Tekirdağ'da 65 yaş üstü aşılanma oranı yüzde 85

Edirne'de düzenlenen Trakya Değerlendirme Toplantısı'nın ardından Edirne Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'nde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tekirdağ'daki duruma ilişkin de bilg

GÜNDEM 4.05.2021 13:52:00 0
Tekirdağ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de düzenlenen ve Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerini kapsayan Trakya Değerlendirme Toplantısı’nın ardından Edirne Sultan 1'inci Murat Devlet Hastanesi'nde açıklama yaptı.

 

“OLAĞANDAN DAHA FAZLA HAREKETLİLİK YAŞATTILAR”

 

Salgın yönetiminde Edirne, Kırklareli, Çanakkale ve Tekirdağ’ın durumunu her yönüyle ele aldıklarını belirten Bakan Koca, “Virüsün hareket alanlarını kısıtlayacağımız, ona yayılma şansı tanımamak için gayret edeceğimiz, sıkılaştırılmış tedbirlerin uygulanacağı 17 günlük sürecin 4’üncü günündeyiz. Sokağa çıkma kısıtlamasının daha sıkı olarak uygulandığı bu dönem öncesinde işyerlerinin hizmet vermemesi nedeniyle bazı vatandaşlarımız memleketlerine ve tatil beldelerimize doğru olağandan daha fazla hareketlilik yaşattılar. İstanbul’dan Trakya’ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere, Edirne’yi merkeze alarak Trakya bölgesinin bir durum değerlendirmesini yaptık. Sıkılaştırılmış kısıtlamaların ilk 3 gününde vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Vatandaşlarımıza gösterdikleri hassasiyet için özellikle teşekkür ediyorum” dedi

 

“KULLANIM ONAYI VERİLEN 3’ÜNCÜ AŞI OLDU”

 

Toplantıda, aşılama programına uyum ve sahada elde edilen sonuçları da ele aldıklarını söyleyen Bakan Koca, “Hem miktar, hem de çeşitlilik açısından aşı temini konusundaki çalışmalarımızı daha önce kamuoyu ile paylaştım. Yeni sözleşmelerimiz ve aşı tedariki konusundaki iyileşmelerle mevcut kapasitemizi harekete geçirip daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Cuma günü ülkemizde üçüncü bir aşının daha kullanımına onay verildiğini duyurmuştum. Böylece Sputnik V aşısı ile birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzun acil kullanım onayı verdiği üçüncü aşı oldu” dedi.

 

“TOPLAM 90 MİLYON DOZA ULAŞACAK”

 

Sputnik V aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Koca, “Biontech aşısı ise Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Toplam 90 milyon doza ulaşacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek” ifadelerini kullandı. Kısıtlamalar ile birlikte vaka sayılarında önemli bir düşüşün başladığını, sıkılaştırılmış kısıtlamalar ile birlikte vaka sayılarındaki düşüş hızının daha da artacağının öngörüldüğünü söyleyen Bakan Fahrettin Koca, “Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz” dedi.

 

“YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 66”

 

Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ hakkında bazı bilgiler de paylaşan Bakan Koca, “Sevindirici haber şu ki, bu 4 ilimizde son bir hafta içinde vaka sayıları neredeyse yarı yarıya azalmış durumda. Edirne'de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 98. Edirne'de geçen haftaya göre vaka sayısında yüzde 50 düşüş yaşandı. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Edirne, vatandaşlarımızın teveccühü ile aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın Edirne'de aşılanma oranı yüzde 88” dedi.

 

 

“65 YAŞ ÜSTÜ AŞILANMA ORANI YÜZDE 85”

 

Tekirdağ’da 224 filyasyon ekibiyle mücadele ettiklerini dile getiren Koca, “Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. Tekirdağ'da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 85” bilgisini verdi.

