Edirne Sarayı'ndan Hasbahçe'ye geçiÅŸleri saÄŸlamak amacıyla yapılan köprü, Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’u fethi sırasında kullanmasıyla Fatih Köprüsü adını aldı.
“MOLOZLARIN ÇOK DİKKATLİ TOPLANMASI GEREKİYOR”
Edirne'de bölgenin aşırı yağış alması ve Tunca Nehri'nde yaÅŸanan taÅŸkının, Osmanlı'dan günümüze gelen tarihi yapı için tehlike oluÅŸturduÄŸunu belirten Edirneli tarihçi Altay Bayatlı, “Köprünün kemerlerine dayanan kütükleri çok ağır, tarihi yapıya ciddi zarar verebilir. Bu baskı sonucunda köprünün zarar görmesi çok olası. Daha önce bu kadar yoÄŸunlukta molozla karşılaÅŸmadım. Çok dikkatli toplanması gerekiyor. Öncelikle bu aÄŸaçların dikkatli ÅŸekilde toplanması lazım. Kesinlikle gözlerin içerisinden toplanmaması lazım. Aynı zamanda nehrin zeminine çeÅŸitli aletlerin inmemesi gerekiyor. Çok dikkatli olunması lazım. Bunların çok ciddi bir ağırlığı var ve köprüye baskı uyguluyorlar. Bu baskı sonucunda da köprünün zarar görmesi çok olası" ifadelerini kullandı.
“VENEDİK, EDİRNE’Yİ ÖRNEK ALDI”
Fatih döneminde yapılan köprünün derin bir geçmiÅŸe sahip olduÄŸunu ekleyen Bayatlı, "Fatih bu sarayı yaparken, Topkapı Sarayı ile birlikte inÅŸa ediyor. Buranın en büyük özelliÄŸi de kanal olması. Tunca’nın kanalla ikiye bölünmesi sonucu burası özel mermer ve taÅŸlarla döÅŸeniyor. Edirne'nin altın çağında 4'üncü Mehmet'in döneminde burada ciddi derecede kayık sefaları düzenleniyor. Venedik'in Edirne'yi örnek alarak ÅŸu anki kano sefalarına geçtiÄŸi belirtiliyor. Eskiden padiÅŸahlar bu bölgede seyir kasırlarının önünde nehir sefaları yaparlarmış. Burası da en güzel örneklerinden bir tanesidir. Sarayın içerisinden geçen nadide bir kanaldır bu. Hasbahçe ile sarayın Enderun bölümünü baÄŸlayan köprüdür bu. Aslında sarayın iç köprüsüdür, diyebiliriz. Buraya halk giremezdi o zamanlar, özel bir bölümdü. Tamamen padiÅŸahın, Enderun’un kontrolünde olan bir bölgedir” dedi.
'BİR AN ÖNCE TEMİZLENİP, NEHİR YATAÄžININ AÇILMASI GEREKİYOR”
TaÅŸkınla gelen molozların temizlenmesi sırasında çok dikkatli olunması gerektiÄŸini de sözlerine ekleyen Bayatlı, "Çok ciddi bir moloz. Hafife alınmayacak derecede. Bir an önce temizlenip, nehir yatağının açılması gerekiyor. TemizliÄŸin de çok dikkatli ÅŸekilde yapılması gerekiyor. Åžu an molozlardan dolayı zarar gören yeri var mı göremiyoruz. Zemine de zarar vermemek için dikkatli ÅŸekilde temizlenmesi gerekiyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Haber / Buse SERİN