Aygun: TMO, yerli değil, ithal yağ satıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, "Çiftçinin kara gün dostu olduğu" sloganını kullanan Toprak Mahsulleri'nin 5 litrelik tenekelerde 60 liradan 5 litrelik ithal ayçiçeği satışına

GÜNDEM 16.04.2021 15:24:00 0
Aygun: TMO, yerli değil, ithal yağ satıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Dr. İlhami Özcan Aygun,  TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa Teklifi üzerine konuştu.

 

“TMO, İTHAL AYÇİÇEK YAĞI SATIYOR”

 

Ayçiçek yağında büyük sıkıntı olduğunu ifade eden Milletvekili Aygun, “Sarı gelinimizi, Trakya'nın sarı gelinini yok ettiniz” dedi. Merkez Bankası Eski Başkanı Naci Ağbal görevinden alındığı gün çıkarılan kararname ile ayçiçek tohumundan yağına kadar tüm ürünlerde gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatan Aygun, “Ayçiçek yağı ucuzlamadı. 5 litrelik yağ 90-120 liraya çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi, şimdi -güya vatandaşı koruyacak ya- 5 litrelik tenekelerde 60 liradan ayçiçeği yağı satacağını duyurdu. Ama yerli değil ithal ayçiçeği yağı satıyor. Sattığınız şey nedir, biliyor musunuz? Türk çiftçisinin size olan güvenidir” diye tepki gösterdi.

 

YERLİ ÜRETİCİNİN ZARARINA DİKKAT ÇEKTİ

 

Ayçiçekte yerli üreticinin uğradığı zarara dikkat çeken CHP Milletvekili Aygun, “TMO artık Ahmet'in, Necmi'nin kara gün dostu değil; Ivan'ın, Ukrayna, Rusya çiftçisinin kara gün dostudur” dedi.

 

“HEM ÜRETİCİMİZİ HEM DE YAĞ SANAYİCİSİNİ BATIRACAKSINIZ”

 

Rusya’nın artık tohum değil, işlenmiş ayçiçek ürünleri satma kararı aldığını anımsatan Aygun, Trakya Birlik’in zarara uğratıldığına işaret ederek “Kapılarda, gümrük vergisini sıfıra çektikçe Rusya ve Ukrayna da gözünü dikmiş, bize daha pahalı ürün satmaya başladı. Marketlerde artık kendi yağlarımızı değil, Rusya ve Ukrayna'daki üreticilerin yağlarını göreceğiz. Hem de üreticimizi hem de yağ sanayicisini batıracaksınız.  Ay'a gitmeyi planlıyorsunuz, ya yakında Ay'a değil, yaya kalacaksınız, bu millet sizi memlekette görmek istemeyeceği için herhâlde sizi Ay'a gönderecektir” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