 

“VAKA DÜŞÜŞ ORANI YÜZDE 50”

 

Çanakkale’de 135 filyasyon ekibinin görev yaptığını kaydeden Koca, “Bu ilimizde de vaka düşüş oranımız Edirne gibi yüzde 50. Yatak doluluk oranımız ise yüzde 42. Yoğun bakım yataklarımızın ise yüzde 69'u dolu. Trakya bölgesinde, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranının en yüksek olduğu il yüzde 88,2 ile Çanakkale” dedi.

 

“139 FİLYASYON EKİBİ BULUNUYOR”

 

Kırklareli'de 139 filyasyon ekibinin bulunduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Kırklareli'de vaka düşüş oranımız yüzde 35. Yatak doluluk oranımız ise yüzde 33 ile oldukça düşük. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. Kırklareli'de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılanma oranı yüzde 86” ifadelerini kullandı.

 

“2023’ÜN İLK AYLARINDA TAMAMLAYACAĞIZ”

 

Edirne’de sağlık altyapısının gayet güçlü olduğunu söyleyen Koca, “Birçok yatırım tamamlanıp hizmete alınmış durumda. Uzunköprü ilçemizde yapımı devam eden 200 yataklı ilçe devlet hastanemizi 2023 yılının ilk aylarında tamamlayacağız. Böylece tüm ilçelerimizde hastane yatırımlarımızı tamamlamış olacağız” dedi.

 

“ERGENE DEVLET HASTANESİ’NİN İHALESİ YAPILDI”

 

Tekirdağ’da Şehir Hastanesini geçen yılın sonlarına doğru hizmete açtıklarını anımsatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ergene İlçe Devlet Hastanemizin ihalesini yaptık. Yer teslimi ile birlikte inşaatına başlıyoruz. 100 yataklı Kapaklı Devlet Hastanemiz Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüz tarafından hayırsever sanayicilerimizin desteğiyle inşa edilmeye başladı” diye konuştu.

 

“BU YIL TAMAMLAYIP HİZMETE SUNACAĞIZ”

 

Çanakkale’de Çan Devlet Hastanesi inşaatını Nisan ayı itibariyle tamamladıklarını, tefrişatını tamamlayıp 15 Haziran’da hizmete alacaklarını söyleyen Bakan Koca, “Gökçeada Hastanemizin inşaatını bu yıl tamamlayıp hizmete sunacağız. Biga Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizin inşaatına başlıyoruz. Kırklareli Devlet Hastanemizi eğitim ve araştırma hastanesi olarak tescilledik. Artan ihtiyaç doğrultusunda 250 yataklı ek bina planlamamız devam etmektedir. Kırklareli Sağlık Kompleksi inşaatımıza başladık. Ayrıca bugün değerlendirmesini yaptığımız Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerimizde ihtiyaç olan 112 acil istasyonları, sağlıklı yaşam merkezleri ve aile sağlığı merkezleri gibi birçok sağlık tesisimizin planlama ve projelendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bugün sağlık yöneticilerimizle ihtiyaçları gözden geçirdik, taleplerini aldık. Değerlendirmeler sonucunda bugün bize iletilen talepleri de kısa zamanda gerçekleştirmeye çalışacağız” dedi.

 

“YARININ BUGÜNDEN DAHA GÜZEL OLACAĞINA İNANIYORUZ”

 

Yarının bugünden daha güzel olacağına yürekten inandıklarını söyleyen Bakan Koca, “Bu inançla ve vatandaşımıza hizmet edebilmenin şevkiyle var gücümüzü sarf ediyoruz. Bu sıkıntılı dönemde milletçe büyük bir fedakârlık örneği gösteriyoruz. Bunun kazanımlarını yakında mutlaka göreceğimize inanıyorum. Mücadele birlikte kazanılacaktır. Birlik ve beraberliğimizi sürdürdükçe, kazanmamamız için bir neden yoktur” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarının ardından, gazetecilerin aşılama takvimi, aputnik aşısının sevkiyatı ve yerli aşı çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU