Deniz salyası etkisini artırıyor, balıkçılar zor durumda

Marmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası her geçen gün etkisini artırıyor.  Marmaraereğlisi Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, "Marmara Denizi'nde yılın bu mevsimlerinde kendisini gösteren ve ya

GÜNDEM 21.02.2021 15:11:00 0
Deniz salyası etkisini artırıyor, balıkçılar zor durumda

Marmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası sebebiyle Tekirdağlı balıkçılar avlanmaya çıkamıyor. Marmaraereğlisi Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz, deniz salyasının Marmara Denizi'nde son günlerde daha da artığını belirtti.

 

“EVSEL KİRLİLİK BU ARTIŞLARIN ASIL NEDENİ”

 

Deniz, "Uzun vadede şöyle bir sıkıntı var, endüstriyel kirlilik, evsel kirlilik bu artışların asıl nedeni. Deniz suyu sıcaklığı bir etken faktör ama deniz kirliliği denizdeki besin maddelerinin artışı ve bunun getirdiği olumsuz sonuçlar en büyük etken aslında" şeklinde konuştu.

 

“BALIKÇILAR BALIK AVLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORLAR”

 

Tekirdağ'da balıkçıların deniz salyası ve çamur nedeniyle denize açılamadığını, açılanların ise balık yerine çamurlu ağlarla geri döndüğünü kaydeden Deniz, “Son zamanlar deniz çamuru dediğimiz, deniz salyası dediğimiz maddeler artış gösterdi. Bunun en büyük ve önemli sebeplerinden bir tanesi deniz suyu sıcaklığının fazla olması mevsimine göre ve buradaki canlıların endüstriyel evsel ve kirlilik sayesinde daha fazla üremeleri ve bunların oluşturduğu bir balçık ve yumuşak yapının deniz içerisinde artış göstermesi. Bu balık ağlarına takılarak hem balıkçıların balık avlanmalarına engel oluyor hem de denizdeki oksijeni azaltarak deniz canlılarını tehdit ediyor. 2010'lu yıllardan beri bu sorun var. Ama giderek artış göstermeye başladı. Bu yılda maksimumu zirveye geldi. Artış balıkçılar balık avlamakta zorluk çekiyorlar. Oldukça büyük bir sıkıntı var. Bu bir ay ile üç ay arasında değişiyor. Havalar soğudu deniz suyuna biraz etkisi olacaktır ilerleyen günlerde, biraz azalmasını bekliyoruz ama şu dönem balıkçılık için büyük sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

 

“DENİZ SUYU SICAKLIĞI BİR ETKEN FAKTÖR”

 

Havanın soğumasıyla birlikte deniz suyu sıcaklığının düştüğünü de kaydeden Ozan Deniz, "Soğuk hava geldi, sıcaklık düştü denize etkisi olacaktır. Bu deniz suyu sıcaklığını şu anda olması gerekenden 5-6 derece düşürecektir. Bunun biraz daha azalması söz konusu olabilir. Yani mart ayı başı gibi azalacağını düşünüyorum. Baharla beraber başka bir su vanosu oluşuyor. O zaman bu sıkıntının ortadan kalkacağını düşünüyorum. Son iki aydır oldukça yoğun gözlemleniyor. Tabi uzun vadede şöyle bir sıkıntı var; Endüstriyel kirlilik evsel kirlilik bu artışların asıl nedeni. Deniz suyu sıcaklığı bir etken faktör ama deniz kirliliği, denizdeki besin maddelerinin artışı ve bunun getirdiği olumsuz sonuçlar en büyük etken aslında" dedi.

 

“ÇAMUR DAĞILIRSA TEKRAR AVCILIĞA DEVAM EDECEKLER”

 

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu da, "Denizde yaklaşık 15 senedir yılın bu aylarında balıkçıları mağdur eden deniz salyası dediğimiz çamur oluyor. Balıkçı arkadaşlarımız denize ağlarını attıklarında çamur ağlara yapışıyor ve ağları tekrar toplamakta zorluk çekiyoruz. Yani çamur ağa yapıştığında büyük bir ağırlık yapıyor. Bu da balıkçı arkadaşlarımızı zora sokuyor. Bu aralar bu biraz çoğaldı. Arkadaşlarımız yaklaşık 2-3 gün önce paydos ettiler. Allah izin verirse havaların esmesiyle çamur dağılırsa tekrar avcılığa devam edecekler. Bizim burada yaklaşık 100'e yakın ufak balıkçı var, 3 gırgır var. Marmara'da deniz salyası yüzünden mi bilemiyorum Tekirdağ önlerinde balık fazla olmadı bu yıl. Ama Karadeniz'de avlanan balıkçılar için bol bereketli bir yıl oldu" şeklinde konuştu.

 

Haber / Ruşa ELMA