindik. Sevincimizi de kursağımızda bıraktılar, şaibeli bir sürecin sonunda, yine binlerce kadroyu boş, binlerce engelliyi işsiz bıraktılar. Zor şartlar altında okuma şansı bulan ve öğretmen olan 2 bin 511 engellilerin atamaları hala yapılmadı” ifadelerini kullandı.

 

“EŞİT YAŞAMAK İSTİYORUZ”

 

Çakan, “Bir yıl da sizlerin karşısına güler yüzlerle çıkmak, yeni bir hakkımızı kutlamak isterdik. Olmuyor, birbiri ardına yapılan mevzuat değişiklikleri, bizleri sürekli geriye götürüyor. Sizleri, sesimiz, sözümüz, gözümüz, kulağımız olmaya davet ediyoruz. Bizler sadece eşit yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU